Det meget udbredte it-system i gymnasierne, Lectio, risikerer alligevel ikke at blive lukket ned af Undervisningsministeriet som følge af en manglende lovkrævet systemgodkendelse.
Lectio, som anvendes i 9 ud af 10 gymnasier til taxameterberegning, er nemlig i sidste øjeblik blevet godkendt hos den statsautoriserede revisor PriceWaterhouseCoopers som krævet af Styrelsen for It og Læring, STIL.
Styrelsen havde givet gymnasierne en deadline den 1. juli til at indgå en aftale med en godkendt leverandør og den 1. november til at bruge et lovligt system.
Direktør Martin Holbøll hos leverandøren af Lectio, Macom, er begejstret for godkendelsen, som er indløbet i dag, torsdag:
»Vi er super glade for, at Lectio er blevet godkendt. Vi drikker champagne,« siger en tydeligt glad direktør.
Lectio administrerer daglig drift og sørger bl.a. for at holde regnskab med fravær og afleverede opgaver, men også at indberette antallet af elever til ministeriet, så gymnasierne kan få deres taxameterpenge. De udgør over 10 mia. kroner om året.
Med systemgodkendelsen, som fylder 60 sider, har gymnasierne undgået et penibelt forløb, hvor de havde været nødt til at udskifte Lectio med et andet system. Det ville ifølge tidligere udmeldinger kunne tage op til et år.
Men markant er det også, at skolerne slet ikke har været interesseret i at skifte.
Både formanden for Danske Gymnasier og formanden for Danske Erhvervsskoler - Lederne, som erhvervsgymnasierne er organiseret i, har over for Version2 tidligere udtrykt tilfredshed med Lectio.
»Vi er glade brugere af Lectio - det fungerer for os, sagde formanden for Danske Gymnasier, Anne Birgitte Rasmussen, til Version2 i slutningen af maj.
Tre gymnasier gik sammen om indkøb af it-revisionen
Det er gymnasierne Nørre G i Husum, Kolding Gymnasium samt Frederiksborg Gymnasium, som ultimo maj gik sammen om at få Lectio systemgodkendt hos PriceWaterhouseCoopers.
Prisen for systemgodkendelsen har samlet set været i underkanten af en halv million kroner.
Selve godkendelsesforløbet har ifølge Martin Holbøll taget to konsulenter fra PwC under en uge.
»Taget i betragtning af, hvor mange år det samlede forløb har varet, er det peanuts,« siger han og tilføjer, at han tror på, at godkendelsen alene er afsluttet, fordi den ikke er foregået hos STIL, men er lagt ud til den eksterne revisor.
»Min personlige holdning er, at STIL aldrig havde godkendt Lectio,« siger han og henviser til, at STIL har deres eget konkurrerende it-system på hylden, kaldet Easy.
MaCom: Selvfølgelig overholder vi reglerne
I debatten har Danske Erhvervsskoler tidligere ment, at Lectio var på kant med persondataloven. Danske Erhvervsskoler advarede endog sine medlemmer om systemet på baggrund af en advokatundersøgelse.
Martin Holbøll fastslår dog, at der ikke er ændret et komma i Lectio i forbindelse med revision og godkendelse:
»Der er ikke ændret noget. Selvfølgelig lever vi op til reglerne,« siger han.
MaCom forventer efter systemgodkendelsen et stigende salg af det studieadministrative system, bl.a. til erhvervsskolerne, hvor kun cirka halvdelen anvender Lectio.
»Jeg forestiller mig, at vi får en masse henvendelser fra nye kunder, som tidligere har været kunder til STILs system. Jeg skal altså forhåbentlig rundt og gennemføre en masse nysalg,« siger Martin Holbøll.
MaCom har også planer om at udvikle it-systemet, bl.a. med en såkaldt forløbsdeling, som betyder, at de 10.000 brugere, gymnasielærerne, kan dele undervisningsmetoder, læringsredskaber og viden.