Rapport: Langt flere lande indfører censur på kommunikationstjenester som WhatsApp

Illustration: dennizn/Bigstock
Ny rapport viser, at kommunikationstjenester som WhatsApp og Facebook i stigende grad oplever censur i lande, hvor telebranchen er statsejet, og i lande, hvor regeringer prøver at blokere offentlige protester.

Ifølge en rapport fra Freedom House oplever beskedapplikationer som WhatsApp og Telegram et stigende pres fra offentlige myndigheder rundt omkring i verden i takt med, at online-rettigheder glider ud i sandet. Det skriver Washington Post.

Den demokratiske tænketank 'Freedom on Net' viser i en rapport, at frihed på nettet for sjette år i træk er faldende. Rapporten undersøger online-adgang, censur og overvågning i 65 forskellige lande.

Ifølge rapporten er den nyeste tendens, at de værktøjer, der er hårdest ramt, er instant messaging-applikationer og platforme, hvorfra man kan foretage opkald.

Rapporten viser i øvrigt, at begrænsninger eller forbud typisk bliver pålagt i tider med offentlige protester eller med begrundelsen 'af nationale sikkerhedshensyn'.

I perioden 1. juni 2015 til 31. maj 2016 har 24 lande indført restriktioner på sociale medieplatforme og kommunikationsværktøjer, hvilket er en klar stigning i forhold til året forinden, hvor det gjaldt 15 lande.

WhatsApp blev begrænset af 12 forskellige lande i perioden, hvor landene enten lukkede helt ned for appen eller deaktiverede en række funktioner.

Vil lukke ned for protester

I nogle tilfælde er der tegn på, at regeringer begrænser adgangen til populære kommunikationsværktøjer for at gøre det sværere for aktivister og systemkritikere at organisere sig.

I eksempelvis Uganda bad embedsmænd internetudbyderne om at blokere WhatsApp, Twitter og Facebook under landets præsidentvalg.

Blokeringen fungerede som en lyddæmper for de borgere, der ville protestere mod præsidentens 30-årige greb om magten, så de ikke kunne berette om den siddende regerings intimidering af valget.

Et andet eksempel er beskedapplikationen Telegram, der blev blokeret i Bahrain i flere dage i forbindelse med femårsdagen for en stor protest.

Regeringen søgte her at begrænse mulighederne for nye demonstrationer.

Kryptering og markedsinteresser

Services som eksempelvis WhatsApp har opnået mange regeringers vrede, fordi tjenestens kryptering er så stærk, at selv ikke udviklere kan høste brugernes data - heller ikke hvis der foreligger en retskendelse.

Ifølge rapporten er der foruden krypteringen økonomiske incitamenter forbundet med at blokere disse tjenester, da de udkonkurrerer trafikken på statsejede teletjenester.

Rapporten viser, at restriktioner i forhold til at beskytte markedsinteresser i det forløbne år har været mest fremtrædende i Mellemøsten og Nordafrika.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
René Nielsen

Ifølge rapporten er der foruden krypteringen økonomiske incitamenter forbundet med at blokere disse tjenester, da de udkonkurrerer trafikken på statsejede teletjenester.

Jeg rejser ofte i udlandet og er derfor udsat for dobbelt eller tredobbelt aflytning. Jeg bliver aflyttet af Danmark og det land som jeg rejser i.

Begge lande siger at det ikke aflytning fordi man kun "optager" samtalen og ikke aflytter samtalen uden behørig dommerkendelse.

Men bruger jeg Signal, så forbedres samtalekvaliteten markant herunder at ekkoer forsvinder og det er den samme telefon vi taler om.

Den forringede telefonforbindelse kan nogle gange være så ulidelig at den umuliggør meningsfyldt kommunikation, så det er ikke kun for at foretage statsfjendtlige handlinger, at man bruger apps til telefonering.

  • 1
  • 0
Henning Wangerin

Rent principielt burde flest mulige bare installere Signal og bruge den når de kan. Så hjælper man med at maskere den kommunikation hvor man rent faktisk har brug for sikkerheden.

Det er altid en god til at sympati-kryptere.

Dels vil DU ikke pludselig komme i søgelyset hvis du har brug for kryptereingen, og dels vil alle andres brug af kryptering heller ikke være sp synlig.

Så ja. Det er bare at komme igang med at kryptere.

/Henning

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere