Raspberry Pi får endnu en konkurrent

Illustration: Android Logo
Den populære byg-selv computer får yderligere konkurrence fra britiske Imagination med Creator CI20, der har indbygget wi-fi og bluetooth.

Creator CI20 er navnet på den nyeste rival i klassen for computere skrællet for kabinet, køler og snart sagt alt andet, også kaldet »barebone« computere.

Det britiske firma, chip-producenten Imagination, har lanceret en computer, der i forhold til den legendariske Raspberry Pi har lidt mere hukommelse, lidt større processor og til grafikken, firmaets egen chip, der også bruges til Apples Ipad. Det skriver BBC.

Den kan allerede bestilles nu formedelst ca. 470 kr., men har du planer om at fylde op under juletræet med den, bliver du skuffet. Den sendes først ud januar 2015.

Med introduktionen af Creator CI20, der for hobbyfolket svarer til computerens drone, flytter Imagination sig fra at lave komponenter til Apple til nu også at lave barebone computere for folk, der kan lide at pusle med computere ude i skuret.

Læs også: Ny Raspberry Pi A+ på gaden og den vejer kun 23 gram

Og der er er trængt nok, i skuret. Har man interesse for de små computere, findes der nemlig allerede Raspberry Pi, BeagleBone Black, Arduino Uno og Intel's Galileo og NUC enheder i handlen. I den sammenhæng kan det nævnes, at den der åbnede markedet for barebone-computere, Raspberry Pi, indtil videre har solgt fire millioner styks.

Lige som rivalerne kan CI20 køre mange forskellige versioner af open source systemet Linux og også den seneste version af Googles Android system. Den har wi-fi og bluetooth sat på fra start, hvor konkurrenter som Raspberry Pi B+ og BeagleBone Black må nøjes med Ethernet-porte.

Imaginations talsmand, Tony King-Smith, siger at computeren er tiltænkt hobbyfolk, der vil have »high performance «til hobby-værkstedet.

Læs også: Firefox udvikler styresystem til Raspberry Pi

Kritikere mener dog ikke, at den vil få samme som succes, som Raspberry Pi, der oprindeligt blev udviklet med det formål for øje at bringe billig IT-teknologi til undervisningsformål til skolerne og overraskede alle ved samtidig at slå døren ind til hobbyværksteder verden over.

Se en introduktion til Raspberry Pi her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Henrik Pedersen

Grunden til Pien er så succesfuld er at den koster henholdsvis $25 og $35 hvilket betyder man i bogstaveliste forstand kan købe 10 b'ere og et par a'ere og bare give dem væk hvis nogle vil prøve dem, samtidigt selv have rigeligt. (Det gjorde jeg fordi jeg er en flink fyr!) Jaja så er der strøm, SD kort og evt. WiFi men det kan man for det meste samle rundt omkring samt skaffe specifikt til projektet. Det er ikke tvunget ned i ens hals. Det de andre firmaer vidst ikke helt forstår er at skulle jeg bruge en high performance enhed købte jeg en cheap PC. Skulle jeg bruge den lille form fakta med high performance tog jeg en gratis skærm og batteri med, og købte en af de pisse billige tablets eller mobiler. Gratis strømforsyning, lagerplads og GSM modul!

470 kroner et alligevel $80. Måske jeg ville prøve en enkelt eller to, men det er noget helt andet end en Raspberry Pi. Nu er det mere et ARM udviklings kit end et lille hobby board.

Der til ville de fleste af dem der køber den slags nok foretrække 2 model B og lege med cluster computing. Det handler ikke om performancen men "legetøjs værdien".

 • 2
 • 1
#2 Christian Nobel

Har man interesse for de små computere, findes der nemlig allerede Raspberry Pi, BeagleBone Black, Arduino Uno og Intel's Galileo og NUC enheder i handlen.

Prøv lige at løfte blikket.

Eksempelvis skal især fremhæves Olimex, som laver en stribe af SCB's til overmåde rimelige priser (og så er det et EU foretagende, hvilket heller ikke er at kimse ad), og med et helt åbent design - i det spil har Imagination vist ikke det bedste ry.

A20'eren her: https://www.olimex.com/Products/OLinuXino/A20/A20-OLinuXIno-LIME2-4GB/op... har eksempelvis specifikationer på linie med CI20, dog uden WiFi, til gengæld med Gb LAN, Sata, langt flere GPIO'er, et kæmpe udvalg af tilbehør (herunder LCD til en meget rimelig pris) - til en lavere pris, og varen kan købes nu.

 • 9
 • 1
#3 Anders Greve

Arduino uno er et standard mikro processor board der ikke har decideret grafisk enhed eller hukommelse som sådan. Denne har intet tilhørsforhold til de andre typer der er nævnt i artiklen. Raspberry pi er bygget til at have et operativ system det er aduino ikke. Jeg kender ikke mere til de andre end at det er arm processor boards så måske kan det i virkeligheden være Raspberry pi der her er uden for katagori.

 • 3
 • 2
#4 Theis Blickfeldt

Du er en lille smule galt på den. Du kan ikke sammenligne DKK og USD på den måde som du gør i dit eksempel. Der er ret stor forskel på salgspriserne i Danmark og USA. En RPI B koster i Danmark 250kr som det billigste. Så hvis CI20 kommer til at koste 470kr, er det kun lidt under det dobbelte.

Om de er gået galt i byen, kan jeg ikke sige; udover, at det virker som det produkt jeg har gået og kigget efter. RPI var fin nok, da den kom frem, men den mangler bare muskler, at spille med. Så hvis man kan få et board med væsentligt flere kræfter til 470k, så er jeg solgt...

 • 1
 • 3
#5 Christian Nobel

Så hvis man kan få et board med væsentligt flere kræfter til 470k, så er jeg solgt...

Læser du hvad andre skriver - Olimex'en er en realitet allerede i dag til 55 Euro (~410 Kr ex. moms), og der er et stort community på deres forum:

https://www.olimex.com/Products/OLinuXino/A20/A20-OLinuXIno-LIME2-4GB/op...

Og nej, jeg har ingen aktie eller interesser i Olimex, men mener bare at det er kanongode produkter, åbent design, og den helt rigtige pris.

Men ellers så er der mere info på CI20 her (er det ikke sådan noget journalisten burde sørge for?):

http://store.imgtec.com/

Det positive er så at det er et engelsk produkt (50£ ex moms ~ 473 kr), så der bliver ikke problemer med import.

 • 6
 • 1
#6 Kim Jensen
 • 1
 • 0
#7 carsten guldhammer

ved ikke med det de skriver at den >IKKE vil få samme sucess som Raspberry Pi

allene det at denne i forhold tils Raspberry Pi har indbygge wifi og bluetouch fra starten er da argument nok til at jeg kunne finde på at opgradere en eventule løsning der hidtil har været tvunget til kun at køre kabel network.

 • 3
 • 1
#8 Troels Siggaard

Jeg synes denne og mange andre artikler på Version 2 bærer præg af at de er blevet læst på en engelsk/amerikansk tech hjemmeside og ukritisk videregivet med lidt mere information, som oftest ikke er korrekt.

For det første er Creator CI20 en meget mindre konkurrent til Raspberry Pi end fx Beaglebone Black og de hundredevis af andre ARM-processor boards. Creator CI20 bliver formentlig noget dyrere end 470 kr. da jeg tvivler på at man kan få den sendt til DK gratis og jeg tror personligt ikke at der er nogen dansk butik der vil sælge den (til den pris). Desuden er CI20 baseret på en MIPS32 processor som ikke er udbredt blandt hobby folk og derfor er understøttelsen af boardet mangelfuld. Derudover melder folk at boardet er ustabilt og langsomt både på Debian og Android. Derfor vil CI20 ikke have en chance imod boards med ARM arkitektur før der kommer ordenlig understøttelse af hardwaren.

Forstår ikke hvorfor dette mere eller mindre ligegyldige board bliver til en artikel på Version 2 og hvorfor forfatteren ikke tager problemerne med boardet med i artiklen. Tjek kommentarer til boardet på Lifehacker.com for mere information.

 • 6
 • 1
#9 Christian Nobel

Den er godt nok sej til prisen (55 €), og med 160 GPIOs så skulle der være nok til at styre en mindre rumstation.

Ja når man tænker på hvad Apollo Guidance Computeren (AGC) havde, så burde det nok kunne lade sig gøre ;-D

Jeg har sådan nogle elektroniske thermostater på mine radiatorer, og jeg har regnet ud at fire radiatorer har mere CPU kraft end AGC'en havde.

 • 3
 • 1
#10 Christian Nobel

Creator CI20 bliver formentlig noget dyrere end 470 kr. da jeg tvivler på at man kan få den sendt til DK gratis og jeg tror personligt ikke at der er nogen dansk butik der vil sælge den (til den pris).

Hvis man skal sammenligne priser så må man sammenligne i kun en valuta, uden forsendelse, uden moms.

Hos RS i UK koster en RPi+ £24,35 (194,24 hos RS DK), hvilket så er det halve af CI20.

 • 1
 • 2
#11 Kim Jensen
 • 1
 • 0
#13 Povl H. Pedersen

Der er også alle de her små Android TV sticks. De har ikke I/O pins, men har USB, og WiFi/BT. Kan også køre Linux, og har typisk dual-core / quad-core CPU, 1-2GB RAM. Men de koster dog en anelse mere end RPi, købt i kina.

 • 1
 • 0
#14 Christian Nobel

men jeg som forbruger er interesseret i hvor meget den kommer til at koste for at få den i hænderne, dvs. med forsendelse/told/moms/skat/afgift/gebyr.

Det er også rimeligt nok (selv om V2 påstår at de henvender sig til professionelle?), men når der er tale om produkter der af gode grunde ikke er nogen dansk pris på, så bør prisen afspejles i $ eller £, afhængig af hvor produktet produceres (og derfor skal sammenligningen også være i hhv. $ eller £).

Jeg formoder at de fleste læsere af V2 er i stand til at multiplicere.

Generelt er det en fordel at gå efter produkter der (hvis ikke der er en dansk distributør) der bliver produceret i EU, i dette tilfælde RPi, Olimex, og CI20, da import er meget nemmere, og der kun skal tillægges forsendelse og moms, men ikke told og klareringsgebyr.

Fsva. RPi'en kan jeg anbefale RS, de har de bedste priser.

 • 0
 • 1
#16 Steffen Rytter Postas

Dette er ikke en ARM-baseret processor, og slet ikke en ARMv6 (eller ARMv7 for den sags skyld), så jeg ser ingen grund til at dette skulle være en større konkurrent.

Desuden benytter den en PowerVR grafik processor, som firma'et bag er berygtet for netop at have forfærdentlig understøttelse for på Linux-fronten, så medmindre de pludselig begynder at oppe sig en hel del, er markedet allerede tabt for dem.

Et mere potent board kunne være som tidligere nævnt "BeagleBoard", i de forskellige versioner, eller, hvis man er villig til at gå lidt op i pris, http://www.parallella.org/board/

Denne enhed benytter, ligesom RPi Model B+, MicroSD og MicroHDMI, men udover dette også MicroUSB, og har et reelt Gigabit Ethernet indbygget system (altså 10/100/1000, modsvarende RPi'ens 10/100). Dertil skal det nævnes den dobbeltkernede ARMv7 ARM Cortex-A9 processor som er indbygget, 1GB RAM, og en coprocessor ( pt http://www.adapteva.com/epiphanyiii/, senere adapteva.com/epiphanyiv ) med indtil videre 16 kerner med kraftig SMP understøttelse.

Kom igen ImgTech og RPi. Det virker til mindre budget, men til meget andet end små hobby pc'er og medie maskiner er det ikke gavnligt endnu.

 • 2
 • 0
#17 Christian Nobel

RPi. Det virker til mindre budget, men til meget andet end små hobby pc'er og medie maskiner er det ikke gavnligt endnu.

Det drejer sig om at vælge sin slag med omhu - der i blandt også at indse hvad ting ikke er.

Og RPi er ikke og giver sig ikke ud for at være en fuldgod erstatning for en almindelig computer - men til brug for projekter hvor man ikke behøver Pentagon hestekræfter er den nu ret kapabel.

Og jeg sætter faktisk et stort community, samt dag til dag levering, højere end gode specs på et papir.

 • 2
 • 0
#18 Daniel Udsen

Raspeberry pi's success er udover prisen at der er masser af resourcer bag til at skrive dokumentation og sikre at software virker.

Der er en tilsvarende støtte omkring Allwinners A20 platform fra et par kinesiske unversiteter, og den er iøvrigt binært kompatibel med raspberry pi.

Imagination er realt set en arm konkurent ie de producere deres egne CPU designs der bliver produceret på licens og bruges i en masse netværks hardware. Samtidigt ejer de PowerVR der laver grafik chips til mobiltelefone. og C120 er et forsøg på at promovere MIPS32(deres arm konkurent) til en bredere skare af udviklere.

 • 0
 • 0
#21 Christian Nobel

A20 er eller det påstår et par af de kinesiske board producenter i det mindst

Det kan så godt være at et par kinesiske producenter påstår det, men det bliver det ikke mere rigtigt af.

At det så ikke er det helt store problem, bare ens kompiler understøtter A20'eren er en anden sag, men man kan på ingen måde forvente at en binær fil fra en RPi kan afvikles på en A20.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere