Rapport: Mindst hvert andet offentlige udbud sparer penge

Det giver besparelser på bundlinjen, når offentlige opgaver som it-systemer sendes i udbud. Det konkluderer Udbudsrådet i en ny rapport, der dermed modsiger kommunernes yndlingsargument for at lade KMD få ordrer uden udbud.

Alt fra lønsystemer til rengøringsopgaver kan give en besparelse på bundlinjen, hvis opgaverne sendes i udbud. Det konkluderer Udbudsrådet i en ny undersøgelse, hvor rådet har set nærmere på 114 udbud.

I halvdelen af udbuddene er der ifølge rapporten en målbar besparelse, når udgiften til at afholde udbuddet er trukket fra.

I yderligere 13 procent af sagerne er der ikke opgjort en konkret nettobesparelse, men der er en forventning om en besparelse.

Blot fire procent af udbuddene har haft en negativ økonomisk effekt, og i yderligere fire procent har udbuddet ikke haft nogen målbar økonomisk effekt.

Rapporten ser ikke specifikt på it-systemer som et selvstændigt område, men for de it-systemer, der er undersøgt, er der opnået en besparelse.

Dermed bliver mange kommuners argument om, hvorfor de har valgt KMD som it-leverandør uden udbud skudt i sænk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Ole Wolf

"Udbudsrådet er nedsat af regeringen for at fremme konkurrencen i den offentlige sektor", står der på Udbudsrådets egen hjemmeside. Og i dets kommisorium står der bl.a.: "Det er derfor nødvendigt at fastholde fokus på konkurrencen i det offentlige og sikre, at flest mulige opgaver konkurrenceudsættes", idet "Udbudsrådets opgave er at fremme konkurrencen i den offentlige sektor".

I det hele taget fremgår det ganske tydeligt, at Udbudsrådet er sat i verden for at sikre, at offentlige opgaver bliver sendt i udbud. Udbudsrådets rapport ligner ærlig talt bestilt arbejde.

  • 0
  • 0
#2 Nicolai Klausen

at vide hvormange af udbudene der øget produktiviteten, gav nye muligheder, galdere borger og ansatte osv.

Det er efter min mening helt hen i skoven, at fokusere så snævert på besparelserne i udbudene. Økonomien er naturligvis en MEGET vigtig paramenter, når udbudene skal evalueres, men det er altså blot en af mange paramenter og alene er denne paramenter uinteressant. For hvad hjælper det, hvis hjemmeplejen bliver meget billigere, hvis årsagen er, at de ældre for det så dårligt, at de dør hurtigere og der dermed ikke er så mange der skal have hjemmepleje. Ja, det er billigere, men det er også ringere! På den anden side kunne man forestille sig, et udbud af hjemmepleje der blev dyre, men tilgengæld gjord de ældre så friske, at de kunne holde øje med børnebørnene når de var syge, så forældrene kunne tage på arbejde. I det lange løb er den sidste udgave nok billigere for samfundet, men udbudet ville alligevel være en fiasko set med rapportens øjne.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere