Regeringen i Kasakhstan sløver sociale medier for at stække oppositionsgruppe

Illustration: Eplisterra/Bigstock
Befolkningen er i oprør over regeringen, der i månedsvis har sløvet populære sociale medier, så de er nærmest ubrugelige.

Borgerne i Kasakhstan er i oprør over myndighedene, som i månedsvis har gjort sociale medier nærmest umulige at bruge i et forsøg på at lukke munden på oppositions

Det er mediet eurasianet, der omtaler sagen fra Kasakhstan.

Hver aften fra kl. 20 og i et par timer bliver populære sociale medier som Facebook, Youtube, Twitter og messenger-tjenester som Telegram enten meget langsomme eller helt ubrugelige.

Det begyndte tilbage i marts, hvor byretten i hovedstaden Astana erklærede oppositionsgruppen Democratic Choice of Kazakhstan, DVK, for at være en ekstremistisk organisation.

DVK bruger netop sociale medier til at udbrede deres budskaber f.eks. i form af live videoer på Facebook.

Men denne udbredelse er altså nu underkendt af byretten i Astana.

Regeringen indrømmer åbenlyst, at man griber ind over for de sociale medier.

Informationsminister Dauren Abayev har udtalt, at centraladministrationen har bedt en række SoMe- og messengertjenester - YouTube, Facebook, Vkontakte, Odnoklassniki, Twitter, Instagram og Telegram - om at fjerne DVK-materiale.

Kritik af regeringen ses ikke ofte i Kasakhstan, men sagen om et langsomt internet har dog skabt en usædvanlig stemning af modvilje.

»Når jeg kommer hjem om aftenen fra arbejde, hvorfor kan jeg så ikke bare få lov til at slappe og snakke med mine venner på sociale medier? Hvilken ret har de til at gøre dette?,« spørger ejendomsmægler Guliza Mambetaliyeva. Også andre borgere er citeret for kritik af at de ikke kan bruge de sociale medier i fred.

Sagen tilspidses yderligere af, at DVK ifølge en politisk analytiker ikke nyder stor opbakning i befolkningen.

Kasakhstans Institut for for Menneskerettigheder har udtalt, at man vil klage til FBs Menneskerettighedskomité.

Den politik, der nu er i gang, er i strid med internationale konventioner, der giver mennesker ret til »at udveksle og formidle informationer og ideer af enhver art,«« lyder det.

Nogle brugere har med succes anvendt VPN-løsninger til at omgå spærringen af de sociale medier.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere