Rapport: Mere end 100 statslige it-systemer er usikre og risikerer nedbrud

Illustration: Nadia Fryd
Ifølge en ny rapport fra Finansministeriet har 177 statslige it-systemer seriøse problemer med sikkerheden. Herunder systemer hos Skat og NemID.

Mere end 100 afgørende statslige it-systemer er i fare for nedbrud eller har problemer med sikkerheden.

Det viser en kommende rapport fra Finansministeriet, som Berlingske har fået indsigt i.

117 ud af 337 systemer, der vurderes til at være afgørende for statens virke, er i såkaldt utilstrækkelig tilstand. Det betyder ifølge Berlingske, at der er i fare for nedbrud eller at it-sikkerheden er så dårlig, at det øger risikoen for hackerangreb.

Danmark er netop blevet kåret af FN som verdensmester i offentlig digitalisering, hvilket innovationsminister Sophie Løhde til at konludere, at Danmark er på rette spor.

»Den netop offentliggjorte FN-benchmarking bekræfter, at vi gør det rigtige og dermed bidrager til at omstille den offentlige sektor til fremtiden til glæde for alle«, udtalte hun i en pressemeddelelse torsdag.

Læs også: FN kårer Danmark som verdensmester i offentlig digitalisering

Hun medgiver dog over for Berlingske, at det ikke er godt nok, at 117 vigtige systemer er usikre.

»Det er selvfølgelig ikke godt nok, at vi i staten ikke har styr på IT-systemerne. Det er problematisk, for når de ikke er ordentligt vedligeholdte, er der større risiko for nedbrud eller hacking, hvor IT-kriminelle får adgang til personfølsomme data,« siger hun.

En tilsvarende rapport konkluderede sidste år, at 157 systemer var usikre, og der er tilsyneladende sket en lille forbedring, ligesom Sophie Løhde har præsenteret en ny strategi for statens it-sikkerhed frem mod 2021.

Læs også: Borger.dk-undersøgelse hacket: Hackere har downloadet borgeres oplysninger

Både Socialdemokratiet og Alternativet kritiserer Løhdes tiltag for at være utilstrækkelige, ligesom flere eksperter også vurderer, at det vil kræve flere ressourcer at få styr på statens it-sikkerhed.

Sophie Løhde afviser dog kritikken - men hun vil ikke give et bud på, hvornår danskerne kan forvente, statens it er sikret.

»Jeg vil ikke udstikke en garanti. Det vil være naivt og uærligt. Men vi vil følge op på strategien og effekten af de initiativer, vi har sat i gang«, siger hun til Berlingske.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mads Bendixen

Informationssikkerhed vurderes ofte på 3 punkter: Fortrolighed Integritet Tilgængelighed

Derfor har sætningen herunder noget dobbelt konfekt:

Mere end 100 afgørende statslige it-systemer er i fare for nedbrud eller har problemer med sikkerheden.

Den kan mere korrekt omskrives til:

Mere end 100 afgørende statslige it-systemer har problemer med sikkerheden.

Med det sagt, skal man ikke nødvendigvis fare i flint over antallet. Det er fint med mig (generelt set) hvis staten slækker lidt på tilgængeligheden, hvis bare integriteten og fortroligheden er intakt.

 • 1
 • 3
#2 John Foley

I vækstens og digitaliseringsens hellige navn har politikerne uden hensyn til sikkerheden sat befolkningens og borgernes sikkerhed på spil. FN har netop kåret Danmark som det mest (tvangs)digitaliseret samfund i verden, men i en anden global FN undersøgelse er Danmark placeret på en sølle og pinlig 34. plads. Det siger en hel del om politikernes, myndighedernes og embedsværkets manglende evne til at sikre samfundet og dets befolkning. Sophie Løhde henviser bl.a. til at der nu er vedtaget en ny national cybersikkerhedsstrategi og at det nok skal hjælpe - på sigt. Men for god ordens skyld skal nævnes, at en sådan blev allerede publiceret i 2014 (af Forsvarsministeriet), uden at have haft nævneværdig indflydelse på it- og cybersikkerheden. Hvor mange år endnu skal vi vente på at politikerne tager befolkningens og den enkelte borgers sikkerhed alvorligt?

 • 13
 • 1
#3 Lenni Madsen

Tja.. man kunne måske starte med at fokusere på to emner: 1) mere fokus på en korrekt teknisk løsning, fremfor at bruge så megen tid på juristeri, hvor man skriver sig ud af problemet uden at fikse det. 2) Lad os lige kigge på de typer af folk der ansættes til at sikre det danske folks IT-sikkerhed, der ansættes en hel del flere generalister end egentlig specialister. Dette afleder at ting skal outsources til private virksomheder og konsulenter. Selvsamme virksomheder som ikke vil eller tør sige staten imod, når staten tager forholdvis mindre gode IT-sikkerhedsmæssige beslutning.

 • 4
 • 0
#4 Jan Larsen

der ansættes en hel del flere generalister end egentlig specialister.

Du har ret. Det mest skræmmende er Digitaliseringsstyrelsen skal var ansvarlige for cybersikkerhed. Meget få har indblik i Digitalisering. Ingen i cybersikkerhed. kilde: https://digst.dk/om-os/organisation/

Resultatet er ekstrabevillinger fra Folketinget, gule trafiklys og kulsejlede IT-projekter.

Ingen af disse medarbejdere kan fagligt eller interlektuelt matche de private firmaer og konsulenter, de hyrer til at udføre jobbet for dem.

De skarpeste jurister bliver advokater, skraldet ender i Københavns Kommune eller Digitaliseringsstyrelsen. Det ved de store konsulenthuse. Så det bare snablen ned i statskassen og suge så lang tid det går. Det er som at tage slik fra børn.

Det er noget forbandet svineri og misbrug af skatteydernes penge. Blot for at holde 250 personer beskæftiget med at skubbe papir fra et skrivebord til et andet.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere