Regeringen: »Kunstig intelligens rummer et stort potentiale for dansk erhvervslivs forretningsmuligheder«

Illustration: Jakub Jirsak/Bigstock
Regeringen afsætter 60 mio. kr. til nye initiativer i kunstig intelligens. Desuden er ambitionen, at stat, kommuner og regionerne afsætter 200 mio. kr. til en investeringsfond til afprøvning og udbredelse af bl.a. digitale velfærdsløsninger i det offentlige.

Regeringen har høje ambitioner for Danmarks rolle inden for udviklingen af løsninger, der baserer sig på kunstig intelligens. Sådan lyder det i forbindelse med lanceringen af en ny strategi kaldet 'National strategi for kunstig intelligens' (PDF).

I visionen hæfter regeringen sig ved, at kunstig intelligens i dag mest anvendes til simple opgaver på et enkelt afgrænset område, f.eks. til apps, i søgemaskiner, til billedgenkendelse, til diagnosticering og ansigtsgenkendelse samt til automatisering i industrien.

Til gengæld kan opgaven oftest udføres med en hastighed og nøjagtighed, der langt overstiger et menneskes evne.

På længere sigt forventes kunstig intelligens ifølge udspillet at kunne lære at udføre flere opgaver inden for forskellige områder.

Det kan f.eks. være en husholdningsrobot, der både kan lære at støvsuge og rydde op, uden at den nødvendigvis skal programmeres til at udføre hver enkelt opgave - og det er her, Danmark skal styrke sin udviklingsposition.

»Der arbejdes i dag intenst på at nå hen til denne bredere form for kunstig intelligens, da der er store potentialer for, hvad teknologien kan bruges til. For at kunne præge denne udvikling er det centralt, at vi intensiverer udviklingen af kunstig intelligens i Danmark,« lyder det i visionen.

Regeringen mener, der er »store potentialer for at skabe yderligere vækst og bedre offentlig service« ved en større udnyttelse af kunstig intelligens.

Regeringen afsætter 60 mio. kr. til nye initiativer i strategien. Derudover har regeringen som ambition, at der sammen med kommunerne og regionerne afsættes 200 mio. kr. til at etablere en investeringsfond til afprøvning og udbredelse af nye teknologier og digitale velfærdsløsninger i kommuner og regioner.

Der er også afsat 295 mio. kr. til forskning i nye teknologiske muligheder og digitale teknologier

Med strategien sætter regeringen fire sigtelinjer:

 • Danmark skal have et fælles etisk grundlag for kunstig intelligens med mennesket i centrum
 • Danske forskere skal forske i og udvikle kunstig intelligens
 • Danske virksomheder skal opnå vækst ved at udvikle og anvende kunstig intelligens
 • Den offentlige sektor skal anvende kunstig intelligens til at tilbyde service i verdensklasse.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) udtaler, at »kunstig intelligens rummer et stort potentiale for dansk erhvervslivs forretningsmuligheder og for samfundet som helhed«.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) fastslår, at vi skal være langt bedre til at udnytte de muligheder, der ligger i nye teknologier, som for eksempel kunstig intelligens.

»Teknologien kan f.eks. hjælpe sagsbehandlere på jobcenteret med at klare rutineopgaver eller læger med at sikre mere præcise diagnoser til patienterne. Hvis vi vil følge med udviklingen, så skal vi op i omdrejninger, og derfor lancerer regeringen i dag en ny strategi for kunstig intelligens, som netop sætter skub på arbejdet. Strategien skal samtidig sikre, at vi gør det på en etisk ansvarlig måde, så borgerne fortsat kan være trygge ved den teknologiske udvikling,« siger hun ifølge en meddelelse.

Danmark har gode forudsætninger for at implementere den kunstige intelligens og ikke mindst gøre det på en etisk forsvarlig måde, mener IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen.

»Kunstig intelligens og de algoritmer, der ligger bag, får større og større indflydelse på både vores liv som borgere og som en konkurrencefaktor for dansk erhvervsliv. Det er derfor vigtigt, at vi anskuer de muligheder, der er i kunstig intelligens, og på samme tid holder et vågent øje med de negative aspekter,« siger Thomas Damkjær Petersen, der også er formand for SIRI-kommissionen, ifølge en meddelelse.

Regeringen har også for øje, at udviklingen indebærer udfordringer, herunder hvordan der sikres et ansvarligt og etisk grundlag for kunstig intelligens, bedre adgang til data for virksomheder, øget viden og kompetencer samt øgede investeringer i kunstig intelligens.

Derfor lancerer regeringen seks etiske principper for ansvarlig udvikling og anvendelse af kunstig intelligens. Der skal sikres flere åbne offentlige data, som ikke er personhenførbare, til kunstig intelligens. Og der etableres en fælles dansk sprogressource, der skal understøtte udviklingen af kunstig intelligens på dansk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

... det er til at få mareridt og kvalme over.

Ekspertgruppen om dataetik nedsat i regi af Disruptionrådet" (side 27 i rapporten)

Det er jo at sætte ræven til at vogte gæs. Bare det at give en sådan gruppe noget at skulle have sagt ift. borgernes privatliv er dybt uetisk.

 • 8
 • 2
#2 Anne-Marie Krogsbøll

Det burde simpelthen kunne dømmes kriminelt - i mine øjne er disse mennesker forbrydere og overgrebsfolk - vel vidende, at de sandsynligvis ikke juridisk kan dømmes. De udfører privatlivsvoldtægter.

Dataetiske principper (s. 28):* 1. Selvbestemmelse Menneskets autonomi prioriteres i udvikling og anvendelse af kunstig intelligens. Mennesket skal som i dag kunne træffe oplyste og selvstændige valg, uden at kunstig intelligens fjerner menneskets selvbestemmelse.

2. Værdighed Menneskets værdighed skal respekteres i udvikling og anvendelse af kunstig intelligens. Kunstig intelligens må ikke gøre skade på mennesker og skal understøtte retssikkerhed og ikke uberettiget stille personer dårligere. Kunstig intelligens skal respektere demokratiet og demokratiske processer, og det må ikke anvendes til at krænke menneskets grundlæggende rettigheder.​

Faktuel vision og plan (s. 58): I 2019 vil Digital Hub Denmark også anvende op til 7 mio. kr. til at udvikle offentlig-private samarbejdsmodeller, der blandt andet skal forbedre life science-virksomheders mulighed for på sikker vis at anvende fx kunstig intelligens i forbindelse med forskning i danske sundhedsdata.​

Kan jeg få lov at melde mig ud af sidstnævnte? Nå, ikke? Så er min selvbestemmelse jo allerede få sider under de etiske principper fjernet. Min værdighed er krænket, for jeg er allerede på s. 58 reduceret til datamalkekvæg for life science virksomheder - uden ret til selvbestemmelse.

Så det var ikke længe, de fine principper (Bullshit Bingo i expontiel vækst) holdt! Det var bare lige, indtil de mødte regeringens øvrige planer om digital uhæmmet vækst - som til hver en tid overtrumfer etikken.

Jeg føler mig udsat for overgreb af disse planer. Hvordan får man banket det ind i hovedet på idioterne?

 • 8
 • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere