Rapport: Kvinder finder nettet mere utrygt end mænd

22. november 2016 kl. 11:593
Rapport viser, at kvinder i højere grad er udsat for online-chikane og -misbrug end mænd. Det handler om magtfordelingen i vores kultur, mener forsker.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En ny rapport udarbejdet af forskere fra Data & Society vedrørende online-chikane viser, at internettet er langt mere utrygt for kvinder end for mænd. Det skriver Washington Post.

I rapporten, der udkom i går, står der blandt andet, at kvinder i højere grad censurerer sig selv, fordi de er tilbøjelige til at tage chikanerierne mere personligt end mænd.

Studiet viser, at halvdelen af amerikanske internetbrugere har været udsat for en form for online-chikane. Mænd oplever den samme mængde chikane som kvinder, men kvinder oplever langt grovere krænkelser.

Eksempelvis fortæller hver 10. kvindelige bruger, at de har oplevet chikane af seksuel karakter, hvilket for mændenes vedkommende kun er hver 20. bruger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kvinder oplever også, at chikanen foregår over længere perioder, og ofte består krænkelserne i spredning af ubehagelige rygter

Ifølge chefforskeren på rapporten, Amanda Lenhart, er det nogle af grundene til, at kvinders oplevelser på internettet er hårdere, end de er for mænd.

»Den 'taktik', der bliver anvendt i chikanen af kvinder, er mere varieret, længerevarende og ofte designet til at skabe en form for frygt,« fortæller hun til Washington Post og tilføjer:

»I mange tilfælde har chikanen rettet mod kvinder mere vidtrækkende konsekvenser - personlige, finansielle og faglige.«

Magtfordelingen i vores kultur har indflydelse

Rapporten viser, at der er tre gange så mange kvinder som mænd, der har svaret, at online-chikane har været skræmmende.

Mænd er mere tilbøjelige til at sige, at de ikke føler sig generet af en chikanerende adfærd, og er samtidig mindre tilbøjelige til at beskrive deres oplevelser som decideret chikane.

Af alle de personer, der i undersøgelsen svarede, at de havde oplevet chikanerende adfærd på internettet, har 40 procent af mændene svaret, at de har oplevet chikane eller misbrug, hvor det var 50 procent for kvinderne.

Ifølge Amanda Lenhart kan kløften forklares ved, at mænd og kvinder oplever forskellige typer for chikane, men det er også forbundet med, hvem der har magten i vores kultur som helhed.

»Hvis man til dagligt befinder sig i en magtfuld position, har chikane og misbrug ikke samme virkning, som det har på de folk, der til dagligt er underlagt magt og kontrol,« fortæller Amanda Lenhart.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
23. november 2016 kl. 11:10

'Grab'em by the balls' = sjovt og almindeligt anvendt udtryk. 'Grab'em by the pussy' = forfærdeligt og kvindemishandlende udsagn.

2
22. november 2016 kl. 12:54

Kvinder er jo alt andet lige langt mere udsatte, hvis chikanen flytter ud i virkeligheden.

Hvis nogen truer mig med tæsk på nettet, så kan jeg lettere sige "du kommer bare, dit fjols", og tage til Flensborg og købe en totenschläger og en peberspray (i øvrigt begge meget effektive forsvarsvåben til kvinder), og sove roligt. Men i bund og grund er formålet at kalde deres bluff.

Fysisk vold og magt er ultimativt det, folk frygter mest, og her kan ikke ses bort fra at kvinder er værre stillet end mænd. Derfor tror jeg de føler sig mere sårbare, hvis en online konflikt eskalerer.

I øvrigt er ovenstående hypotetisk og ikke noget jeg har været udsat for. Måske fordi jeg ikke debatterer via sociale medier.

1
22. november 2016 kl. 12:34

Jeg respektere kvinder 1200 procent, hvlket alle mænd og drenge også burde gøre.

Når det er sagt, så burde disse kvinder skrive at de bliver seksuelt stimuleret når de pågældende mænd er blevet kastreret. Det bedste ville da være hvis de selv samme kvinder og piger forslog de pågældende mænd at tage på sygehuset for at blive kastreret!!...