Reaktion på EU-bøde: Google stopper 'bundling' af apps

Illustration: EU
Mobilproducenter skal nu købe licensaftaler for at sælge mobiler med Google Apps.

Google vil ikke længere tvinge mobilproducenter, der benytter virksomhedens styresystem Android og app-butikken Google Play, til at have apps som Search og Chrome forinstalleret på modeller solgt i EU.

Det skriver det amerikanske medie CNBC på baggrund af et blogindlæg fra Google.

Netop denne praksis med at 'bundle' virksomhedens Play-store med bestemte apps blev i sommer erklæret konkurrenceforvridende af EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, og udløste en bøde på 32 milliarder kroner.

Læs også: Google anker Vestagers kæmpebøde – og truer med at tage betaling for Android

Mens Google har anket beslutningen, og i blogindlægget fastholder, at Android-styresystemet har »skabt flere valgmuligheder, ikke færre«, så har virksomheden valgt at træffe de nødvendige forholdsregler for at leve op til EU-Kommissionens krav.

Det betyder blandt andet, at Google nu vil tilbyde separate licenser for Search og Chrome samt en samlet licens for apps som Maps, Gmail og Docs. Mobilproducenter bliver dermed nødt til at betale for at sælge mobiler med disse apps.

»Siden forinstallationen af Google Search og Chrome sammen med vores andre apps hjalp os med at finansiere udviklingen og den gratis distribution af Android, vil vi introducere en ny betalt licensaftale for smartphones og tablets, der sælges i EEA,« skriver Googles chef for platforme og økosystemer, Hiroshi Lockheimer, i blogindlægget.

Android-styresystemet forbliver derimod gratis, skriver han.

En anden ændring betyder, at adgangen til Googles apps ikke længere bliver afskåret, hvis man som mobilproducent vil sælge mobiler med en modificeret versioner af Android.

Læs også: EU-bøde til Google på 32 milliarder kroner fra Vestager

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ole Laursen

I andre lande fortsætter de naturligvis som intet er hændt. Så må producenterne så afgøre med sig selv om de vil producere specifikt til EU.

Gad vide om Margrethe Vestager er med på den løsning?

 • 0
 • 2
#2 Hans Nielsen

Så bliver root og F-droid måske ikke så nødvendigt.

Vil i den forbindelse dog stadig anbefale dns66 og åbenmap

Den første betyder at alt kommer igemmen en vituelt VPN, så opslag og "ringen hjem" fra diverse applikationer kan standset meget nemt.

Den sidste er et offline kort. som på nogle områder virker bedre end google. Man slipper forslag og sporing, og det offline kort er hurtigere at benytte og virker også godt, hvor mobildata dækningen er dårligt. Så man sidder ikke ude i et sommerhusområde, uden mobildækningen og mangler vejledning til de sidste 3-4 km kørsel.

Et brug af, og andre muligheder betyder også Google skal oppe sig. hvis der ikke er reel konkurrence på et område. Så går udviklingen i stå. Derfor det er "fint"

f-droid.org

 • 2
 • 0
#4 Christian Nobel
 • 1
 • 2
#6 Jakob Steen-Petersen

Er der overhovedet nogen ud over EU og Magrethe Vestagers ego, der får noget ud af denne her dom? I dette tilfælde er så bødens konsekvenser, at Android telefoner bliver dyrere i EU end i resten af verden?!. Er det mig der har misforstået det hele?

 • 0
 • 1
#7 Christian Nobel

Er der overhovedet nogen ud over EU og Magrethe Vestagers ego, der får noget ud af denne her dom? I dette tilfælde er så bødens konsekvenser, at Android telefoner bliver dyrere i EU end i resten af verden?!. Er det mig der har misforstået det hele?

Ja det er faktisk en gevinst for de forbrugere, som ikke ønsker at deres Android dims er 100% sovset ind i Google applikationer som man ikke kan blive fri for.

Og nej der er ingen grund til at Android telefoner skulle blive dyrere i EU, måske nærmere tværtom - men en stor sandsynlighed for at resten af den civiliserede verden (dvs. alt andet end USA) vil følge i EU's fodspor.

Endvidere kan det åbne op for at der bliver bedre muligheder for konkurrerende mobil OS'er, da det alt andet lige er usundt at markedet i den grad kun er domineret af 2 spillere.

Stort tak til Margrethe Vestager

 • 3
 • 0
#8 Jakob Steen-Petersen

Ja der falder jeg nok af igen; at man tvinger Android på markedet uden Search og Chrome - skulle det gøre at andre skulle kunne udvikle og få succes med et helt tredie mobil OS? Du siger jo selv at du ønsker dig en Android uden Search og Chrome - det får du så nu (hvis ikke din producent betaler licens...). Så derfor ingen grund til at købe et helt tredie system vel? Margrethe V. har sørget for at vi kan nøjes med Android og IOS :-)

 • 0
 • 1
#9 Christian Nobel

Du siger jo selv at du ønsker dig en Android uden Search og Chrome - det får du så nu (hvis ikke din producent betaler licens...). Så derfor ingen grund til at købe et helt tredie system vel? Margrethe V. har sørget for at vi kan nøjes med Android og IOS :-)

Jeg får en barberet Android, og husk det bliver også uden Maps, Gmail, Docs, og alt muligt andet bras Google fylder telefonen med.

Et helt grotesk eksempel er Google+, som jo, som bekendt, er blevet lukket ned fordi Google nosser i sikkerheden - appen ligger stadig og flyder på Android telefoner, for den kan ikke fjernes!

Så hvis det kan blive startskuddet til enden på utidig bundling er det godt - se bare hvor mange tæv MS har fået for det.

Og jo, jeg tror faktisk det kan give plads til andre OS'er, for hvis der skal til at betales til Google, så kan det give bedre basis for at ægte open source kan komme ind på telefonerne, eller at producenter som f.eks. Jolla ikke bliver udsat for urimelig konkurrence.

 • 1
 • 1
#12 Jakob Steen-Petersen

Bundling af Apps har vel intet som helst at gøre med om Google betaler skat? Den del kan let løses ved at lægge Skat på omsætningen i stedet...

MS fik en bøde for mange år siden og der er da stadig Internet Explorer og Mail med når du køber en Windows. Endda IE i 2 versioner...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere