Redningsaktion for Windows XP

Det kendte amerikanske it-medie Infoworld har netop startet kampagne, der skal sikre Windows XP på hylderne ? også efter sidste salgsdag til sommer.

Sidste salgsdato for Microsofts populære styresystem Windows XP nærmer sig. 30. juni er sidste dag produktet officielt forhandles, og alle fremtidige salg af Microsofts styresystem til pc'er vil være Windows Vista.

Men modstanden mod at skulle tvinges over på Vista ved nyindkøb af styresystemer er nu blevet så stor, at det amerikanske it-medie Infoworld har startet en massiv kampagne for at bevare Windows XP på hylderne.

Til brug for kampagnen har Infoworld etableret en underskriftindsamling på nettet og hidtil har over 13.000 bidraget med deres mailsignatur til bevarelse af Windows XP.

Ifølge Infoworld er det både dyrt og tidskrævende at skulle opgradere til Vista, uden der egentlig er forretningsmæssigt belæg for en opdatering.

Halve platforme

Microsofts danske Windows-ansvarlige, Mortimer Liebman, oplyser til Version2, at udfasningen af Windows XP ligger fast.

»Vi er kommet med en ny version af Windows, Vista, der er et operativsystem af tiden med hensyn til funktionalitet og sikkerhed. Windows XP har efterhånden nogle år på bagen, og derfor kan vi ikke bevare det samme sikkerhedsniveau i Windows XP, som vi kan i Windows Vista. Men vi er bevidste om, at der er mange virksomheder, der ikke bare skifter fra den ene dag til den anden, fordi de ikke er interesserede i at have ?halve? platforme, for det er omkostningsfyldt at vedligeholde,« siger han til Version2.

Det er udelukkende salg af Windows XP, der ophører 30. juni i år. Når det gælder den almindelige support på XP, så udløber den den 14. april 2009 og den endelige support på Windows XP ophører den 8. april 2014.

Windows XP er verdens mest udbredte styresystem - hvis man ser bort fra udbredelsen af styresystemer på mobiltelefoner - og ligger i dag på mindst tre ud af fire computere i verden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Daniel Møller

Jeg tror det vender med SP1 til Vista, såfremt den altså lever op til forventningerne og retter op på især stabiliteten (jeg er vist næppe den eneste der oplever random crashes af specielt IE og explorer.exe) og nogle af de her småbugs der er rundt omkring.

Sker det, har jeg meget svært ved at se hvad der skulle argumentere for XP, rent teknisk.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

".. udfasningen af Windows XP ligger fast.

Vi er kommet med en ny version af Windows, Vista, der er et operativsystem af tiden med hensyn til funktionalitet og sikkerhed. Windows XP har efterhånden nogle år på bagen, og derfor kan vi ikke bevare det samme sikkerhedsniveau i Windows XP, som vi kan i Windows Vista."

Virker det så ikke ret selvmodsigende, på grænsen til det hykleriske at MS er så forhippet på at prøve at proppe XP ned i OLPC'en (og for den sags skyld også EeePC), når de er vidende om at Vista aldrig vil kunne køre på disse maskiner, samtidig med XP er usikkert og på vej ud?

Eller er det bare en anden måde at sælge virtuel narkotika til udviklingslandene?

/Christian

 • 0
 • 0
Thomas Alexander Frederiksen

SP1 vil formentlig ikke kunne fjerne den væsentligste ikke-tekniske årsag til at holde sig længere væk fra Vista end andre version af Windows: Licensen.

Så længe licensen ser ud som den gør, kan jeg godt forstå de der foretrækker XP.

/Thomas

 • 0
 • 0
Lars Bjerregaard

"SP1 vil formentlig ikke kunne fjerne den væsentligste ikke-tekniske årsag til at holde sig længere væk fra Vista end andre version af Windows: Licensen.

Så længe licensen ser ud som den gør, kan jeg godt forstå de der foretrækker XP."

Interessant indlæg. Kan du kort redegøre for de største forskelle i de to licenser?

Tak.

 • 0
 • 0
Jacob Christian Munch-Andersen

Daniel Møller, hvilke tekniske fordele er der ved Vista frem for XP?

