Regeringen opretter ny Digitaliseringsstyrelse

En ny selvstændig styrelse skal drive digitaliseringen af Danmark. Digitaliseringsstyrelsen vil rumme folk fra den nedlagte IT- og Telestyrelsen samt Økonomistyrelsen.

Først blev IT- og Telestyrelsen nedlagt, siden blev en del af medarbejderne, som arbejdede med digitaliseringsprojekter, flyttet over i Økonomistyrelsen under finansministeren.

Og nu kommer så tredje del af raketten: En ny styrelse, der skal samle arbejdet med at effektivisere Danmark med digitale løsninger.

Digitaliseringsstyrelsen, som den er døbt, vil også høre under Finansministeriet, og vil blive befolket med både medarbejdere, der tidligere holdt til i IT- og Telestyrelsen, og nogle fra Økonomistyrelsen. Samlet får den nye styrelse cirka 170 ansatte.

Charlotte Münter, nuværende direktør i Økonomistyrelsen, bliver leder af Digitaliseringsstyrelsen, mens Lars Frelle-Petersen, der har været dybt involveret i statens digitaliseringsarbejde i mange år, bliver vicedirektør.

Omorganiseringen af Finansministeriet omfatter også en ny Moderniseringsstyrelse. Samlet skal ændringerne give besparelser for 100 millioner kroner over de næste to år, oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Finansministeriet rustet til fremtidens udfordringer

En ny Digitaliseringsstyrelse og en Moderniseringsstyrelse. Det er konsekvensen af en ny organisering af opgaverne i Finansministeriet.

Digitaliseringsstyrelsen samler ekspertise fra IT- og Telestyrelsen og Økonomistyrelsen for at styrke digitaliseringen og den offentlige sektor. Digitaliseringsstyrelsen skal bidrage til, at strategierne føres ud i livet til gavn for borgerne, og at gevinsterne ved at bruge de nye digitale muligheder høstes.

Moderniseringsstyrelsen samler Økonomistyrelsens og Personalestyrelsens opgaver med økonomistyring, overenskomster og ledelse i staten. Det giver et stærkt afsæt til at frigøre de betydelige ressourcer, der ligger i modernisering af de offentlige overenskomster, en bedre offentlig økonomistyring og i bedre ledelse.

Finansminister Bjarne Corydon kalder de nye styrelser et vigtigt skridt til at sikre en moderne offentlig sektor, der giver mest mulig værdi for samfundet og færrest mulige udgifter for skatteborgerne.

”Med de nye styrelser får vi målrettede institutioner til at fremme en effektiv offentlig sektor. Krisen betyder, at det er vigtigere end nogensinde, at vi udnytter hver en krone bedst mulig og sikrer, at der er ressourcer til velfærden i de kommende år. Digitalisering, smidige arbejdstidsregler og bedre ledelse kan frigive meget betydelige ressourcer”, siger finansministeren.

Reorganiseringen betyder samtidig, at Finansministeriet lever op til regeringens målsætning om at fokusere ressourcerne på kerneopgaver og dermed levere en besparelse til statskassen. Samlet set frigiver reorganiseringen 100 mio. kr. over de næste 2 år.

Departementschef David Hellemann har fokus på, at reorganiseringen kommer hurtigt på plads.

”De nye styrelser skal på plads og fungere så hurtigt som muligt. Samtidig skal vi over de næste par år nedbringe antallet af årsværk. Den proces vil vi gå igennem i tæt samarbejde med chefer og medarbejdere og så skånsomt som muligt”, siger departementschefen.

FAKTA

En stor del af reduktionerne findes gennem målretning af indsatsen til kerneopgaverne samt ved at en række koncernfunktioner som HR, økonomi og service samles i en ny enhed i den nye Moderniseringsstyrelse.

Nuværende afdelingschef i Finansministeriet, Niels Gotfredsen, konstitueres som direktør i Moderniseringsstyrelsen.

Nuværende direktør i Økonomistyrelsen Charlotte Münter indtræder som direktør i Digitaliseringsstyrelsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Deleted User

Folkene bag NemHandel - altså den nationale åbne infrastruktur til elektronisk fakturering (og ordrer, kataloger etc.) b2g såvel som b2b, som mere end en tredjedel af alle aktive danske virksomheder allerede har brugt - skal nu slå deres folder i Digitaliseringsstyrelsen. Samme folk arbejder i øvrigt nu i et EU-samarbejdsprojekt, som etablerer en tilsvarende (og NemHandel-forbundet) infrastruktur på tværs af EU. Vi glæder os til at lede flere succesfulde IT-projekter, nu blot under nyt navn. Derudover tager vi jo vores øvrige projekter, fx. Cloud Computing, Privacy-by-design, Open Source, Åbne Offentlige Data, SmartGrid og Intelligent IT, med os til Digitaliseringsstyrelsen, så lige foreløbig kommer det næppe til at skorte på visioner.

 • 6
 • 0
#4 Claus Bruun

@Cathrine

Det lyder som om, du er intern.

Vil overvågning og forhåbentlig et totalt redesign af NemID ligge i jeres regi ? Danmark fortjener at få en rigtig digital signatur, som følger gængse regler. Privacy-by-design ville være et godt sted at starte...

 • 0
 • 0
#5 Carsten Olsen

Jeg er enig med Finansminister Bjarne Corydon i at en effektivisering på netop denne måde som beskrevet vil komme til at virke godt. Særligt hvis man får ændret overenskomster (gennem forhandling med fagforeninger), så de bliver "fortolkningfrie". Så kan man lave et lønsystem der bare udbetaler korrekt løn uden "menneskelig indgriben".

@Cathrine: Det er rart at se at der i staten er ansat nogle gode folk, som dig, med gode visioner!.

Du nævner selv Open Source og EU-samarbejde. Så hvad med at komme igang med nogle langtids projekter omkring egenudvikling (evt. fælles med hele EU), jo før man kommer igang, jo før bliver man færdig. Dette vil skabe en masse (danske) arbejdspladser og stadig kunne gøres billigt hvis staten selv hyrer de rette folk. Dette vil også give en masse egenkompetance, frem for bare at sende en masse licenspenge "over dammen". (Jeg ved godt at en sådan ting får svært ved at blive færdig på to år men så kan man starte med nogle "færdigpakker" ind til da. De skal så være på "billiglicens")

Open Source kan også indføres på en "ikke religiøs måde" : Hvis nu kunden (staten og andre EU stater) selv laver softwarelicenserne. Så kan man lave nogle licenser hvor staten har ansatte programmører og alt software frigives som open source. Landene kan så aftale hvem der laver hvad, så DK ikke skal betale for alt SW. Man kan for at fremme økosystemet give en grundløn som programmørerne kan leve af og derudover give en bonus for brugen (antal af daglige brugere) af softwaren eksembelvis i op til 5år. Faktisk kan politikerne afsætte en rimeligt budgetteret pulje for hele statens IT. (evt. for hele EU)

Hvis en sådan konstruktion skal få succes så er det vigtigste at ansætte de rette programmører, så der ikke går "rejsekort" og "digital tinglysning" i den!.

 • 0
 • 0
#6 Deleted User

@Carsten

De sidste fire år har langt størstedelen af den udviklede software i IT & Telestyrelsen på IT området været open source. Hvis du i sin tid tjekkede softwarebørsen der i dag ligger på vores www.digitaliser.dk webpage, vil du finde alle vores projekter klar til at blive hentet omkostningsfrit med og videreudviklet.

Mht EU projekter kan jeg ortælle dig at vi bla. de sidste tre år har været med i PEPPOL projektet. Her udvikler vi en åben og integrerbar infrastruktur lig NemHandel for B2B og B2G transaktioner - og det er open source - www.peppol.eu eller tjek vores danske community på digitaliser.dk

Vi har også øjne rettet mod andre interessante EU projekter indenfor Internet of Thing - IoI-A eller IoT@work feks - og naturligvis cloud computing.

Mange af os fra IT & Telestyrelsen vil naturligvis kæmpe videre for den gode sags tjeneste både open source, EU projekter og god ansvarlig projektledelse - for jo vi hyrer masser af udviklere ind på kontraktbasis til at hjælpe os.

@Claus

Center for Digital Signatur er med i den nye styrelse og Mobile enheder er et af mange fokuser

@Preben

Måske du skulle tjekke baggrunden på de folk der kommer over i den nye styrelse :-)

@Torben

Vi har tilsammen faktisk flere rigtig spændende og velgennemførte projekter som borger.dk, NemHandel, digitaliser.dk, NemID og mange andre - så svaret er ja.

Mvh Christian

 • 1
 • 0
#7 Kenn Nielsen

Vi har tilsammen faktisk flere rigtig spændende og velgennemførte projekter som ...., NemID og .... - så svaret er ja.

Arrgh.

Jeg tog faktisk indlægget for et positivt indlæg, - lige indtil at NemID nævnes som et velgennemført projekt.

Nuvel, - jeg kender ikke højden på overliggeren for at kalde projektet 'velgennemført', - men det dækker vel blot over at bonusser blev udbetalt.

I mine øjne er det ikke velgennemført sålænge nets har købt sig fri af klausulen om decentral nøgle med en forud fastsat prismærke, lydende på "max bod".

Som følge af ovenstående kan jeg heller ikke få øje på den mindste tvivl om egne overlegne evner i Digitaliseringsstyrelsen.

Jeg forudser at de alle fortsætter med at klappe hinanden på skuldrene, i sikker forvisning om at de ved bedst, - for de har jo alle facts. - Især de 'facts' som bliver leveret i lobbyen.....

