Rapport om Sundhedsplatformen: »Uklart, hvad der bestemmes hvor, og hvem der bestemmer hvad«
Siden den kritiserede implementering af Sundhedsplatformen i 2016 har politikere i Region Hovedstaden krævet en vurdering af projektet fra eksterne eksperter.
Den vurdering foreligger nu, og kritikken fra det uafhængige ekspertråd er hård.
Blandt andet påpeger rådet i sin nye rapport, at styringen af det milliarddyre it-projekt halter gevaldigt.
»Der mangler en klar plan med klare ledelsesmandater, præcis målstyring fra koncernledelsen og konsekvent opfølgning på fremdrift. En fælles digital platform stiller markante krav til ledelse i form af forpligtende, tværgående samarbejde – styret fra koncernledelsen – for at opnå nødvendige og markante forbedringer,« skriver rådet.
»Det er uklart, hvad der bestemmes hvor, og hvem der bestemmer hvad, samt hvordan det hænger sammen med øvrige projekter i Region H og Region Sjælland.«
Et teknologiprojekt
Sundhedsplatformen har i årevis været genstand for kritik blandt personalet på sygehusene i regionerne Hovedstaden og Sjælland.
Et af kritikpunkterne fra både sundhedspersonalet og eksterne eksperter har været, at Sundhedsplatformen ikke er ordentligt tilpasset den måde, man rent faktisk arbejder på i det danske sundhedsvæsen - en kritik, der nu igen fremføres i rapporten fra det uafhængige ekspertråd.
Hospitalsledelserne og lederne af de kliniske specialer skal tage et langt større ansvar, og der er stort behov for et tværgående forpligtende samarbejde.
Sundhedsplatformen er i for høj grad blevet et teknologiprojekt. Organisatorisk implementering i klinisk praksis, ledelses- og implementeringskraft og kulturtransformation er stærkt undervurderet i implementering af Sundhedsplatformen.
Regionsrådspolitikere i hovedstaden har flere gange undret sig over den høje anskaffelsespris for Sundhedsplatformen sammenlignet med EPJ-systemer andre steder i Danmark.
Meldingen fra embedsværket i Hovedstaden har blandt andet været, at det ikke giver mening at sammenligne, og at Sundhedsplatformen rummer langt mere funktionalitet.
Det uafhængige ekspertråd påpeger imidlertid, at man bør koncentrere sig om at få det basale til at fungere i Sundhedsplatformen - og det kan kun gå for langsomt.
»Der er brug for at holde fokus på at få Sundhedsplatformens basisfunktioner til at fungere, inden der bruges kræfter på at igangsætte ny funktionalitet, hvis der skal anvendes de samme ressourcer i CIMT og hos Epic, som forbedrer Sundhedsplatformens basisfunktionalitet. Der er brug for en dedikeret indsats, hvor alle ressourcer sættes ind på en hurtig forbedring.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.