Ifølge regeringens lovprogram vil man først se på reglerne for telelogning i 2021. Derfor vil den ulovlige masseovervågning af danskerne gennem telelogning fortsætte et år mere. Det skriver Berlingske.
Det på trods af, at EU-domstolen så sent som i dag slog fast på ny, at logningen af et helt lands borgere strider mod retten til privatliv.
EU-Domstolen siger, at en generel indsamling af den type data kun kan tillades, når et land står over for en "alvorlig trussel mod den nationale sikkerhed". Og selv i sådan en situation, skal den fulde adgang til telefon- og internetdata begrænses til en "strengt nødvendig" periode.
Når der sker masseindsamling af data som denne, skal der sikres mod misbrug ved at lade en domstol eller en uafhængig "administrativ enhed" vurdere det.
Teleindustri: Politikerne bør gøre noget
Teleindustrien, der repræsenterer de danske teleselskaber afviser at stille op til interview, men organisationens direktør, Jacob Willer, skriver på Twitter:
I dag får vi nye domme om #logning fra EU domstolen. Så skal justitsministeren i arbejdstøjet og revidere reglerne i DK. Det skulle meget gerne være på regeringens lovprogram #dktele #dkpol— Jakob Willer (@jakobwiller) October 6, 2020
Han skriver også i en mail til version2:
»Vi har fra branchens side i dag på baggrund af dommen rettet henvendelse til Justitsministeriet for at høre, hvilke konsekvenser dommen har for logningsreglerne og teleselskaberne i Danmark. Det er vores klare opfattelse, at de danske regler skal ændres hurtigst muligt i lyset af dommen – og tidligere domme. Vi håber på en hurtig udmelding fra Justitsministeriet om, hvad dommen nu giver regeringen anledning til at tage af skridt.«
Som tidligere beskrevet er det allerede på programmet, men først til behandling i 2021.
Teleselskaber fortsætter logning
Der er intet der tyder på, at de danske teleselskaber vil stoppe indsamlingen af teledata, indtil det lovmæssige er på plads. Det på trods af, at EU-domstolen i 2016 slog fast, at et svensk teleselskab, Tele2, havde ret til at nægte at indsamle data om sine kunder i Sverige - selvom den svenske regering ønskede det. Det har ingen danske teleselskaber nægtet over for den danske regering.
De seneste år har der været flere eksempler på, at teleselskaberne har lavet fejl med de ulovligt indsamlede logningsdata og udleveret dem forkert og i alt for store mængder til Rigspolitiet.
Læs også: Rigspolitiet sender aben videre i tele-skandale: Teleselskaber har sendt mangelfulde rådata
Danmark har allerede logget sine borgere ulovligt siden 2014.
Opdateret kl 23:32 med kommentar fra Jakob Willer.