Regeringen dropper masseovervågning af danskernes elforbrug

11 kommentarer.  Hop til debatten
Regeringen dropper masseovervågning af danskernes elforbrug
Illustration: Flynt/Bigstock.
Regeringen vil alligevel ikke øge brugen af registersamkøringer i Udbetaling Danmark
28. august 2018 kl. 14:57
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) trækker et forslag om at udvide overvågningen af borgernes elforbrug tilbage. Det skriver Jyllands-Posten.

Version2 skrev ellers fredag, at Udbetaling Danmark fremover ifølge regeringsudkastet skulle have adgang til at samkøre oplysninger om danskernes elforbrug fra den såkaldte 'Datahub' med oplysninger om bopæl.

Tanken med forslaget var at intensivere indsatsen mod socialt bedrageri:

»Men indsatsen mod snyd må ikke betyde, at vi begynder at overvåge alle landets borgere, og derfor kommer regeringen ikke til at gå videre med et forslag om at øge brugen af registersamkøringer i Udbetaling Danmark,« oplyser ministeren ifølge Jyllands-Posten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kun hvis der er en helt konkret mistanke kan data om elforbrug indgå i en undersøgelse for socialt bedrageri.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
31. august 2018 kl. 00:21

"man har vel fundet ud af, at elmålerdata er mindre velegnede at bruge, hvorimod Facebook og forskellige former for mobilsporing giver langt bedre resultater."

Det er sandelig noget andet at blive overvåget konstant 24/7 i sit hjem end at blive overvåget på Facebook eller når mobilen er online. Forskellen er først og fremmest, at man ikke kan vælge at lukke af for overvågningen fra "smart" metrene ...

9
29. august 2018 kl. 15:20

Haha, min Facebook er styret af en øgle i et lunt terrarium.

8
29. august 2018 kl. 13:31

men man har vel fundet ud af, at elmålerdata er mindre velegnede at bruge, hvorimod Facebook og forskellige former for mobilsporing giver langt bedre resultater. Bare sådan noget som en øgle i et lunt terrarium kan jo fuldstændig forplumre billedet.

7
29. august 2018 kl. 13:11

Aldrig har der været vedtaget flere love og bestemmelser om indskrænkning af privatlivets fred og overvågning af den danske befolkning, end i denne regerings tid.

Det er bare ikke kun regeringspartierne, man skal lade være med at stemme på. Det er også flere oppositionspartier.

Hvem udover EL kæmper mod overvågningen? LA kom også med på overvågningsvognen, da de fik sig nogle ministerbiler. Og Søren Pape skiftede fuldstændig retning, da han blev overvåg^H^H^H^H^H^H^H justitsminister.

6
29. august 2018 kl. 12:21

Og vi glemmer heller ikke selv samme Troels Lund Poulsen der som skatteminister foreslog at SKAT ved kontrol af firmaer skulle have lov til at tage hele kopier af harddiske. Utroligt at disse folk igen og igen bliver valgt ind.

5
29. august 2018 kl. 00:51

Troels Lund Poulsen håber på at befolkningen inden valget har glemt alt om de mange vedtagne love of bestemmelser, der indskrænker befolkningens ret til privat livets fred, som regeringen har genneført i de sidste tre år. Men så kort er befolkningens hukommelsen heller ikke. Aldrig har der været vedtaget flere love og bestemmelser om indskrænkning af privatlivets fred og overvågning af den danske befolkning, end i denne regerings tid. Tiltagene er historiske og i et antal, som ikke før er set. Husk på det når I står i stemmeboksen. Problemet er blot, at det ingen forskel gør om det er rød eller blå blok, der sidder på magten. Løsningen er at mobilisere og igangsætte modstand på anden vis. fx ved et "Oprør For Fremtiden", der kan tydeliggøre for politikerne, at nok er nok, og at vi ikke vil finde os i mere.

4
28. august 2018 kl. 18:14

Godt vi har noget lovgivning, eksperter og presse til at retlede de folkevalgte, når de er kommet på vildspor/går over stregen!

Uha, nej da, pressen skal jo bare tie helt stille:

https://www.version2.dk/artikel/dansk-datalogiprofessor-pressens-skyld-naar-gaar-galt-offentlige-it-projekter-1086030

Mon ikke mere det er et udtryk for der ikke er ret lang tid til et valg, som Kenn skriver, og det måske var lidt for pinligt at blive opdaget med fingrene nede i kagedåsen.

Så hellere vente til efter et valg, og så være lidt mere omhyggelig med at få tændt mørkelygten før man leger med emnet.

Puha, og hvem skal man så efterhånden stemme på?

3
28. august 2018 kl. 18:02

Men tilbagetrækningen af forslaget kommer først efter, at eksperterne har været ude at vifte med GDPR samt henvisninger til EU-domstolen:

Udspillet vækker kritik fra Catrine Søndergaard Byrne, der er advokat og medstifter af tænketanken DataEthics.
Hun peger på, at regeringens nye initiativ er på kant med Persondataforordningen, GDPR.
»Man kan ikke bruge data, som er indsamlet med én grund, til noget helt andet. Man må ikke bare skifte formål.</p>
<p>»Det skal også være nødvendigt og proportionalt. Man må ikke lave en masseovervågning for at identificere enkeltpersoner. Der skal være en begrundet mistanke, før man iværksætter den slags indgribende foranstaltninger. Masseovervågning for at se, om man kan finde mønstre, må man ikke. Her har vi klare udtalelser fra EU-domstolen i forbindelse med logning af teletrafik.

Fra Version2 og Fagbladet 3F i fredagshttps://www.version2.dk/artikel/medie-regeringen-vil-overvaage-data-lediges-elforbrug-1086026https://fagbladet3f.dk/artikel/regeringen-vil-overvaage-lediges-elforbrug

Godt vi har noget lovgivning, eksperter og presse til at retlede de folkevalgte, når de er kommet på vildspor/går over stregen!

2
28. august 2018 kl. 15:32

Dette betyder bare valget kommer indenfor den gennemsnitlige vælgers "politiske hukommelse".

I næste valgperiode kan man starte med at lovgive for datasammenkøring.

Hvis "de" virkeligt mener det , kan de jo lovgive imod den slags.

Nu.

K

1
28. august 2018 kl. 15:18

Men indsatsen mod snyd må ikke betyde, at vi <strong>begynder</strong> at overvåge alle landets borgere.

"Begynder"? Ved Troels ikke hvad de laver hos Justitsministeriet?