Rapport: Teleselskab udleverede fejlbehæftede masteoplysninger til politiet

Politiet har ifølge en politirapport i en ukendt periode brugt fejlagtige masteoplysninger i retten. Teleselskab nægter fejlen.

I en ukendt periode har politiet brugt fejlbehæftede masteoplysninger fra teleselskabet Telia som bevis i straffesager. Fejlen betyder, at sager kan være afgjort på forkert grundlag, frygter forsvarsadvokat.

Det skriver Information.

I en intern politirapport, som avisen har fået aktindsigt i, fremgår det, at flere politikredse har modtaget masteoplysninger på baggrund af telefonens internettrafik, som ikke fysisk kunne lade sig gøre. Telefonen bevægede sig for hurtigt over store afstande inden for den tidsramme, data angav.

Læs også: Sådan kan Danmark fortsætte telelogning med et juridisk trick

Opdagelsen betyder, at alle masteoplysninger, som politiet har brugt i efterforskningsarbejdet siden før 2014, kan have været behæftet med fejl. Det bekymrer blandt andre formanden for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Kristian Mølgaard.

»I den yderste konsekvens kan folk være blevet uskyldigt dømt, fordi det materiale, der er lagt til grund for deres geografiske position, er faktuelt forkert,« siger han til Information.

Læs også: Rigspolitiet: Teleoperatører logger frivilligt videre

Mens logning for både sms’er og opkald har fungeret korrekt, er oplysninger om brug af mobilt internet ikke valide, fastslår rapporten. Telias netværksoperatør, Ericsson, har ifølge rapporten bekræftet, at der har været data om master, som selskabet ‘ikke kunne forklare, hvor kom fra'.

Både Telia og Ericsson nægter over for Information, at de skulle levere fejlbehæftede data. Telia forklarer, at der har været uklarheder omkring fortolkning af dataene. Ifølge avisen har virksomhederne dog ikke svaret konkret på de påstande, som rapporten fremstiller.

Læs også: Politiet kan hente langt flere data end logningsbekendtgørelse tillader

Forsvarsadvokat Kristian Mølgaard anbefaler nu, at politiet får kortlagt problemets omfang, så eventuelle datafejl i bevismateriale bliver fundet.

I 2013 blev masteinformation brugt i 3.800 straffesager.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Albert Nielsen

Citat; "flere politikredse har modtaget masteoplysninger på baggrund af telefonens internettrafik, som ikke fysisk kunne lade sig gøre"

Så giver masteoplysningerne da bare grundlag for en fartbøde for at have kørt hurtigere end 680 km/t på en cykelsti.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere