Rapport fremskriver mangel på it-hoveder: Google vil uddanne dem

Europa risikerer at mange 800.000 it-kyndige medarbejdere i 2020, hvis der ikke gøres en aktiv indsats. Derfor lover Google nu at uddanne en million europæere, så EU-landene ikke bremses i den digitale udvikling.

Internetgiganten Google har allerede uddannet omkring en million mennesker inden for it-branchen, en nu skruer de op for ambitionerne, og lover at uddanne yderligere en million på det europæiske kontinent.

Det skriver Politiken.

Der er nemlig ekstrem mangel på it-kyndige, og det kan være en stor trussel for fremtiden.

Læs også: Deltag i debat: Er der overhovedet mangel på it-specialister?

»Det er ikke kun et europæisk problem, men så sandeligt også et dansk problem, at vi i 2020 kommer til at mangle knap en million digitale hoveder, hvis vi ikke styrker de digitale kompetencer. Skal vi løse den udfordring, kræver det politiske ambitioner på et langt højere niveau, end tilfældet er i dag«, siger Peter Friis, der er nordisk chef for Google, til Politiken.

Han efterlyser en politisk vision for digitalisering:

»Vi skal udnytte vores potentialer for at blive en stor spiller i den digitale økonomi. Samtidig bør Danmark tage aktivt lederskab på den europæiske digitalisering, der i øjeblikket bremses af manglende visioner, protektionisme og skepsis mod nye teknologier og forretningsmodeller«, siger Peter Friis.

800.000 it-hoveder for lidt om fire år

En ny rapport, som DI Digital - Dansk Industris branchefællesskab for it-, tele-, elektronik-, og kommunikationsvirksomheder - har lavet for EU-Kommissionen, fortæller om stor mangel på specialister inden for it og teknologi både i Danmark såvel som i resten af Europa.

Læs også: Mangel på arbejdskraft tvinger it-opgaver til udlandet

I følge Politiken fremskriver rapporten, at EU-landene i 2020 samlet vil mangle over 800.000 højtuddannede medarbejdere inden for det digitale område, mens Danmark alene vil mangle 6.000, hvis ikke der bliver uddannet flere kandidater inden for it.

»Det er en alvorlig trussel mod de politiske ambitioner om at få Europa på digital omgangshøjde med USA og Asien, som er meget længere fremme med at bruge den nyeste teknologi til at øge produktiviteten. Det er helt essentielle kompetencer, vi står og mangler, og det bliver værre og værre«, lyder det fra Adam Lebech, der er branchedirektør for DI Digital, til Politiken.

Private og offentlige skal spille sammen

At en privat virksomhed som Google, forsøger at løfte opgaven med at uddanne flere it-kyndige, er en positiv ting, mener Adam Lebech. Men det offentlige skal med på vognen:

Læs også: ITU vil optage 50 pct. flere studerende på Softwareudvikling til efteråret

»Det er supergodt, at man også uddanner i det private, men det er også nødvendigt, at man skaber de nødvendige rammer i det offentlige system. Det er fint, at de private hjælper, men det er jo ikke en privat opgave for virksomhederne i Danmark at sikre, at der er tilstrækkeligt med pladser på universiteternes it-uddannelser«, siger han til Politiken.

Nordisk chef i Google, Peter Friis, mener, at der er et stort it-potentiale i Europa, men at vi ikke er gode nok til at udnytte det. Det kan få de succeser, der måtte opstå, til at søge mod bedre vilkår i eksempelvis USA:

»Grundlæggende skal vi forlade dogmet om, at det kun er Silicon Valley, der kan fostre digitale giganter. Der er mange eksempler på europæiske digitale successer, som har udviklet sig til million- og milliardforretninger. Skal vi se flere af dem i fremtiden og holde dem på europæisk jord, skal vi simpelthen give dem bedre rammer for vækst«, siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Kommentarer (0)

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Partnernyheder

Welcome to a seminar on tools that help you become GDPR compliant!

Getting GDPR compliant by May 2018 implies a lot of activities covering the legal aspects, internal business processes, data management, and security technology.
28. feb 2017

Maja Rosendahl Larsen ansat hos Affecto

24. jan 2017

Introduction to Jedox – Affecto Seminar, Copenhagen

12. jan 2017