Red Hat og Novell siger nej til Linux på desktoppen

Der er ikke noget marked for Linux på almindelige brugeres skriveborde. Det er konklusionen hos de to største Linux-firmaer.

Der er ikke noget kommercielt grundlag for Linux på skrivebordet for almindelige forbrugere. Det er budskabet fra Red Hat og Novell - de to største Linux-firmaer. Derfor har selskaberne valgt at droppe den videre udvikling af Linux-versioner til private brugere.

De to selskabers beslutning kommer ikke bag på administrerende direktør i analysehuset IDC Nordic, Per Andersen:

»Det betyder ikke noget for Linux i vore øjne. Desktop-markedet har vi altid ment, at Linux kun ville spille en niche på, så de vil koncentrere sig om server-markedet, der også er det interessante,« siger han til Version2.dk.

I sidste uge meddelte Red Hat, at firmaet ikke kan tjene penge på en skrivebords-Linux.

»Markedet for skrivebords-computere lider under at have én dominerende leverandør, og nogle mennesker har stadig den opfattelse at Linux-pc'er simpelthen ikke er et praktisk alternativ,« skriver Red Hat i sin begrundelse med hentydning til Microsoft.

Ubuntu holder stand

Red Hat vil forsætte med at sponsorere den gratis Fedora Linux, men firmaet har ingen planer om at yde support til produktet. Firmaet vil i stedet koncentrere sig om virksomhedsmarkedet, hvor Red Hat har produktet Red Hat Enterprise Linux Desktop.

Også i sidste uge gav Novell udtryk for, at firmaets skrivebordstrategi går efter virksomhedsmarkedet. Det kommer til at gælde de næste tre til fem år, siger Novel-direktør Ron Hovsepian til IDG, ifølge Ars Technica.

Novell vil dog stadig udsende den gratis community-udgave OpenSUSE, inklusive tre måneders telefon-hjælp og trykte manualer.

Ubuntu er den foretrukne Linux-distribution, hvis man ser på de pc-producenter, som leverer Linux for-installeret. Dell har solgt pc'er med Ubuntu i USA det sidste års tid, og firmaet er ganske tilfreds med salget.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Christian Nobel

Der er væsensforskel på Red Hat og Novell.

Det er egentlig ikke noget nyt at Red Hat udmelder som de gør, det gjorde de egentlig for ret lang tid siden, da de splittede Fedora fra, for udelukkende at koncentrere sig om server markedet.

For Novell er det en lidt anden historie, her viser den seneste udmelding tydeligt at Novell har mistet mødommen efter sengeturen med Microsoft - men det hvad vel hvad man kunne forvente.

Farvel Novell, I lavede engang noget rigtig godt - RIP.

/Christian

 • 0
 • 0
#2 Esben Nielsen

Citat: "Firmaet vil i stedet koncentrere sig om virksomhedsmarkedet, hvor Red Hat har produktet Red Hat Enterprise Linux Desktop."

Så er overskriften altså forkert og bør hede: "Red Hat og Novell siger nej til Linux til hjemme-computere". Og det er jo en helt, helt anden historie - og det er endda en mistlydende overskrift. Den bør være: "Red Hat og Novell tror ikke de kan tjene penge på Linux til hjemme-computere". For med Fedora leverer Red Hat jo netop til vores private PC'ere, dog uden at tjene på det.

 • 0
 • 0
#3 Jan Keller Catalan

(mener du egentlig ikke deroute?)

For Novell er det en lidt anden historie, her viser den seneste udmelding tydeligt at Novell har mistet mødommen efter sengeturen med Microsoft - men det hvad vel hvad man kunne forvente.

Eller også har de erkendt, at Ubuntu leverer en bedre forbruger-desktop? De vil jo stadigvæk arbejde for deres Linux på virksomhedernes skriveborde.

Der er mange muligheder uden at inddrage store slemme Microsoft.

 • 0
 • 0
#4 Anonym

Klar og præcis tale, Esben.

Så ret dog den totalt misvisende overskrift V2 !!

Personer der kun læser overskrifter får et helt forkert indtryk af artiklens indhold..

 • 0
 • 0
#5 Christian Nobel

(mener du egentlig ikke deroute?)

Jo selvfølgelig.

Der er mange muligheder uden at inddrage store slemme Microsoft.

Lige præcis i tilfældet Novell mener jeg det er relevant at inddrage MS, pga. den aftale Novell har lavet med MS, og det faktum at Novell før i tiden var vældigt meget oppe på mærkerne til fordel for Linux.

Det næste bliver vel at Novell opgiver e-Directory til fordel for AD.

/Christian

 • 0
 • 0
#6 Kjeld Flarup Christensen

Jeg forstår ikke logikken i denne udmelding, med mindre der er et tåbeligt forsøg på at få mig til at skifte fra Fedora til Ubuntu.

Her gik jeg og troede at jeg var en gratis testabe for RedHat, men de tror åbenbart at de kan levere top class Linux til virksomheder uden et frivilligt community.

 • 0
 • 0
#7 Peter Mogensen

Ja... og egentlig så er det komplet lieggyldigt hvad RedHat og (specielt) Novell mener om Linux på Desktoppen. Så længe, der er mulighed for frit at vælge det system som passer en bedst, så vil folk, der finder et X-window miljø mere brugervenligt end Windows vælge det - og det er der nogen, der gør. Spørgsmålet er ikke om RedHat mener der er et marked. Spørgsmålet er om der er et reelt frit valg for brugerne. Personligt er jeg komplet ligeglad med om folk i almindelighed foretrækker Windows og om de er klar over hvorfor eller ej - bare jeg ikke tvinges til at droppe det jeg finder brugervenligt.

PS: Velkommen til Ubuntu Kjeld :)

 • 0
 • 0
#8 Martin Schlander

Det er jo stor ståhej om ingenting.

Der er blot tale om at slipsedyrene siger hvad der burde være åbenlyst og "old news" for enhver. De har ikke nogen produkter der for alvor satser kommercielt på hjemmedesktoppen.

"Novell [var] før i tiden var vældigt meget oppe på mærkerne til fordel for Linux."

Og det er de ikke mere? Hvor passer openSUSE? SUSE Linux Enterprise Server/Desktop og Novell Open Enterprise Server ind i det billede? Der er ikke ændret noget som helst.

openSUSE er et gratis produkt til hjemmebrugere, supportet i 2 år - man kan endda købe en boks med manualer og 90 dages installation support. Men det er ikke udtryk for en reel kommerciel satsning på hjemmemarkedet.

"Her gik jeg og troede at jeg var en gratis testabe for RedHat, men de tror åbenbart at de kan levere top class Linux til virksomheder uden et frivilligt community."

Med din udtalelse viser du jo netop at der intet nyt er i RH-guttens udtalelse. Fedora er for testaber - det er ikke en kommerciel satsning som de forventer at vinde store andele af hjemmemarkedet med. Men der er da da intet i mandens udtalelser som indikerer at han ikke sætter pris på Fedora-communitiet. Citaterne stammer formentlig fra en eller anden erhvervsmæssig kontekst hvor det ville være kompliceret at komme ind på Fedora.

Ubuntu har desuden heller ingen forretningsmodel som gør at de kan tjene penge på hjemmebrugere pt.

 • 0
 • 0
#9 Hans Jørn Storgaard Andersen

For mange år siden blev jeg uvenner med Novell - de var grådige og ville have en høj betaling for e-post. Da Novell gik ind i Linux-markedet, valgte jeg straks Red Hat/Fedora fra - trods det faktum, at det faktisk var en god distribution. Men sporene skræmmede vist nok. Så meddelelsen om, at Novell endnu engang kaster håndklædet i ringen (som med WordPerfect i sin tid) den betragter jeg positivt - al den stund, at jeg for nogen tid siden fand Ubuntu glimrende som erstatning for Novells kommercielle udgaver. Bare utroligt, at det firma stadig eksisterer - de må have tjent milliarder i sin tid på deres Lan-system (som faktisk VAR godt ;-) Moralen må være, at der ikke skal tjenes penge på fremstilling og udgivelse af et Linux desktop-produkt - hvordan Ubuntu klarer dagen og vejen ved jeg faktisk ikke, men mon ikke god omtale stadig er penge værd?

 • 0
 • 0
#11 Christian Nobel

Det bekymrende i Novells udmelding er, at Novell til en vis grad ind til nu har stået som garant for at OS miljøet ikke vil blive forfulgt af bla. MS' patentkrav.

Hvis Novell nu dybest set giver vækstlaget kniven for at putte sig endnu mere med deres nye sengekammerat, så er det faktisk lidt bekymrende.

/Christian

 • 0
 • 0
#13 Hans Jørn Storgaard Andersen

Til Martin: Jeg er ikke helt sikker på, hvad du mener - idet jeg har læst dit indlæg og er rimelig enig i dine betragtninger vedr. "slipsedyrene".

Uanset hvad Novell finder på, så stoler jeg som sagt ikke på dem - derfor finder jeg det godt, hvis de forlader desktop'en og overlader det til andre, der holder af den slags.

 • 0
 • 0
#14 Anders Olsen

... klarer sig sikkert stadig på penge fra Thawte indtil de har fået poleret de sidste skarpe kanter for alm. brugere af Debian. ... og de er godt på vej. 8.04 frigives i morgen.

Ubuntu har indtægtskilder igennem flere typer partner programmer. Nogle af de mest kendte er Dell og Sun, men også en lang række software/system partnere spytter mig bekendt i kassen.

 • 0
 • 0
#15 Martin Schlander

"Hvis Novell nu dybest set giver vækstlaget kniven..."

Men det gør de ikke, langt fra.

De udtalelser handler ikke om at de vil fjerne nogen eksisterende satsning eller investeringer. Det handler ene og alene om at de i nærmeste fremtid, vil fortsætte med den nuværende produktportefølje og strategi. SLES/SLED/NOES til erhvervslivet, og openSUSE til "entusiaster".

Det er også sådan at Dell betragter deres Ubuntu-PC'er som tiltænkt "entusiast-markedet". De forventer ikke at Joe Sixpack og Aunt Tillie eller andre "almindelige mennesker" skal fare ud og købe dem i stort antal.

Igen, udtalelserne er ikke udtryk for nogen nedprioritering eller ændret holdning eller strategi hos RH eller Novell. Tværtimod er der alene tale om at de siger at de vil fortsætte med samme strategier og fokusområder som hidtil i overskuelig fremtid.

Det er selvf. stadig lidt ærgeligt. Det ville da være lækkert hvis nogen med lidt størrelse og lidt talent ville levere et produkt til hjemmebrugere som var gennemtestet, blev markedsført aktivt og var supportet i lang tid (betydeligt mere end 36 mdr.), således at Linux kunne realisere sit fulde potentiale også på dette marked. Det sker åbenbart ikke lige foreløbig, men i mellemtiden kan vi da glæde os over at openSUSE, Fedora, Ubuntu osv. trods alt er bedre alternativer end de systemer der dominerer hjemmedesktoppen.

 • 0
 • 0
#16 Martin Schlander

.. Når hele diskussionen opstår skyldes det formentlig netop at flere og flere mennesker mener at tiden er ved at være inde for en stor kommerciel satsning på Linux på hjemmedesktoppen, og derfor begynder at stille den slags spørgsmål til slipsedyrene fra Novell og RH.

Derfor er det i virkeligheden en positiv historie, selvom den ikke fremstille sådan.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere