Rapport: Over én milliard billeder med patientinformation ligger blottet på usikre servere
Gratis software og en internetforbindelse er det eneste, der skal til for at få adgang til over én milliard billeder fra diverse patienters røntgenbilleder, CT-scanninger og ultralydsskanninger verden over.
Det rapporterer det tyske sikkerhedsselskab Greenbone Networks efter at have overvåget antallet af blottede servere i flere år.
De i alt 1,19 milliarder medicinske billeder fra hele verden hører sammenlagt til 35 millioner patient-undersøgelser, og Greenbone Networks advarer om, at sikkerhedshullet i medicinalbranchen kun bliver større, hvis man ikke opdaterer de usikre serverløsninger.
Greenbone Networks har ifølge eget udsagn advaret flere hospitaler og lægekontorer, men mange har ignoreret advarslerne.
Uploader uden password
Filformatet DICOM anvendes flittigt i medicinalbranchen til at opbevare billeder fra scanninger, men med let tilgængelige og gratis applikationer kan udefrakommende tilgå og se indholdet af billeder i dette format, hvis de ønsker det.
Sikkerheden vedrørende disse billeder bliver ikke bedre af, at mange læger ifølge Greenbone Networks anvender såkaldte PACS-servere til at uploade de personfølsomme billeder.
Flere læger og kontorer følger ikke 'best practice' og forbinder i stedet deres PACS-servere til internettet uden et password.
Halvdelen af de 1,19 milliarder potentielt blottede billeder stammer fra amerikanske hospitaler, kontorer og centre.
Sidste år demonstrerede den svenske sikkerhedsekspert Lucas Lundgren, at det på få minutter var muligt at få adgang til tusinder af patienters oplysninger fra et af de største hospitaler i Los Angeles på grund af en usikker server.
Lucas Lundgren er oplægsholder på årets Infosecurity-messe, der løber af stabelen 29. og 30. april i Øksnehallen i København.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.