Lad mig se, Vista har et kollosalt ramforbrug (jeg har observeret et forbrug på 700 MB for en præinstalleret Home Premium), selv sammenlignet med XP, som jeg da ellers vil betegne som havende rigeligt med appetit på systemram (jeg undrer mig til stadighed over hvor 200 MB kan forsvinde hen før jeg overhovedet har taget systemet i brug).

Derudover kører systemet langsommere, ting tager af ukendte årsager simpelthen mere CPU tid med Vista.

Noget helt andet er sagen med Microsofts DRM vanvid, hvis man tror på det værste af hvad der står på nettet så er Microsofts projekt næsten slemt nok til at forårsage Jordens undergang. Om end det næppe går helt så galt så er der ihvertfald graverende tegn på monopolvanvid i luften. Læs fx mere her: http://www.computerworld.com/action/article.do?command=viewArticleBasic&...

 • 0
 • 0
Jens Madsen

Hver gang, at Microsoft "udfaser" et operativsystem, er risiko for, at det gamle software ikke mere fungerer, og at det må udskiftes. Ved specialudviklet software, findes udviklerne måske ikke mere, eller er beskræftiget med andet. Det kan betyde, at data fra det specielle program, ikke vedbliver at være tilgængelige, uden der udvikles nyt software. Udover, det naturligvis tager resourcer fra de få softwareudvikler, der altid har mangel på tid, og derfor er ugunstig for samfundet, er også risiko for, at vigtige data pludseligt forsvinder.

Derfor burde man lave en lov, der tillader kopiering af software som ikke mere er i handelen. Dette vil muliggøre, at Windows XP kan kopiers over på nyt computer. Eller, at f.eks. bundkort må udskiftes, og operativsystemet behboldes. I dag, er softwarens licens låst fast til bundkort.

Af hensyn til samfundets sikkerhed, bør vi indføre en lovændring, der kun kan tilbyde udvikleren af software kopirettigheden, så længe at softwaren faktisk sælges. Man kan ikke vedblive at have kopiret, uden at denne reelt kan bruges. Med andre ord, må Microsoft altså tillade uhindret kopiering, f.eks. ved overgang til nyt hardware, eller måske endnu bedre, at gamle operativssytemer der ikke mere sælges, må kopieres frit. Dette kan gælde alt software.

Ellers er samfundet i dyb krise.

 • 0
 • 0
jørgen andersen

Det må der sige JA til, hvis det står til Mr. Bill.Mangepenge, der smider det ene OS efter det andet ud til os Forbruger.Og Vi hopper stadig på det, hvergang lige fra Test udgaven bliver udsendt. Folk nærmest slås om, at få fingre i det Nye Beta OS, så Vi Brugers begærlighed efter nyt er også skyld i, at gamle OS forsvinder og ikke får Support mere. Mr. Bill mener, at dette også bør ske med XP OSet, hvis Vi Bruger ikke skrider til handling, med bla.læserbreve, underskrifter, snak med andre Bruger alt ialt, gi det indtryk, at Vi ønsker XP forsat får Support. For en ting er sikker, det næste OS(Win7) bliver ikke mindre end Vista i GB, så Vi får helt sikkert, et nyt Kæmpe GB OS, som alm. PCer ikke kan klare, selvom De bliver solgt med OSet. Derfor Vi må ud og sige IMOD Mr.Bill.Mangepenge og hans pengestab, Vi finder OS ikke i det, ellers må Vi true med Linux, som en udvej. Og Jeg vil ikke finde Mig i det, alle steder hvor Jeg færdes i, og som har det mindste med IT at gøre, gir Jeg udtryk for dette synspunkt, Vi/Jeg vil beholde XP OSet.
Mvh.Jama

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Der er ingen der tvinger nogen til at bruge XP, og det er jo ikke sådan at XP "forsvinder", det bliver bare ikke supporteret mere.

"ellers må Vi true med Linux, som en udvej."

Sikke noget fordrukkent vrøvl, der skal aldeles ikke trues med Linux - dem der har lyst til at bruge Linux skal bruge det, men det skal være ud fra en oprigtig interesse, ikke som trusselobjekt, fordi man ikke kan få sin vilje over for MS.

"Vi/Jeg vil beholde XP OSet."

Og det gør du da bare, der er ikke nogen der tager det fra dig.

/Christian

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize