Reddet på målstregen: Udbredt it-system til gymnasierne godkendt lige inden deadline

30. juni 2016 kl. 17:3311
Gymnasiernes populære og udbredte studieadministrative system, Lectio, fik i dag en lovkrævet systemgodkendelse. Det betyder, at en trussel om lukning af systemet er afblæst.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det meget udbredte it-system i gymnasierne, Lectio, risikerer alligevel ikke at blive lukket ned af Undervisningsministeriet som følge af en manglende lovkrævet systemgodkendelse.

Lectio, som anvendes i 9 ud af 10 gymnasier til taxameterberegning, er nemlig i sidste øjeblik blevet godkendt hos den statsautoriserede revisor PriceWaterhouseCoopers som krævet af Styrelsen for It og Læring, STIL.

Styrelsen havde givet gymnasierne en deadline den 1. juli til at indgå en aftale med en godkendt leverandør og den 1. november til at bruge et lovligt system.

Bekendtgørelse om skoleadministrative it-systemer

Styrelsen for It og Læring offentliggjorde i september 2015 en bekendtgørelse møntet på gymnasiale uddannelser samt voksenuddannelser og HF.

Her lyder det, at uddannelsernes administrative it-systemer skal have en systemrevision, hvor følgende blandt andet tjekkes:

  • Kontrol af tilskudsgrundlag
  • Kontrol af, at systemet overholder persondataloven
  • Kontrol af systemets egen overvågning af drift

Oprindeligt skulle skolerne efterleve kravene den 1. april 2016, men har fået dispensation, så fristen nu er udskudt til 1. november 2016.
Kilde: STIL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Direktør Martin Holbøll hos leverandøren af Lectio, Macom, er begejstret for godkendelsen, som er indløbet i dag, torsdag:

»Vi er super glade for, at Lectio er blevet godkendt. Vi drikker champagne,« siger en tydeligt glad direktør.

Lectio administrerer daglig drift og sørger bl.a. for at holde regnskab med fravær og afleverede opgaver, men også at indberette antallet af elever til ministeriet, så gymnasierne kan få deres taxameterpenge. De udgør over 10 mia. kroner om året.

Med systemgodkendelsen, som fylder 60 sider, har gymnasierne undgået et penibelt forløb, hvor de havde været nødt til at udskifte Lectio med et andet system. Det ville ifølge tidligere udmeldinger kunne tage op til et år.

Men markant er det også, at skolerne slet ikke har været interesseret i at skifte.

Både formanden for Danske Gymnasier og formanden for Danske Erhvervsskoler - Lederne, som erhvervsgymnasierne er organiseret i, har over for Version2 tidligere udtrykt tilfredshed med Lectio.

»Vi er glade brugere af Lectio - det fungerer for os, sagde formanden for Danske Gymnasier, Anne Birgitte Rasmussen, til Version2 i slutningen af maj.

Tre gymnasier gik sammen om indkøb af it-revisionen

Det er gymnasierne Nørre G i Husum, Kolding Gymnasium samt Frederiksborg Gymnasium, som ultimo maj gik sammen om at få Lectio systemgodkendt hos PriceWaterhouseCoopers.

Prisen for systemgodkendelsen har samlet set været i underkanten af en halv million kroner.

Selve godkendelsesforløbet har ifølge Martin Holbøll taget to konsulenter fra PwC under en uge.

»Taget i betragtning af, hvor mange år det samlede forløb har varet, er det peanuts,« siger han og tilføjer, at han tror på, at godkendelsen alene er afsluttet, fordi den ikke er foregået hos STIL, men er lagt ud til den eksterne revisor.

»Min personlige holdning er, at STIL aldrig havde godkendt Lectio,« siger han og henviser til, at STIL har deres eget konkurrerende it-system på hylden, kaldet Easy.

MaCom: Selvfølgelig overholder vi reglerne

I debatten har Danske Erhvervsskoler tidligere ment, at Lectio var på kant med persondataloven. Danske Erhvervsskoler advarede endog sine medlemmer om systemet på baggrund af en advokatundersøgelse.

Martin Holbøll fastslår dog, at der ikke er ændret et komma i Lectio i forbindelse med revision og godkendelse:

»Der er ikke ændret noget. Selvfølgelig lever vi op til reglerne,« siger han.

MaCom forventer efter systemgodkendelsen et stigende salg af det studieadministrative system, bl.a. til erhvervsskolerne, hvor kun cirka halvdelen anvender Lectio.

»Jeg forestiller mig, at vi får en masse henvendelser fra nye kunder, som tidligere har været kunder til STILs system. Jeg skal altså forhåbentlig rundt og gennemføre en masse nysalg,« siger Martin Holbøll.

MaCom har også planer om at udvikle it-systemet, bl.a. med en såkaldt forløbsdeling, som betyder, at de 10.000 brugere, gymnasielærerne, kan dele undervisningsmetoder, læringsredskaber og viden.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
1. juli 2016 kl. 16:09

Selv om den nye Persondatalov måske ikke rammer de offenlige, så kan et privat firma der arbejder eller sælger til det offenlige jo stadig sagsøges for 4% af omsætningen. Dette her er måske de steder hvor man skal se på at få krasset lidt extra skat ind først, til dækningen af hullet i SKAT. Hvis nogen som har ansvaret for dette i 2017/2018 læser med, og Lectio ikke har fået lukket deres hul.

Det er desuden en noget arogant holdning man ser fra Lection-s side, betaler de også dummebøder til indkøberne så de sider så sikkert i sadlen, at de er sikkert på ikke at bliver valt fra. Men kan jo efterhånden godt se et mønser i, samt en forklaring på at inkomptende firmaer og mennesker bliver valg til og ikke fra ?

Som hvorfor CSC efter gentagen forfejlet projekter stadig bliver valgt som førstevalg uloveligt og uden udbud. Nu har vi med Atea en del af forklaingen.

9
1. juli 2016 kl. 12:58

Tak spids, det er da virkelig rystende, at man offentligt på http://www.lectio.dk kan følge gymnasieelevers og læreres færden i løbet af dagen og herunder også skaffe sig information om, hvem deres klassekammerater er mv. Hvordan kan det næsten være lovligt? Hvad siger datatilsynet? /kj

8
1. juli 2016 kl. 12:14

Den i Gymnasieskolens artikel omtalte Sigrid Jørgensen har tidligere bedt Macom kommentere det frit tilgængelige skema for den stakkels myrdede gymnasie elev Mads, herunder elevernes mangel på sikkerhed. Efter knap to måneders betænkningstid svarer Lectio den 20.januar: ”RE: åbenhed og sikkerhed

”Kære Sigrid, Da din henvendelse har karakter af en meningstilkendegivelse og ikke et spørgsmål, kvitteres der endnu en gang blot for modtagelsen.

Med venlig hilsen Lectiosupport” Mens champagne propperne springer hos Lectio og rektorforeningen, kan man blot konstatere at det er slut med de tider, hvor alle , høj som lav, trygt kunne sende deres børn og unge i skole. Med Lectios bundnaive åbenhed blæser man tilsyneladende på de unge menneskers sikkerhed. /mw

7
1. juli 2016 kl. 11:31

Har ikke fulgt så meget med, men HVAD FANDEN HAR DE GANG I???????????

No way mine børn NOGENSINDE får lov til at skulle afgive information der OFFENTLIGT viser deres færden i mere eller mindre real-tid. Holy fucking shit altså, jeg er DYBT chokeret over at man på nogen som helst måde kan acceptere dette som skole!

Og hvorfor fanden er der en OFFENTLIG dokument mappe for hver lærer og elev?!

Hvad sker der hvis man lægger sit CPR nummer op? Eller skriver en dybt personlig historie osv. osv.

Fuck et møgsystem :)

6
1. juli 2016 kl. 10:00

Stort tillykke til Lectio, der konsekvent har nægtet at ændre et komma i programmet.

Dette betyder fortsat at enhver idiot med smartphone kan få lov til at se, hvor navngivne elever befinder sig hvorhenne på skolen.

I efteråret blev den stakkels gymnasieelev Mads Skjoldsøge opsøgt af 3 mænd, og efterfølgende myrdet.

Hvorvidt Lectio spillede nogen rolle i den konkrete sag, ved vi ikke – men alle og enhver kunne se at Mads på det tidspunkt befandt sig i lokale ”A10”.

Velbekomme - prøv selv at slå dine egne børnebørns færden op på www.lectio.dk – vælg den rette skole, elevernes navne – og så kører den.

Og rektorforeningen er bedøvende ligeglad - Næstformand Anne-Birgitte Rasmussen, som også er rektor på Københavns Åbne Gymnasium, har udtalt til ”Gymnasieskolen” : :

”Jeg tror, det er et vilkår i dag med større åbenhed på nettet for eksempel med de aftryk, man sætter på sociale medier og så videre.”"

/mw

5
1. juli 2016 kl. 08:43

Det er min klare opfattelse at det er nemmere at opføre sig kynisk, intrigant, og korrupt, når man véd at straffen for det er at man bliver stemplet som en optimistisk stakkel der ikke fatter de finere nuancer.

Man behøves hverken være korrupt eller dum for at tage beslutninger der er anderledes end man burde. Det kan være nok at være gode venner med nogen, sidde godt og tungt på et område eller bare have en stivnakket holdning. Men uanset årsag er resultatet det samme.

4
30. juni 2016 kl. 23:25

Når man kun har fulgt historien på Version2 er det stadig umulig at finde op og ned på den.

Først på måneden nægtede Macom kategorisk at bestille en revisorgodkendelse, og nu drikker de champagne, fordi de har fået revisorgodkendelsen.

Sælger de produktet så billigt, at de umuligt kunne skaffe pengene til godkendelsen selv, eller drikker de champagne, fordi de har haft held med at få 3 gymnasier til at betale en regning, de selv burde afholde og indregne i den generelle prissætning?

For øvrigt imponerende hvis revisorerne kan få i underkanten af 500.000 for 2 mands arbejde i mindre end 1 uge. 50.000 pr mand pr dag ?

2
30. juni 2016 kl. 18:06

"Never attribute to malice what can adequately be explained by incompetence."

1
30. juni 2016 kl. 17:40

Sider nok i fængsel, eller er bortvis efter Atea sagen.