Regeringen nedsætter ekspertgruppe til håndtering af tech-giganter: Demokratisk kontrol skal styrkes
Regeringen nedsætter en ekstern ekspertgruppe (se sammensætningen i faktaboksen nederst, red.), der skal understøtte regeringens tværgående arbejde med at håndtere problemstillinger forbundet med tech-giganter som Google, Facebook, Amazon og Apple.
Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.
Læs også: EU udvider samarbejde med sociale medier om at bekæmpe desinformation
Problemstillingerne er ifølge regeringen blandt andet spredning af ulovligt og skadeligt indhold, unfair konkurrencevilkår, skatteforhold, digital mistrivsel hos børn og unge, uigennemsigtige algoritmer og polariserende mekanismer, der kan undergrave vores demokratiske principper og samfundsværdier.
»Tech-giganter har opnået en stor indflydelse i vores samfund, og præger vores liv i stigende grad. Det er meget velkomment og nødvendigt, at regeringen har valgt at sætte fokus på denne vigtige dagsorden ved bl.a. at nedsætte denne ekspertgruppe. Som formand for ekspertgruppen ser jeg frem til at understøtte regeringen i dens fremadrettede arbejde med tech-dagsordenen, særligt fordi medlemmerne af gruppen er nogle af de dygtigste eksperter i landet og derfor kan bidrage til vigtig nytænkning på området,« siger formand for ekspertgruppen Mikkel Flyverbom, professor på Copenhagen Business School, ifølge pressemeddelelsen.
- Drøfte udfordringer ved tech-giganternes forretningsmodeller og konsekvenserne for det danske samfund, herunder for den demokratiske samtale.
- Komme med oplæg til hvordan den demokratiske kontrol med tech-giganterne kan styrkes, herunder belyse positive såvel som negative konsekvenser med særligt fokus på forretningsmodellerne.
- Fremlægge forslag og konkrete anbefalinger, herunder overveje om det skal løses i nationalt eller EU-regi, til håndtering af disse problemstillinger.
- Inddrage og drøfte internationale erfaringer i arbejdet, for at sikre en ansvarlig teknologisk udvikling, der understøtter Danmarks demokrati, velstand og sikkerhed i en globalt forbundet verden.
- Mikkel Flyverbom (formand)
- Kasper Fogh Hansen
- Lars Thinggaard
- Lone Sunesen
- Mie Oehlenschläger
- Miriam Michaelsen
- Pernille Tranberg
- Rebecca Adler-Nissen
- Rikke Frank Jørgensen
- Sune Lehmann
- Thomas Bolander
- Peter Svarre

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.