Reddit-opråb: Craig Wright er IKKE skaber af bitcoin

Craig Wright har meldt ud, at han er skaber af bitcoin, og det har skabt oprør på reddit, hvor brugere skyder hans bevisførelse ned.

»Jeg kunne ikke få det til at passe,« begynder danske Rasmus Faber-Espensen, der er softwarearkitekt i Aalborg-baserede Conscius og umiddelbart den første, der opdagede, at historien om, at den australske entreprenør Craig Wright skulle være skaberen af bitcoin, lugtede.

»Jeg prøvede at tage brevet fra Sartre, den offentlige nøgle og underskriften, men de passede ikke sammen. Jeg prøvede både store og små bogstaver,« forklarer han.

Nyheden om, at bitcoin-skaberen nu står frem, har ellers væltet medierne i dag, men det kan altså vise sig at være fup.

Blogindlæg beviser intet

Craig Wright forsøger i et blogindlæg at bevise, at han har en privat nøgle fra en af de første bitcoinoverførsler – der blev udført af skaberen Satoshi.

»Kun Satoshi vil have adgang til den,« forklarer Rasmus Faber-Espensen.

Men beviset i form af en underskrift er ifølge reddit-brugere til at smide i skraldespanden.

Med en privatnøgle og en hvilken som helst tekst kan man skabe en underskrift. Netop sådan en underskrift har Craig Wright publiceret på blogindlægget, som han skriver, at han har kreeret på baggrund af en Sartre-tekst og sin private nøgle.

Problemet er, at teksten og underskriften ifølge Rasmus Faber-Espensen samt flere andre reddit-brugere ikke matcher.

Underskriften passer derimod til en digital overførsel, der fandt sted i 2009. Det fandt Rasmus Faber-Espensen ud af, da han søgte i gamle bitcoinoverførsler.

»Underskriften er ikke fra Sartres brev, men i stedet fra, at Satoshi har overført penge fra én bitcoinkonto til en anden,« uddyber han, hvilket også forklarer, hvorfor han ikke kunne få Sartre-teksten og underskriften til at passe sammen.

Kan Craig Wright være Satoshi?

Alt i alt er der en ting at sige om blogindlægget:

»Det er løgn,« siger Rasmus Faber-Espensen og fortsætter:

»Sandsynligvis fordi han ikke er Satoshi, men det kunne selvfølgelig også være Satoshi - men hvorfor så lyve?«

Blogindlægget er dog kun en del af Craig Wrights bevisførelse. Craig Wright har også privat fremført beviser i London for medlemmer af bitcoins inderkreds, der sidenhen har vist ham støtte. I London har han underskrevet dokumenter på sin computer, mens både pressefolk og bitcoin-forretningsfolk har overværet det.

»Man kan forestille sig, at hans computer kan bytte rundt på filer, mens man kigger på dem. Der er mange måder at snyde på, men ja: Det kan lade sig gøre,« siger Rasmus Faber-Espensen, som tror, at den ægte Satoshi slet ikke lever længere, men at det måske var Hal Finney, der døde i 2014.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere