Regeringen fremsætter lovforslag om Center for Cybersikkerhed.

Illustration: leowolfert/Bigstock
Regeringen har sammen med alle partier bortset fra EL og Liberal Alliance indgået aftale om en lov for Center for Cybersikkerhed. Forslaget forsøger at imødegå kritik om manglende tilsyn og offentlighed.

Det endelige forslag til loven om Center for Cybersikkerhed er nu færdiggjort. Regeringen indgået en politisk aftale DF, K, SF og Venstre om forslaget, der er blevet fremsat af Forsvarsminister Nicolai Wammen i dag.

Lovforslaget er blevet kritiseret af blandt andet Institut for Menneskerettigheder, fordi det undtager Centret fra offentlighedsloven, forvaltningsloven og persondataloven. Institut for Menneskerettigheder vurderede også, at det er problematisk, at centret skal placeres under Forsvarets Efterretningstjeneste, da det ifølge instituttet vil gøre det lettere for udenlandske efterretningstjenester at få fingre i fortrolige oplysninger.

Med i det endelige lovforslag adresseres bekymringerne til dels.

»Hvis data fra centerets netsikkerhedstjeneste videreformidles til den øvrige del af FE, vil FE kun kunne videregive disse data efter de restriktive regler, der gælder for Center for Cybersikkerhed, herunder at indholdet af kommunikation kun kan videregives til dansk politi og ingen andre, heller ikke udenlandske efterretningstjenester,« udtaler Nicolai Wammen i fremsættelsestalen.

Ministeren lover også, at Center for Cybersikkerhed skal komme med årlige beretninger og statistik over blandt andet ansøgninger om aktindsigt, ansøgningernes udfald og klagesager.

Regeringen foreslår, at loven træder i kraft 1. Juli.

Du kan læse lovforslaget og fremsættelsestalen her

Læs også: Regeringen skærer i Datatilsynets budget

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Lars Lundin

Denne panikreaktion vil med garanti ikke virke efter hensigten - blandt andet fordi ingen rigtigt har taget sig tid til at tænkte over hvad hensigten mere plæcist skal være.

Og frivillig deltagelse? - det skal nok blive endnu en papirtiger.

  • 5
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere