Regeringen endelig klar med strategi for dansk cybersikkerhed: Her er hovedpunkterne i planen
Efter lang ventetid har regeringen i dag fremlagt sin plan for, hvordan arbejdet med herhjemme skal tilrettelægges i de kommende år for, at Danmark står bedst muligt rustet til at imødegå den stigende cybertrussel.
Det oplyser Finansministeriet og Digitaliseringsstyrelsen.
Planen består af 34 ‘hovedinitiativer’ fordelt over fire hovedområder, og der er i alt afsat 270 mio kroner til arbejdet, der skal løbe over de kommende tre år.
»Truslen fra cyberangreb mod danske interesser er alvorlig. Dagligt udsættes danske virksomheder og organisationer for angreb. Senest blev Vestas ramt. Derfor skal vores cyberforsvar styrkes. Det var også baggrunden for, at jeg i sommer præsenterede et stort udspil på cybersikkerhedsområdet og efterfølgende indgik en politisk aftale om et styrket cyberforsvar. Med udgangspunkt i aftalen løfter vi nu den samlede nationale cyberstrategi, så den omfatter endnu flere områder. For sikkerhed må vi aldrig tage for givet,« udtaler forsvarsminister Trine Bramsen i en pressemeddelelse.
Flere krav på vej
Nøgleord i strategien er sikkerhed og robusthed, og der stilles da også nye krav til en række områder, der har ansvar for ‘samfundskritiske it-systemer eller samfundsvigtige funktioner.’ Kravene indebærer, at der skal ligge planer parat for sikkerheden i de systemer, der spiller en nøglerolle i samfundet.
Derudover skal politiet slå hårdere igen mod it-kriminelle, ligesom Danmark også skal styrke sin rolle i det internationale samarbejde området for cyber- og informationssikkerhed.
Desuden etableres der med strategien indsatser, så politiet bedre kan modarbejde it-kriminalitet, der har været et stigende problem de seneste år. Der rettes ligeledes fokus på at styrke Danmarks aktive rolle i det internationale samarbejde på cyber- og informationssikkerhedsområdet.
Her er de fire fokusområde:
Robust beskyttelse af de samfundsvigtige funktioner
- Skærpede krav til de statslige myndigheders cyber- og informationssikkerhedsarbejde
- Etablering af en cybersikkerhedsenhed for små og mellemstore virksomheder
- Styrkelse af politiets indsats mod it-kriminalitet
Øget kompetenceniveau og ledelsesforankring
Kompetenceindsatser rettet mod topledere og ledere i staten samt statslige medarbejdere
Styrket informationsindsats over for borgere, myndigheder og virksomheder, herunder styrkelse af informationsportalen sikkerdigital.dk
Styrkelse af det offentligt-private samarbejde
Oprettelse af et nationalt koordinationscenter for cybersikkerhedsindustrien
Bedre hjælp til borgere og virksomheder via en cyberhotline
Aktiv deltagelse i den internationale kamp mod cybertruslen
Bedre kapacitet til at imødegå statslige og ikke-statslige aktørers cyberangreb
Styrket kontrol med spredning af cyberprodukter og indefrysning af økonomiske midler

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.