Regeringen lover 100 millioner kroner til forsinket strategi for cybersikkerhed

Den nye strategi forventes at blive fremlagt i begyndelsen af næste år.

En ny strategi for cyber- og informationssikkerhed og 100 millioner kroner skal være med til at ruste Danmark bedre mod it-kriminalitet og hackerangreb.

Sådan lyder et forslag fra regeringen, der er i færd med at øremærke de offentlige midler i arbejdet med en ny finanslov.

I en meddelelse kalder innovationsminister Sophie Løhde it-sikkerheden for »afgørende for den fortsatte digitalisering og ikke mindst borgernes tillid«.

»Og de seneste måneders store hackerangreb har vist, at det er nødvendigt at styrke indsatsen,« fortsætter ministeren – formentlig med reference til de globale malware-angreb NotPetya og WannaCry samt hackerangrebet mod forsvarets mailsystem.

Læs også: Fancy Bear hackede private mailkonti for højtprofilerede ansatte i Forsvaret med bit.ly-links

Den nye strategi, som regeringen lover, er som idé ikke ny. Allerede i december lovede de tre regeringspartier en ny strategi, der skulle gælde for 2017 til 2019. Siden er strategien tilsyneladende blevet udskudt og skal ifølge regeringen gælde for 2018 til 2020.

Det er til gengæld første gang, at der følger penge med strategien.

Penge til data-deling

Da daværende finansminister Bjarne Corydon i 2014 præsenterede Danmarks første nationale strategi for cybersikkerhed (med den famøse »Vi trykker enter – og så kører det!«-bemærkning), gjorde ministeren det klart, at de initiativer, der skulle til, skulle dækkes af de enkelte ministeriers budgetter.

De 100 millioner, som regeringen nu foreslår til formålet, vil blive ‘sat af til arbejdet med en ny strategi’.

Læs også: Her er regeringens plan for at forsvare Danmark mod it-angreb

Derudover skal pengene bruges på at højne sikkerheden i forhold til deling af data mellem myndighederne samt at øge bevidstheden om cybersikkerhed blandt borgere og virksomheder, skriver Berlingske.

Vægtet gennemtænkte svar

Her svarer Sophie Løhde også på, hvorfor strategien først kommer næste år.

»Vi kunne have sendt en ny strategi ud for flere måneder siden, men vi har vægtet højere at finde nogle gennemtænkte svar,« forklarer hun til avisen.

I kommissoriet til arbejdsgruppen bag strategien – der blev offentliggjort i december – fremgår det, at strategien forventes at have fokus på kompetencer, kapacitet og viden inden for cyber- og informationssikkerhed, regulering, samt internationalt samarbejde om cyber-indsatsen.

Læs også: Én ud af fem regioner er tilsluttet CFCS' sikkerhedstjeneste: »For dyrt«

Cyber- og informationssikkerhedsstrategien forankres i en tværministeriel arbejdsgruppe med repræsentanter for 13 ministerier og koordineres af Finansministeriet.

Finansministeriet/Digitaliseringsstyrelsen bliver formand for arbejdsgruppen, der vil få støtte fra et sekretariat bestående af Digitaliseringsstyrelsen, Center for Cybersikkerhed, Erhvervsministeriet/Erhvervsstyrelsen og Politiets Efterretningstjeneste.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 John Foley

Al erfaring viser, at offentlige myndigheder ikke alene kan forudse, begrænse eller nedkæmpe alvorlige cyberangreb. Det er kun muligt ved inddragelse af private virksomheder og forskningsverdenen. Den såkaldte "nye" strategi skrives af en klub af repræsentanter fra offentlige myndigheder og ministerier, Der i stedet for brug for oprettelsen af et privat-offentlig instans, der ligesom i andre lande vi normalt sammenligner os, kan sørge for at sammenordne og koordinere kampen mod de cyberkriminelle m.fl., herunder beskyttelse og prioritering af samfundsvigtig kritisk infrastruktur. Det ville klæde Innovationsministeren at sætte sig i spidsen for en sådan instans, og virkelig gøre noget ved problemet. Det initiativ Sophie Løhde nu har igangsat er blot "gammel vin på nye flasker" og vil desværre ingen effekt få før de private og forskningsverdenen inddrages.

 • 3
 • 0
#3 John Foley

@Mikkel, Vil blot gøre opmærksom på at jeg allerede har været involveret og inddraget. Var til møde hos Sophie Løhde og Lars Frelle-Petersen umiddelbart før sommerferien, hvor jeg præsenterede en rapport, udarbejdet på baggrund af en af mig arrangeret cybersikkerhedskonference på Christiansborg. Mødet har foreløbigt resulterede i at Sophie Løhde nu står i spidsen for arbejdet med den nye strategi, som ellers lå hos Forsvarsministeriet. Så det går den rigtige vej. Næste fase er oprettelsen et It- og cybersikkerhedsråd, bestående af offentlige og private samt forskningsverdenen, som det allerede er gjort i andre lande vi normalt sammenligner os med. Det vil også lykkedes.

 • 0
 • 0
#6 Mikkel Nielsen

Det er altid nemt at tillægge ting en værdi, når der intet er til at hverken bevise eller modbevise det.

Især for en person der i forvejen er glad for at pynte sig med lånte fjer :-)

Men hvis det gør dig glad at tro det, så skal jeg da ikke påstå at det ikke er på grund af dig at det skete :-D

 • 0
 • 0
#7 John Foley

Kom og deltag i Cybersikkerhedskonferencen, der gennemføres i IDA's Kongressal, den 21. september 2017, kl. 08:30 -13:00. Her tages det næste store skridt henimod en bedre samlet og koordineret indsats til sikring af befolkningen i cyberspace. Du kan læse mere om konferencen, arrangeret af mig, via linket: https://universe.ida.dk/arrangement/%C3%A5rets-vigtigste-cybersikkerheds...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere