Rapport: NSA's indsamling af metadata er nyttesløs

14. januar 2014 kl. 14:32
NSA’s omfattende indsamling af metadata på telefonopkald foretaget i USA opklarer meget sjældent sager om terrorisme, viser en ny rapport. Indtil videre er terrorbekæmpelse det eneste argument, NSA har angivet som forsvar for sine metoder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I bare 1,8 procent af 225 undersøgte sager har overvågning af metadata for telefonopkald spillet en afgørende rolle i at føre til efterforskning af terrorvirksomhed, viser en ny rapport, som Ars Technica har kigget nærmere på.

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA fik løftet sløret for sit kontroversielle overvågningsprogram, da den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden valgte at dele sin viden med offentligheden. Via hemmelige retskendelser tvang NSA teleselskaber til at udlevere metadata for samtlige kunders telefonopkald,

Rapporten bygger på en opgørelse, som er foretaget ved at analysere sager siden terrorangrebene den 11. september 2001, der omhandler tiltaler for terrorvirksomhed ved amerikanske domstole. Ud fra de 225 undersøgte sager konkluderes det, at indsamling af metadata kun har spillet en rolle i opdagelsen af ulovlighederne hver halvtredsindstyvende gang.

»Overvågning af amerikanske telefon-metadata har ikke haft nogen mærkbar effekt i forhold til at undgå terrorhandlinger og kun den mest marginale effekt på at foregribe terror-relateret aktivitet, såsom pengeindsamling til en terrorgruppe,« lyder det i rapporten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rapporten konkluderer tværtimod, at det er gammeldags efterretningsmetoder, der i langt de fleste tilfælde fører til opdagelse af terrorvirksomhed. Blandt andet er brugen af informanter og tips fra lokalområder fremhævet som nogle af de mest effektive redskaber i efterretningstjenesters værktøjskasse.

Rapporten svækker ifølge flere kilder, som Ars Technica har talt med, NSA's hidtil eneste forsvar for det kontroversielle program.

»Rapporten er yderligere belæg for at stille spørgsmålstegn ved 'effektiviteten' af overvågningsprogrammet - en faktor, der vejer tungt, når man skal balancere sikkerhed mod frihed. Hvis programmet ikke tilvejebringer sikkerhed, er dets vægt minimal,« siger Ruthann Robson, der er professor i jura ved City Univerty of New York, til Ars Technica.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger