Red Hat frigiver Kubernetes-stak til Java i containere

Illustration: Julius Schorzman
Open source container-software understøtter bunker af frameworks og biblioteker.

Firmaet Red Hat, som er ejet af IBM, har meddelt, at Quarkus 1.0, der er et open source-framework til container-teknologien Kubernetes, vil løbe af stablen i slutningen af november. Red Hat udsendte en betaversion i marts.

Det skriver Adtmag.

Quarkus er et letvægts-framework med fokus på høj ydelse. Stakken er designet til at reducere fodaftryk og latens-tid for Java-applikationer, specielt til cloud-native arkitekturer, såsom mikrotjenester, containere og serverless.

Quarkus er designet til som udgangspunkt at kunne samarbejde med populære Java-standarder, frameworks og biblioteker. Det gælder eksempelvis Eclipse MicroProfile, Apache Kafka, RESTEasy, Hibernate ORM, CDI, Spring, Infinispan og Camel, og Oracles multi-sprogs miljø GraalVM.

Også den nye version af Java, nummer 13, har kig på GraalVM. I den nye udgave, der kom på gaden i september, var den store nyhed såkaldte ‘text blocks’ – streng-konstanter, der løber over flere linjer, som det kendes fra mange andre sprog.

Læs også: Java 13 rammer hylderne

Det kan blandt andet benyttes til at indlejre kode fra andre sprog i et Java-program, på en måde, så det ikke gør ondt i øjnene på programmøren. Der er dog tale om en såkaldt ‘preview’-udgave, hvor compileren skal udstyres med et flag, for at faciliteten kan benyttes.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Sune Marcher

Quarkus er måske særligt interessant i et miljø som Kubernetes, fordi der er fokus på lavt footprint og at få reduceret Javas lidt gumpetunge JIT warmup time – det ser ud til at være hurtigt nok til det er realistik at anvende til serverless/FaaS.

Men det kræver altså ikke Kubernetes, og kan anvendes ethvert sted hvor du vil have forholdsvis "lean and mean" kode, og ikke har behov for en fuld Java EE.

Shameless plug: Miracle holder et gratis Quarkus event med Max Andersen fra Redhat d.29/11, og der er vist stadig ledige pladser :-)

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere