Regeringen positiv over for CBS-forslag om helt at droppe offentlig it-udvikling
Igen og igen er offentlige it-projekter endt i milliarddyre skandaler. Nu er et flertal i Folketinget klar til at afsøge en helt ny kurs for at undgå gentagelser i fremtiden, skriver Jyllands-Posten.
Udviklingen udspringer af et kontroversielt forslag fra professor Kim Normann Andersen fra Copenhagen Business School, som mener, at opskriften på succes er at tage kontrollen med it-projekterne fra det offentlige.
Allerede i november kom Kim Normann Andersen med samme opfordring i Version2:
»Fjern hele udviklingen af it-projekter fra staten, og læg det over i et privat selskab,« sagde han til Version2 og tilføjede, at rigtig meget af it-arbejdet i det offentlige foregår i privat regi. Men det er stadig det offentlige, der finansierer og sidder for bordenden.
»Man kan med meget god grund stille spørgsmål ved, om de offentlige systemejere overhovedet har viden og evner til at bestemme og styre på den måde, som det sker i dag. Man bør afgjort tage modellen op til revision.«
I årevis er mere kontrol, flere krav og strammere økonomistyring blevet anset som opskriften til at holde statslige it-projekter på sporet. Men det har ikke virket, skriver Jyllands-Posten.
It-projekterne bliver stadig forsinkede og ender ofte med at overskride budgettet med flere hundrede millioner kroner.
Et kig i Version2's arkiv afslører, at der har været mange skandaler: Digital Tinglysning fra 2009, der blev 200 mio. kroner dyrere end planlagt, Politiets Polsag, der helt blev skrottet i 2012, Arbejdsskadestyrelsens Proask, som led samme kranke skæbne i 2014, rejsekortet, som er under stadig beskydning, og de meget dyre fadæser i Skat med EFI og DMI.
»Det offentlige ejer i dag masser af kuldsejlede it-systemer, som i værste fald aldrig kommer til at fungere. Hvad nu hvis vi vendte det om? Så man ikke købte og udviklede et helt nyt system, men bare købte licens til at bruge et system? At det offentlige så at sige købte en service, men det var private virksomheder, der fik frie hænder til at finde ud af, hvordan den service bedst kunne leveres,« foreslår Kim Normann Andersen over for Jyllands-Posten.
To af de eksperter, der følger området på tæt hold – professor Søren Lauesen fra IT-Universitetet og tidligere departementschef Erik Bonnerup – bakker forslaget op.
Også interesseorganisationen IT-Branchen og en af de store aktører inden for udviklingen af offentlige it-løsninger KMD anser Kim Normann Andersens forslag for at være en nødvendig kursændring, hvis man skal undgå kuldsejlede it-systemer i fremtiden.
En af de meget store leverandører til det offentlige, KMD, står som konsekvens af it-skandaler over for flere erstatningskrav fra utilfredse kunder i det offentlige.
I efteråret sagsøgte Skatteministeriet det kapitalfondsejede selskab for knap 700 mio. kr. i erstatning for det fejlramte EFI-system, og i sidste uge kom det frem, at ATP og kommunerne ifølge TV2 tilsammen vil kræve op mod 1 mia. kr. af KMD pga. et stærkt forsinket pensionssystem. KMD afviser dog kravene.
På Christiansborg er både regering og opposition klar til at afsøge den nye kurs i håb om at undgå flere it-skandaler. It-ordførerne i Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er positive og vil undersøge, om idéen kan testes på et kommende it-projekt.
»I dag går det for ofte galt, og man ender i en hårdknude,« siger it-ordfører Karin Gaardsted (S).
Minister for digital innovation, Sophie Løhde (V), vil nu gå videre med sagen.
»Kim Normann Andersen rejser en vigtig debat om, hvordan vi bliver bedre til at køre offentlige it-projekter og mulighederne for mere fleksible it-projekter. Det, synes jeg, er vigtigt, og det vil jeg arbejde videre med,« siger hun.
I regeringsgrundlaget fremgår det også, at man vil ’lancere en ny strategi for mere professionel it-styring i staten’.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.