Rapport om e-handel: Stigning i danskernes indkøb i udenlandske internetbikse

26. september 2018 kl. 08:5916
Danskerene køber oftere ind i udenlandske internetbutikker. Omsætninger forsvinder altså ud af landet men det gavner også danske virksomheder mener Dibs.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Amerikanske Amazon, tyske Zalando og kinesiske Wish. Pengene strømmer ud af Danmark via udenlandske internetbutikker. Det viser en ny rapport om e-handel udarbejdet af Dibs, som er en betalingstjeneste under Nets.

Det skriver TV2

Dibs estimerer, at den danske nethandel i år vil stige med 23 procent til et beløb på hele 133,5 milliarder kroner.

Ifølge Henriette Høyer, salgsdirektør i Dibs, er den øgede internationale nethandel en fordel for danske virksomheder, da den forøger området og gør det nemmere at handle på nettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»På den måde genererer de mere handel på nettet også for de danske virksomheder,« siger hun til TV2

Danske virksomheder skal oppe sig

Ifølge Annette Falberg, branchedirektør i DI Handel, er det ikke en tilstrækkelig store del de mange penge fra internethandel, som ender hos danske virksomheder.

Derfor glæder hun sig over, at et initiativ under Erhvervsstyrelsen har investeret 45 millioner kroner i e-handelscenter, som skal hjælpe virksomheder igang med internethandel.

»Vi skal virkelig oppe os og ind i kampen,« siger hun til TV2.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
27. september 2018 kl. 13:02

ikke takserer verdens lande ens

Mener at breve, og det er jo også de helt små pakker, ikke koster noget for Kina at få uddelt. Det er meget gamle aftaler, bestående i, at i levere vores breve og vi udbringer så jeres.

Det er en helt nemt ubureaukratisk og fint aftale i en tid hvor man skriver til hinanden og postmængden i begge retninger er ens.

15
27. september 2018 kl. 12:43

man kunne måske godt fra EU kræve at Kina overholder regler

Det gør Kina fx om fragten takket være globale aftaler, så det er der styr på - det er derfor, at porto-aftalen udjævner forskellene i den kommende tid. Kina har indtil nu haft lavere takster takket være, at United Nations Universal Postal Union ikke takserer verdens lande ens - og hellere ikke burde gøre det. Sådanne reguleringer er på mange punkter til fordel for alle parter, og bliver derfor gladeligt underskrevet på verdensplan hvert fjerde år. Uanset hvor meget Den Danske Handelsforening så piver.

13
27. september 2018 kl. 09:34

For en ting er i hvert fald helt sikker - om kineserne så fra i morgen skulle betale fuld pris, så ville portoen stadig ikke falde herhjemme.

Nej men man kunne måske godt fra EU kræve at Kina overholder regler så konkurrencen bliver mere lige. - Men de Europæiske netbutikker sælger samme produkter som Kina, og med samme kvaliteter, eller mangel på samme. Men:

  • Vi kunne godt som union kræve at alt Elektronik som kommer ind, især 220Volt ting, overholder sikkerheds love og regler i EU.

  • At importøre overholder kravet om garanti. Herunder betalt returnering på sælgers regning hvis varen er defekt.

  • At der ikke er bly i lodninger og print, eller ulovlig kemi med overskridelse af grænseværdier.

  • Samt en helt masse andet ting, som at der bliver betalt til genanvendelse og lignende,

Og pålægge den kinesiske stat at få styr på det, Hvis de fortsat vil have den gode handels aftale med os. på det område .

12
27. september 2018 kl. 08:17

Ja, Tysklands nethandel er også ofte billigere end Danmarks, men nu skal du ikke ødelægge folks gode ophidselse.

Når nu vi taler om ophidselse, så har artiklen en bias der tangerer det useriøse: "Rabatten til de kinesiske netbutikker finansieres ved, at netbutikker fra ilande betaler en merpris."

Det er næsten som at høre rettighedsalliancen, eller mediebranchen agitere mod dybe links.

For en ting er i hvert fald helt sikker - om kineserne så fra i morgen skulle betale fuld pris, så ville portoen stadig ikke falde herhjemme.

10
26. september 2018 kl. 20:49

Men omvendt er der så også ting som jeg ikke har lyst til at købe fra udenlandske butikker. Såsom fødevarer og ting som skal i 220volt stikket.

Nogle af de danske priser ligger også højere fordi vores krav til produkterne er højere.

9
26. september 2018 kl. 13:11

Beløbsgrænsen på 80Kr er ikke blevet reguleret i dekader, men bare inden for den periode jeg umiddelbart husker det er gebyret øget fra 75Kr til 160Kr

Lidt sammenligning med nabolande: Sverige (PostNord) (75,- /125,- SEK)https://www.postnord.se/ta-emot/hamta-brev-och-paket/fran-annat-land-import"Våra avgifter för deklaration vid privatimport tillkommer, i normalfallet 75 kronor inkl. moms för försändelser med ett deklarerat värde på mindre än 1 500 kronor. För försändelser med ett deklarerat värde över 1 500 kronor behöver även tull betalas och en tulldeklaration ska upprättas. Avgiften blir i dessa fall 125 kronor inkl. moms. " Hvis det er fra et andet EU-land: "Moms betalar du enligt momssatsen i avsändarlandet och den ska vara inkluderad i priset."

Og Norge. (Prisen er 158,- NOK)https://www.posten.no/fortolling/motta-fra-utlandet"Sendinger med verdi under 350 kroner (inkludert frakt og forsikring) og private gaver inntil 1000 kroner er toll- og avgiftsfrie. Med unntak av alkohol og tobakk."

8
26. september 2018 kl. 12:22

Derfor sender profferne lokalt via diverse fragtcentraler til afhentning for fx 38 kroner for 1 kg - før mængderabat.

Jo jo, og det fungerer sådan set ganske fint, f.eks. til GLS pakkeshop.

Men der hvor jeg ser et problem er at webshops mister småordrer (som sagtens kan blive til penge totalt set), hvis de f.eks. sælger en vare der vejer 50g og som måske koster 29 Kr - der kan man i udlandet smide det i en konvolut for omkring en tier, og det er fremme på et par dage. Den mulighed foreligger slet ikke i Danmark.

Men jo, det er absurd billigt at kunne få 4 kg leveret fra Kina for stort set det samme beløb - men den trafik er (desværre) snart udfaset.

Det er sådan set ok den udfases, MEN så skal portoen ikke indregnes i dummebødegrænsen på 80kr, og fortoldningsgebyret til PestDK for beløb over skal reduceres voldsomt.

Beløbsgrænsen på 80Kr er ikke blevet reguleret i dekader, men bare inden for den periode jeg umiddelbart husker det er gebyret øget fra 75Kr til 160Kr - dette kunne man så til nød acceptere hvis bagatelgrænsen så også var blevet tilsvarende op.

7
26. september 2018 kl. 12:17

Men jo, det er absurd billigt at kunne få 4 kg leveret fra Kina for stort set det samme beløb

Ja eller meget dyrt at sende i Danmark.

De fleste varer fra Kina er fragtfrie. Formoder at staten giver "ulovlig" eller stærk konkurrenceforvridende støtte til udenlandske forsendelse.

Som eksempel kan du få tilsendt et USB Lydkort. Med (kontakter,led,stik,print) for 4.50 kr. Det er incle forsendelse. I Danmark kan du lige betale den boblekuvert som pakken kommer i.

Hvis man kan vente 4-6 uger, kan mange dimser og gades man køber i Danmark til 200-500 kr, fås for under de 80 kr som er grænsen inden der skal betales moms/fragt og dummebøde til Postnord. Som eksempel også et sportsur med pulsmåler, eller et billigt "smart ur" ( med indbygget telefon, kamera)

Brug Ebay og betal med Paypal, så bliver du ikke snydt, eller du får penge tilbage. (men glem garanti og holdbarhed) -- Det kan være dyrt at være på ebay.com Der er mange ting man ikke kan leve uden :-)

5
26. september 2018 kl. 11:27

Det er nu min erfaring, at de større webshops svarer dansk moms.

Mange af de mindre gør ikke - men de har jo så til gengæld ikke så stor omsætning.

Problemet er nok snarere, at danske importører og internationale virksomheder tænker, at vi her i Danmark har råd til at betale mere for den samme vare. Så prisen før moms, skatter og afgifter er højere i Danmark end i udlandet.

Jeg mindes f.x. at Coop havde en konflikt med Coca Cola, fordi Coca Cola havde forskellige priser (før moms, skatter og afgifter) for sodavand alt efter om de skulle sælges i Danmark eller Tyskland.

Der var også sagen med den britiske pub, som viste fodbold via et græsk sattelit-TV-abonnement, fordi det var væsentligt billigere.

Den slags er desværre helt almindeligt. Man kan kun håbe, at den øgede nethandel vil harmonisere priserne.

4
26. september 2018 kl. 11:23

Og så er jeg slet ikke begyndt at forholde mig til differencen i porto. Det er trods alt ikke butikkernes skyld.

Men det er en showstopper i den grad.

En brevpakke på op til 500g koster 3,70 Euro at sende fra Tyskland til Danmark, og er fremme på et par dage - og det er vel at mærke nemt at sende pakken.

Hvis en dansk webshop skal sende en lille ting, til en beskeden værdi, så er det bøvlet, fordi enten skal det sendes som quickbrev (27Kr op til 100g, og 54Kr op til 250g), og man skal ovenikøbet gøre halvdelen af postens arbejde, da det skal indleveres på et posthus, eller også så kan man sende det som B-brev som immervæk koster 45Kr for 500g, eller hvis det bare er småtterier 18Kr for op til 100g.

Så er der jo bare lige det, at B breve er ikke noget folk gider vælge, hvis de også har en forventning om at få varen i indeværende år.

Til sammenligning koster det internt i Tyskland 1,45 Euro at sende en brevpakke på op til 500g, og den er fremme inden for to dage.

3
26. september 2018 kl. 11:06

Selv når man ignorerer køb i asien, så er (mange) danske webshops bare et fordyrende og forsinkende led.

Hvorfor skulle jeg have lyst til at betale 10+% mere for en vare for at modtage den senere end jeg kan få den fra en udenlandsk shop. Mange gange får man fornemmelsen af at de danske shops bare er boxmovers der sender min bestilling videre til samme udenlandske shop(/lagerhotel).

For forbrugeren (der kan engelsk/tysk) er shopens nationalitet helt ligegyldig. Det eneste der har lidt vægt er lokationen af lageret. Det virker ikke som om de danske shops har indset at de skal bidrage med noget værdi for den markup de laver på varerne.

Og så er jeg slet ikke begyndt at forholde mig til differencen i porto. Det er trods alt ikke butikkernes skyld.

2
26. september 2018 kl. 10:24

Ja, og så skal der lige styr på momsen også. Det er ikke let at konkurrere mod f.eks. tysk moms, hvis man i forvejen ligger omkring 5% avance.

(der er også mange udenlandske webshops, der ikke gider betale dansk moms - her har SKAT endnu et problem, som direkte rammer erhvervssdrivende. Hjææælp SKAT!)

1
26. september 2018 kl. 09:55

Er selv ecommerce udvikler med 300+ sites på bagen. Den tilbagevendende problemstilling er forsendelse samt højere prissætning af varer, identisk med udlandet.

Et godt eksempel er sikkerhedsudstyr til motorcyklister. Prisen på samme varer ligger 25-40% højere end andre EU lande og dét i sig selv er en klar stopklods for handel nationalt. Dét erlagt med forsendelse, hvor priserne på forsendelser nationalt er uransageligt høje, er bare to af de problemstillinger som danske webshop kæmper med.