K

 • 1
 • 1
#8 Deleted User

...et forsvar af processen omkring NemID - og jeg sidder slet ikke i centeret der arbejder med det, så det vil jeg lade op til mine kollegaer der at bedømme.

MEN ser du på, hvordan man traditionelt set bedømmer en gennemførelse af IT projekter - gennem tid og pris vurderinger - mangler der en vigtig faktor: værdiskabelsen gennem projektforløbet. Hvor mange får rent faktisk glæde af projektet?

Jeg ved, at de tal der ligger fremme lige nu for anvendelsen af NemID er ret høje og rigtig mange mennesker og erhvervsdrivende bruger det allerede - endnu flere kommer til indenfor det næste år - og alene udfra dem vil jeg betegne det som en succes.

Jo, måske havde man ikke den mest optimale start med mange triste anmeldelser, men efter en hård start kører det dog, og nu kan man rette blikket mod forbedringer - præcist som mange andre software produkter i det private.

Dine andre formodninger vil jeg undlade at kommentere, da det er dine personlige holdninger til det offentlige.

Mvh Christian

 • 1
 • 2
#9 Preben Høj Holmberg

Her blot et enkelt eksempel på produkter fra det såkaldte "Datakatalog" fra "Offentlige data i spil - initiativet"

http://www.noegletal.dk/

Når man kigger på kildeteksten på dette site - så må man vist stille spørgsmålstegn ved professionalismen !?

Kan ikke være kodet af folk der er eksperter udi webprogrammering - sært miks af HTML,CSS og JavaScript !?

Sitet mangler i den grad fremtidssikring af data- bl.a. er der Ikke tænkt i søgemaskinevenlighed !?

Og skal folk der vil anvende data fra sitet, til at konvertere til diverse dataformater - hvis de vil anvende data i forskellige sammenhænge !?

 • 0
 • 0
#10 Deleted User

Preben; det er ikke min opgave, at kommentere professionalismen bag de kommunale nøgletal (vi kan måske godt blive enige om, at der er lidt overvægt på forretningslogik og data der midt i præsentationslaget - det må være et helvede at vedligeholde det site), men jeg vil godt lige have lov at uddybe omkring Datakataloget: Datakataloget - en del af Offentlige Data I Spil-initiativet i den hedengangne IT- & Telestyrelse - har som formål at registrere og henvise til offentlige datakilder bredt ud over den offentlige administration, med det formål, at private virksomheder skal kunne genbruge data, som er genereret af det offentlige. Infrastrukturen i kataloget er en del af Digitalisér.dk og bygget af Trifork i samarbejde med ITST. Referencerne til datakilderne er i vidt omfang oprettet af ITST-medarbejdere. Nogle datakilder er dog registreret af data-ejerne.

De data og de dataløsninger, der linkes til, er udenfor ITST's rækkevidde - de er lavet for/af data-ejerne (for nøgletallenes vedkommende Økonomi- og Indenrigsministeriet), og kan ikke betegnes som "produkter fra det såkaldte Datakatalog".

Når vi taler om genbrug af data, anvendelse af data sammen med andre datasæt, konvertering og interoperabilitet i det hele taget, er der selvfølgelig endnu lang vej at gå. En naturlig forlængelse af Datakataloget ville være, at arbejde hen imod ensartede, dokumenterede data-formater, ensartet data-access og ensartede metadata, så man kan finde,integrere og bruge fra den samme platform. Der er vi altså ikke endnu - måske kunne det være være et projekt i Digitaliseringsstyrelsen? Vi har allerede et navn for det: GODIS=Gode Offentlige Data I Spil. /per

 • 0
 • 0
#11 Gert Madsen

"Jeg ved, at de tal der ligger fremme lige nu for anvendelsen af NemID er ret høje og rigtig mange mennesker og erhvervsdrivende bruger det allerede"

Christian, der er løgn, forbandet løgn, og så er der statistik. Det kan godt være at man kan tage graden af anvendelse som en success-parameter. Men man kan ikke sige at projektet er vellykket selv om der er en høj anvendelse.

For eksempel kan studerende vælge mellem at få NemID, eller at undvære SU. Så uanset hvor elendig NemID er, så vil der nok være en ret høj anvendelsesgrad blandt studerende.

Den høje anvendelsesgrad skyldes altså blandt andet et tvangselement, som jeg mener ikke er et frit samfund værdigt. Dette forværres af at man kræver at folk overlader hele deres identitet til et privat kommercielt foretagende.

"men efter en hård start kører det dog"

Al den stund DanID/Nets ikke har leveret det produkt der er aftalt i kontrakten, så mener jeg ikke at man kan påstå at det kører.

 • 5
 • 1
#12 Kenn Nielsen
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere