Regeringen lægger Gladsaxe-overvågning i skuffen

14. december 2018 kl. 09:275
kameraovervågning
Illustration: Pexels.com.
»Intet tyder på, at kommunerne i dag er klar til at håndtere mere komplekse opgaver med samkøring af data«, siger Liberal Alliance's politiske ordfører.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den såkaldte Gladsaxe-model, hvor sociale problemer forudsiges på baggrund af borgernes data og kunstig intelligens, bliver lagt i skuffen af regeringen.

Det skriver Politiken.

Det sker på baggrund af kritik af forslaget.

»Jeg er ikke parat til at sætte det forslag systematisk i værk, før kommunerne bliver langt bedre rustet til at håndtere det store ansvar, der ligger i at passe på borgernes personoplysninger. Intet tyder på, at kommunerne i dag er klar til at håndtere mere komplekse opgaver med samkøring af data«, siger regeringspartiet Liberal Alliance's politiske ordfører, Christina Egelund, til avisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udmeldingen kommer i kølvandet på et større datalæk i Gladsaxe Kommune.

Kommunen blev ramt af tyveri af fire bærbare computere fra et kontor på rådhuset. På en af computerne lå et regneark med fortrolige oplysninger om ca. 20.000 borgere.

»Det er en overtrædelse af datasikkerhedsreglerne og Gladsaxe Kommunes interne retningslinjer for håndtering af fortrolige oplysninger, fordi det derved vil være muligt for en hacker, eller i dette tilfælde en tyv, ulovligt at skaffe sig adgang til kommunens oplysninger,« skrev kommunen i en pressemeddelelse tidligere på ugen.

Hvis kommunen får tilladelse til overvågningsprojektet på et senere tidspunkt, skal det forbi kommunens politikere en gang til, siger Thomas Berlin Hovmand, som er direktør for Gladsaxe Kommunes børne- og kulturforvaltning, til Politiken.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
14. december 2018 kl. 13:29

Tak for svar, Louise Klint.

Jeg er faktisk en smule uenig med dig her. Hvis først man begynder at undersøge den gavnlige effekt, så har man åbnet for at se bort fra det principielle i sagen. Jeg synes tvært imod, at man skal holde stædigt fast i, at det er principielle grunde til at afvise, selv om der kunne tænkes at være positive effekter på nogen områder. Og det vil under alle omstændigheder være for let at manipulere med en sådan forskning. F.eks. vil man jo nok ikke sammenligne med effekten af en bedre socialpolitik.:-(

4
14. december 2018 kl. 13:23

Ja, jeg er meget enig, Krogsbøll.

Men det politiske flertal prøver fortsat vedholdende, at få registersamkøring til overvågning af borgerne gennemtrumfet og lovliggjort på anden vis.

(Jf. dagens aktuelle forslag, som rød blok måske kan lokkes med på, fordi der her er tale om overvågning af "de rige". I modsætning til det tilsvarende, tidligere forslag, som gjaldt "de fattige/svagere socialgrupper").

Jeg tror, at hvis det først godkendes ét sted, så er ballet åbnet. For udvidelser og anvendelse på en lang række andre områder. Så er accepten givet – det er legalt.

Ikke mindst derfor, er det afgørende at disse groteske forslag af- og tilbagevises med samme vedholdenhed. Det er godt nok uhyggeligt.

Samtidig synes jeg også, at det ville være relevant, at få en evaluering af projektet fra Gladsaxe.

(Debatten i foråret viste bl.a., at fagmedarbejderne, socialrådgiverne mv., allerede havde godt kendskab til de familier, der kunne være i risikozonen. Og at det, frem for teknologiske løsninger, i stedet var flere varme hænder/fagmedarbejdere, der var behov for).

Gladsaxe-modellen var et forsøgsprojekt, som kommunen havde fået dispensation til. Men et forsøgsprojekt, som regeringen havde planer om at gøre landsdækkende, på trods af, at det ikke var blevet evalueret.

Ingen ved, om den udstrakte overvågning af borgerne, som modellen rummer, har positiv eller negativ effekt.

Om det opfylder sit formål, eller gør mere skade end gavn? Det synes jeg, er ret relevant at få afklaret. Så vi kan komme videre på et oplyst grundlag.

Ikke mindst som afsæt for fremtidige registersamkøringsprojekter og lovgivning desangående.

(Selv synes jeg (selvfølgelig), at registersamkøring til overvågning af borgerne bør fejes definitivt af bordet, da det ikke hører et oplyst demokrati, som vores, til. Tænk at man skal sige det).

1
14. december 2018 kl. 10:38

"»Intet tyder på, at kommunerne i dag er klar til at håndtere mere komplekse opgaver med samkøring af data«, siger Liberal Alliance's politiske ordfører."

... men også lidt mærkeligt, dagens anden nyhed om samkøring af forbrugsoplysninger hos Udbetaling Danmark taget i betragtning. Taler de ikke med hinanden i regeringen/Liberal Alliance?

Og dette gør mig ret betænkelig:"»Jeg er ikke parat til at sætte det forslag systematisk i værk, før kommunerne bliver langt bedre rustet til at håndtere det store ansvar"

Så det er altså ikke en principiel modstand. Gæt: Gladsaxemodelagtigt lovforslag fremsættes igen om 1/2 år eller højst et par år, når røgen efter seneste afslørende læk er forduftet og gået i glemmebogen.