Rapport: Verdens online-frihed fortsætter med at falde

Illustration: volkovslava/Bigstock
Myndigheder verden over begrænser online-friheden for ottende år i træk, siger den amerikanske tænketank Freedom House i ny rapport.

Internettet bliver mindre og mindre frit, og demokratiet lider under dets indflydelse. Sådan lyder konklusionerne i ny rapport af den amerikanske tænketank Freedom House, der for ottende år i træk har observeret et fald i den globale online-frihed.

Det skriver The Verge.

I årets rapport med overskriften 'The Rise of Digital Authoritarianism,' skriver tænketanken, at myndigheder verden over forsøger at kontrollere brugeres data i højere grad, mens lovgivning mod 'Fake News' bruges til at undertrykke meningsforskelle.

»Det tydelige tema i rapporten er en voksende anerkendelse af, at internettet, som engang blev set som en teknologi, der øgede friheden, i stigende grad bruges til at så splittelse i demokratier frem for at destabilisere diktaturer,« siger Mike Abramowitz, der er formand for Freedom House.

»Propaganda og misinformation forgifter i stigende grad den digitale sfære, mens autoritære ledere og populister bruger kampen mod fake news som påskud til at fængsle journalister og kritikere på sociale medier, typisk gennem lovgivning der ulovliggør spredning af falske oplysninger.«

Læs også: Rapport: Langt flere lande indfører censur på kommunikationstjenester som WhatsApp

Af de 65 undersøgte lande i rapporten har 17 vedtaget eller foreslået lovgivning, der indskrænker online-mediers frihed for at bekæmpe 'fake news' og online-manipulation, mens 13 har anklaget personer for at sprede falske oplysninger.

Derudover kigger flere lande tilsyneladende mod Kina - den 'værste misbruger af online-frihed i 2018' - som ifølge tænketanken er begyndt at eksportere deres system af overvågning og censur til andre steder i verden.

Mens udviklingen gik i den positive retning i 19 lande, heriblandt Gambia og Armenien, har 26 lande således mistet online-frihed siden juni 2017, skriver tænketanken. De største fald blev observeret i landene Ægypten og Sri Lanka efterfulgt af Cambodia, Kenya, Nigeria, Filippinerne og Venezuela.

Også i tænketankens hjemland, USA, blev internettet mindre frit på grund af afskaffelsen af reglerne om netneutralitet tidligere på året.

Læs også: USA's senat stemmer 'ja' til at redde netneutralitet

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere