Regering vil øge bevillingen til Datatilsynet med 60 procent
Der skrues op for bevillingerne til Datatilsynet i det finanslovsforslag, regeringen har fremsat i dag.
I lovforslagets paragraf 11.11.61 skrives der:
»Fra den 25. maj 2018 vil EU's generelle databeskyttelsesforordning finde anvendelse. De nærmere regler om Datatilsynets organisering, kompetencer og arbejdsopgaver mv. vil fra denne dato således fremgå af databeskyttelsesforordningen, den kongelige anordning, retshåndhævelsesloven samt en ny persondatalov, hvorom der forventes at blive fremsat lovforslag i efteråret 2017. Med finansloven for 2018 afsættes 12,5 mio. kr. i 2018, 16,4 mio. kr. i 2019 og 16,8 mio. kr. i 2020 og frem dels som følge af meropgaver vedrørende databeskyttelsesforordningen mv., dels en generel styrkelse af Datatilsynet.«
Datatilsynets nettoudgiftsbevilling lå i 2017 på 22,8 millioner kroner. Det ønskes sat op til 36,5 millioner i 2018. Det svarer til en forøgelse på 60 procent.
En lang række organisationer har i et åbent brev til justitsministeren i går argumenteret for, at tilsynet skal styrkes. Blandt underskriverne var IDA, IT-Branchen, Dansk IT og Prosa. I det åbne brev argumenteres der således:
»Det er helt centralt for beskyttelsen af personoplysninger i Danmark og Europa, at Datatilsynet kan løfte de opgaver, som det pålægges i loven. Erhvervslivet, offentlige myndigheder og borgere har brug for et Datatilsyn, som ikke kun er tilsyn, men som også i høj grad kan informere konkret om reglernes anvendelse, når der er brug for det. «
Organisationerne mener, at Datatilsynet som minimum skal fordobles.
Sidste år førte Datatilsynet 51 tilsyn, hvilket er det laveste antal siden 2000, viser en ny årsrapport fra Datatilsynet.
Blandt andre it-tiltag i lovforslaget er en ny strategi for cyber- og informationssikkerhed, der med 100 millioner kroner skal være med til at ruste Danmark bedre mod it-kriminalitet og hackerangreb, som Version2 skrev i mandags.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.