Regeringen dropper lovforslag om adgang til hemmelige telefonnumre
Opdateret kl. 11.30.
Regeringen opgiver et nyt lovforslag, som ville give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til hemmelige telefonnumre.
Version2 kontaktede d. 12. maj Styrelsen for Patientsikkerhed for at høre nærmere om den såkaldte hotline, der skal hjælpe smittede borgere med at finde eventuelle andre smittede, som borgeren har været i kontakt med.
På daværende tidspunkt lød svaret fra styrelsen, at der blot var tale om en hjælp til borgere, som var for syge til selv at kunne håndtere opgaven og så kunne overgive telefonnumre til tjenesten, der kunne ringe de pågældende op på vegne af borgeren.
Men i går kunne Berlingske fortælle, at der var lovgivningsmæssige ændringerne på vej.
Ifølge et ændringsforslag fra sundheds- og ældreministeren til lov 191 om 'Frivillige indkvarteringsfaciliteter', skal der etableres en kontaktopsporingsenhed, der kan hjælpe smittede personer med at kortlægge og opspore nære kontakter, under Styrelsen for Patientsikkerhed.
For at sikre en optimal og proaktiv smitteopsporingsindsats, er det nødvendigt, at den nye kontaktopsporingsenhed får adgang til kontaktoplysninger på personer, der er testet positiv med COVID-19, skrives der i ændringsforslaget til lovforslaget. Disse oplysninger fremgår ikke af det materiale, sundhedsmyndighederne er i besiddelse af om personer med positive testresultater.
Adgang til nære kontakters telefonnumre
Det vil også kunne indhentes nummeroplysninger på nære kontakter til personer, der er testet positiv med COVID-19. Det foreslås derfor, at Styrelsen for Patientsikkerhed skal have adgang til nummeroplysninger i nummeroplysningsdatabasen (118-registret).
Adgangen til at indhente nummeroplysninger fra 118-registret er reguleret i lov om elektroniske kommunikationsnet og -tjenester. Det fremgår af denne lov, at oplysninger om hemmelige og udeladte telefonnumre alene kan videregives af forsyningspligtudbyderens landsdækkende nummeroplysningstjeneste til brug for offentlige alarmtjenester, politiet, statsadvokaterne, de enkelte retter, kriminalforsorgen eller restanceinddrivelsesmyndigheden.
Det blev foreslået, at denne lov ændres, så Styrelsen for Patientsikkerhed kommer til at indgå blandt de myndigheder, som kan indhente nummeroplysninger i 118-registret. Ændringen ville indebære, at styrelsen vil få adgang til at indhente nummeroplysninger fra 118-registret. Dette vil indebære en behandling af personoplysninger.
Men nu er ændringsforslaget altså lagt i graven.
Lovsekretariat: På kant med grundloven
Folketingets Lovsekretariat har sat spørgsmålstegn ved, om det droppede ændringsforslag hører hjemme i en lov om frivillig isolation.
I et notat til Sundheds- og Ældreudvalget skriver lovsekretariatet blandt andet:
»Uanset at både ændringsforslaget og lovforslaget vedrører spørgsmål om bekæmpelse af covid-19, er der ikke herudover nogen egentlig indholdsmæssig sammenhæng mellem ændringsforslaget og lovforslaget. Ændringsforslaget giver Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til nummeroplysninger fra 118-registeret til brug for smitteopsporingsindsatsen, mens lovforslaget vedrører tilbud om frivillig isolation uden for hjemmet i forbindelse med den aktuelle situation med håndtering af covid-19 og i andre situationer. Ændringsforslaget kan således ikke siges at være et alternativ til eller udbygning af det oprindelige forslag, men derimod en ny ordning, der supplerer forslaget.«
Lovsekretariatet konkluderer, at det giver anledning til tvivl, om ændringsforslaget er i overensstemmelse med det såkaldte identitetskrav i forbindelse med grundlovens § 41, stk. 2.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.