Rapport råder hollandske myndigheder til at undgå Microsoft Office

30. juli 2019 kl. 15:5119
Rapport råder hollandske myndigheder til at undgå Microsoft Office
Illustration: dennizn/Bigstock.
Microsoft fortsætter kampen for retten til at indsamle europæiske data og opbevare dem i USA.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Af hensyn til sikkerhed og privacy bør de hollandske myndigheder undgå at bruge Microsoft Office Online. Sådan lyder det i en hollandsk rapport lavet for landet justits- og sikkerhedsministerium, skriver The Register.

Rapporten er skrevet af Privacy Company og hæfter sig især ved, at Microsoft indsamler en masse data ,når kunder bruger selskabets programmer. Data, som bliver opsamlet i EU og opbevaret i USA. Det alene skaber en række privacy-og GDPR problemer.

Den beskriver også, hvordan Microsoft allerede ligger inde med personlige informationer om mere end 300.000 hollandske medarbejdere. Herunder email-adresser og anmodninger om oversættelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skræller data fra app

Derudover beskriver rapporten ifølge The Register, hvordan Microsofts mobilapps til iOS sender data om forbrugerne til tredjeparts-reklamefirmaer, der specialiserer sig i målrettet markedsføring.

Rapporten er det seneste slag i kampen mellem Microsoft og EU’s databeskyttelsesorganer, der længe har forsøgt at få Microsoft til at begrænse indsamlingen af data både i Office og i Windows 10. Hollands regering har tidligere været ude med riven efter Microsoft.

Det har ikke været muligt for The Register at indhente en kommentar fra Microsoft, idet selskabet ikke er vendt tilbage.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
2. august 2019 kl. 08:24

At vi ikke har lært af besættelsen, er sikkert fordi vi ikke blev strafet hård nok, eller var lidt for lydige samarbejdspartner.

Regeringens 'samarbejdspolitik' i 40'erne - og hvad de radikale igen synes at praktisere - har nok meget lidt at gøre med vores naivitet i dag.

I Norge - og Finland - har de også deres problemer.

Mennesker i Danmark er generelt gode, og ønsker at tro det bedste om deres medmennesker. Men når vi samtidigt stækker ytringsfriheden, og stigmatiserer dém som vil påpege mulige problemer ved dette og hint, så ligger vi som vi har redt.

K

18
31. juli 2019 kl. 19:20

At Tyskere har været underlagt et samfund, hvor overvågning og forføgelse af anderleds tænkende, som i alle som ikke er ening med styret.

Var en fast bestand del af samfundet, og hvor overvågning kunne betyde at du ikke fik, job, uddanelse eller blev fjernet helt.

Ruserne vile nok have ønkes at de også have tabt lidt, så de kunne have haft en grundlov som beskyttet individet.

At vi ikke har lært af besættelsen, er sikkert fordi vi ikke blev strafet hård nok, eller var lidt for lydige samarbejdspartner. Men de gamle modstandskæmpere og koncentrations lejere fanger har da tit nok advaret os imod den vej vores samfund går. Vi har bare ikke lyttet, og fået nedskrivende de basis menneskeretigheder i vores grundlov.

Og nu overgiver vi os, endnu letter end den d. 9 april, og tilader større indgribende og styring af vores liv, end hvad Gestapo, KGB og Stasi kunne til sammen. Google og Facebook ligner er bare en kommerciel del af NSA.

16
31. juli 2019 kl. 12:05

Det forklarer jo hvorfor vore offentlige myndigheder og største virksomheder tør bruge det

Især store virksomheder som Nova som har forskning. Eller firmaer som er børsnoteret i det hele taget.

Når man ser på hvordan aktier og penge, handles op de dage inden USA angriber et land. Så er der nolge som udnytter en insider viden.

Når man samtidigt ved at kun maixum 5-10% af pengen til NAS og andre sikkehedsorganationer går til bekæmples af Terrror og ligende.

Mens resten bruges på overvågning og industrispionage.

Så er det dumt at starte med at bruge hardware og software fra det land som men bevisligt ved driver aktiv industrispionase også imod deres "venner"

Som aflyning af Angela Merkel. Eller aflytning af airbus som hjælp til i salget af fly fra boeing.

Så jeg mener at Cisco, Microsoft og alt andet Amrikansk udstyr, skal smides på porten, som en sikkerhedsforanstaltning mod aflytning. Og FOSS og ligende skal bruges i stedet. Ved godt at der sikkert også er sikkehedshuller her.

Men signalet om at det koster dyrt at overvåge, også sine venner. Og man i stedet for at bruge penge på det. Skulle have brugt dem på nogle inginør timer, så ens fly ikke falder ned fra himlen. Det vil hjælpe.

13
31. juli 2019 kl. 09:49

Jeg kender til kommuner der bruger office 365 flittigt, f.eks. kommunikation om diagnosebørn og anbragte børn.

12
31. juli 2019 kl. 09:00

Jan Oestergaard:

Og da slet ikke i USA

Men pointen/problemet her er vel snarere, at denne funktion i denne Office-udgave giver naive offentligt ansatte en mulighed for at gå uden om de sikkerhedsforanstaltninger for datalæk, som institutionen ellers har - måske i den tro, at de stadig er på sikker grund?

11
31. juli 2019 kl. 08:54

Og da slet ikke i USA

10
31. juli 2019 kl. 08:09

Det er ikke Microsoft Office som sådan, der bliver frarådet. Det er "kun" Office Online og de mobile apps.

Til gengæld indeholder rapporten en række konkrete sikkerhedstiltag og indstillinger der bør rettes, hvis man bruger Office.

8
31. juli 2019 kl. 06:34

Tak for uddybning, Jens Nielsen. Det lyder ikke så godt. Det lyder da som om, der er noget at bore i for journalister, for for mig lyder det da ikke forsvarligt, hvis man sidder og udarbejder rapporter, artikler og den slags med personfølsomme data i det program.

7
30. juli 2019 kl. 22:19

... program mon brugt i det offentlige i Danmark?

Det er Office 365 som bruges fra en browser - og muligvis også på Apple IOS (iPhone og iPad) samt Android enheder. Alle som har en Office 365 har også mulighed for at bruge online udgaven - man går bare til office.com og logger på.

Microsoft har rettet enterprise udgaverne af Office 365 - efter balladen i Holland - men kun den del som man installerer på PC'en og ikke den tilhørende online udgave - det er det som det her drejer sig om.

I øvrigt kører den tyske udgave af Office 365 slet ikke på Microsofts servere, den kører 100% lokalt i Tyskland fordi det var kravet fra den tyske regernig for at tyske myndigheder skulle kunne få lov til at bruge Office 365.

6
30. juli 2019 kl. 20:28

lidt info Det (og office 365 , onedrive mm) bliver også brugt på AAU. Jeg tror det bliver brugt hele vejen rundt på universiteterne og i ministerierne. Det er der noget der tyder på når man eks får mødeindkaldelser med vedhæftede docx osv.

Danmark er langt hen ad vejen et MS land og har været det i mange år.

Regnemaskiner, clusters kører nok alle linux.

(Min gamle Dell kører linux (mint og på vej til MX)- men omkring mig på AAU er der ikke mange der gør det ;-) nogle kører mac.

5
30. juli 2019 kl. 18:43

Hvis jeg, privat eller virksomhed, betaler for en vare så forventer jeg at så er varen betalt og at jeg ikke også betaler med mig selv eller evt. Medarbejdere.

4
30. juli 2019 kl. 17:23

Hvor meget data de sender hjem.

Men hvis jeg forskes som Novo eller have foretnings hemmeligheder som Mærsk. Så ville jeg slet ikke have det inde for døren.

Det offenlige må helt sikkert stille krav til hvor meget, og hvordan deres OS og andet Software sender hjem, eller må det være ud af vagten.

Men privat udgaverne og gratis udgavner vil jeg da helt sikkert mene skulle være ulovelig at bruge i det offenlige. Samt helt tåbeligt at bruge som privat og erhver, hvis man har bare lidt vigtige eller person følsome data.

Men skal dog tænke sig om, når man vælger alternativer. Synes selv at Libra office, lige på nær Dansk stavekontrolen, er bedre end MSO på de fleste områder. Udover det er gratis, kan bruges på flere platforme, og ikke indsamler omlysninger. Så er det jo også standartformat for det offenlige. Hvis man kun skriver meget lidt, er det især bedre på grund af den mere simple og enkelt interface, hvor det ikke er mere end fnider, end de fleste skal bruge. Der er desuden ikke stor problemmer med formatering, mellem forskellige program versioner, som det er i Word/Excel.

Den største force er nu at det kan bruges på langt bedre OS, som Linux hvor man også slipper for privacy problemmet. Ubuntu skal man dog lige nu passe lidt på. Men vil også anbefale MINT til nye bruger som kommer fra Windows.

Man kan dog komme ud over nogle af problemmerne med Windows. Hvis man tweker lidt, ligesom man jo også bruger Internet kondom som "Privacy Badger" og "uBlock Origin"

Men bliver dog mere og mere glad for mit gennemtænkte valg af skift væk fra proprietær software, hvor det er muligt. Sådan og mange andre histore bekræfter mig. Udover den meget større fokus på sikkehed og stabilitet i Linux. At det var det rigtigt valg, at fravælge og ikke bruge WIndows så meget som muligt.

Nogle ting tager dog lidt længere tid, som med alt nyt. Og der mangler nogle gange et GUI til programmer. Tilgengæld så lærer man hvor kraftfuld en "terminal" er. Og selv om man ikke lige er suppernørdt. Så er det befriende at man kan opdatere, eller ændre GUI og OS med 2-3 commandi linjer. Eller installere så mange OS i vitual milijø som man gider, uden tanke på licenser.

En kort beskrivel og link her. Til at gøre Windows lidt mere privat. Mans skal dog huske at det skal gentages for hver større opdateringer. Og der ska bruges nye commandoer og fremgang hver gang. Da MS åbenbart mener man skal have deres mail, xboks, tv/ musik, kort og mobil aplicantioner smat en helt masse andet, på ens Desktop.

Windows 10 Privacy Guide - 1903 Update Hvis man gerne vil slippe for det meste windows snagen. Og unødigt reportering, og baggrunds aplicationer som man ikke bruger.

HUSK. Man behøves ikke at følge hele guiden, man kan beholde det man ønsker. Hvis man fjerne MS Store og Antivirus, så maler man sig lidt op i et hjørne. Så det synes jeg ikke man skal som normal bruger.

https://github.com/adolfintel/Windows10-Privacy

3
30. juli 2019 kl. 16:41

Ole Jensen:

Tak for svar. Så må vi håbe, at det trods alt ikke bruges af forskere til følsomme persondata.

2
30. juli 2019 kl. 16:37

ja, bl.a på Aarhus Universitet

1
30. juli 2019 kl. 16:04

... program mon brugt i det offentlige i Danmark?