Red Hat udvikler verdens første Linux til biler

28. april 2021 kl. 09:2914
Red Hat udvikler verdens første Linux til biler
Illustration: weyo/Bigstock.
Red Hat løftede i går sløret for et nyt projekt: Man er i gang med at udvikle Linux til biler som de første i verden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Softwarevirksomheden Red Hat afslørede i går på konferencen Red Hat Summit, at man er i gang med at udvikle Linux til biler.

Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Systemet bliver verdens første Linux-løsning til køretøjer, og det skal bygges på allerede testede komponenter i Red Hat Enterprise Linux.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Moderne biler har gentænkt hele køreoplevelsen, lige fra sikkerhedssystemerne og underholdning til selve styresystemet. Denne udvikling ændrer ikke på behovet for større pålidelighed og sikkerhed, hvilket i høj grad også skal afspejles i softwaren i fremtidens forbundne biler. Red Hat er vant til at levere open source-løsninger til kritisk infrastruktur, og ved at samarbejde med Exida vil vi nu bringe verdens førende Linux-platform ind i bilindustrien,« siger Stefanie Chiras, senior vice president og general manager for Red Hat Enterprise Linux Business Unit, i pressemeddelelsen.

Softwarevirksomheden vil udvikle løsningen i samarbejde med sikkerhedsfirmaet Exida for at opnå ISO 26262-certificeringen. Det er en standard, der skal sørge for, at sikkerheden ved elektroniske systemer i køretøjer er i orden.

Når først systemet er implementeret i en bil, skal det opdateres løbende i køretøjets levetid.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
5. januar 2022 kl. 11:39

Automotive Grade Linux (AGL), som er en del af Linux Foundation har bl.a. følgende medlemmer Audi, Ford, Honda, Mazda, Nissan, Mercedes, Suzuki og Toyota. Så det tror jeg de fleste arbejder sig hen imod. <a href="https://www.zdnet.com/article/its-a-linux-powered-car-world/">https://w…;
<p>

Ja det har jeg også læst, men der er også en hel del andre større styresystemer til biler. Jeg tænker at der i biler er utroligt mange systemer, og det er jo ikke til at vide hvilket system der bruger hvilket OS. Det er da helt sikkert at jeg ikke skal have en bil, hvor sikkerhedssystemerne omkring bremser, airbags mv. er styret af nogen former for Windows eller Linux. Dertil er mine oplevelser med disse systemers stabilitet for ringe. Jeg tror heller ikke der er nogen tvivl om at de systemer der er kritiske og baserer sig på Linux kernen, baserer sig på en minimal version der er en utrroligt stabiliseret fork, da mainline er alt for ustabil. Se blot på konservatismen i RHEL kernen, og antallet af bugfixes der konstant patches i kernen.

12
28. april 2021 kl. 17:42

Bilbranchen vs. åbne systemer ...

Det er ikke kun bilbranchen - "hele" verden baserer sig på at det er "min" hemmelighed og ingen må vide noget og det er selvf. også nemmest.

Hvis man nu i stedet fremlagde et krav om at f.eks. en bil ikke må være indkapslet i hemmeligheder for at blive godkendt til færdsel på vejene i EU...

11
28. april 2021 kl. 17:19

Udfra indholdet af de patches man downloader og hælder på sin bil ser de meget ud som om Ford også har Linux i maven. Men det er muligt at det kun er de lettere dele, som intertainment systemet og selve kerne delene i bilen kører noget andet.

10
28. april 2021 kl. 15:51

Red Hat siger retteligt, at de [hvis det bli'r] bliver den første Linux til at understøtte ISO 26262, ikke den første Linux i en bil.

9
28. april 2021 kl. 15:29

Det er ganske enkelt svært at se bilbranchen være særligt interesseret i denne slags løsninger med mindre de kan lave det til closed source med det samme. For bilbranchen lever af at sælge custom add-ons til ågerpris, samt af at en 5 år gammel bil rent elektronisk føles gammel fordi softwaren i praksis ikke opdateres. Jeg er klar over at Tesla opfører sig anderledes ... men det er ikke sikkert det varer ved. Tesla har også brug for at sælge biler når alle har købt deres første el-bil.

8
28. april 2021 kl. 15:09

Det har intet med Linux at gøre.

Jeg sagde ikke at Linux var et problem, men at Linux elsker at logge, langt, langt mere end Windows.

Det er ikke noget problem som så, hvis man ellers ved hvad man har med at gøre, og eksempelvis logger til RAM i stedet, og så bare tømmer loggen med mindre aggressive intervaller.

Og det er den viden som de åbenbart ikke har haft hos Tesla - det kan ikke bortforklares på nogen måde - og hvis man er en mand, så indrømmer man ærligt at man har kvajet sig, i stedet for at komme med undskyldninger.

Det er hellere ikke flash generelt der er problemet.

Og det har jeg så heller ikke sagt!

Ellers var der nok et par milliarder servere

Og hvor mange servere er det lige som at baseret på flash memory - og hvor mange af dem logger lige så hysterisk som Tesla?

7
28. april 2021 kl. 14:58

Uagtet hvordan man vender og drejer den, så har flashhukommelse en begrænset levetid, og det bør man vide når man roder med Linux - det var ikke hardware defekten i sig selv som gav probemet, men inkompetence.

Det har intet med Linux at gøre. Problemet ville være det samme om den så kørte Windows. Det er hellere ikke flash generelt der er problemet. Ellers var der nok et par milliarder servere, laptops, mobiltelefoner etc der ville være i problemer.

Det er klart at hvis man vil spare og vælger en chip, der kun kan klare 10 til 100 gange færre skrivninger end alternativet (den chip de har opgraderet til), så bør man tænke over hvordan antal skrivninger kan begrænses. Da man bliver klar over problemet, vælger de at det er bedre at opgradere hardwaren end at leve med færre skrivninger. Dog forsøger man en feberredning på de gamle biler, ved at nedsætte antal skrivninger, men den gik ikke.

2
28. april 2021 kl. 13:10

Man må så håbe at Red Hat har lidt mere styr på logfilerne.

1
28. april 2021 kl. 12:53

Tesla bruger da allerede Linux... Så team red hat de kan da ikke være de første...

"Our software is based on Linux, GNU toolchain, buildroot, and other open source projects, delivering the security, capability, and performance demanded by our user experience."

^ taget fra teslas egen hjemmeside