Rapport: Danmark vil mangle 19.000 it-specialister i 2030

1. juni 2016 kl. 07:263
En rapport udarbejdet af regeringen fastslår, at vi i fremtiden vil have endnu større mangel på it-kyndige folk end vi har i dag. Helt præcist anslår rapporten, at vi om 14 år vil mangle 19.000 medarbejdere på området.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

For at få en bedre forståelse af sammenhængen mellem uddannelser og arbejdsmarked igangsatte regeringen i februar 2015 et tiltag ved navn ‘Virksomheders behov for digitale kompetencer’.

Resultatet af undersøgelsen blev i går præsenteret, hvor regeringen kunne fortælle, at selvom mange flere end tidligere vælger en længerevarende it-uddannelsen, vil vi i stadig stigende grad i fremtiden komme til at skrige på specialisterne. Det skriver Berlingske Business.

Helt præcist kommer der i 2030 til at mangle 19.000 specialister inden for it, og det er alarmerende ikke kun for it-branchen selv, mener Birgitte Hass, administrerende direktør i brancheforeningen IT-Branchen.

»Manglen på kompetencer er en bombe ikke bare under IT-branchen men under hele den digitale omstilling af samfundet, som er vejen til vækst,« siger hun til Berlingske.

Efterspørgslen vil stige

Allerede i dag mangler der omkring 3.000 it-specialister. Det er især folk med særlige kompetencer inde for netprogrammering, systemanalytikere og IT-arkitekter, der bliver skreget efter, mens behovet for supportere og systemadministratorer er aftagende, fremgår det af rapporten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) er bekymret for konklusionen.

»Det kan blive en begrænsning for vores vækst. Derfor skal vi sætte ind med opkvalificering af den eksisterende arbejdskraft gennem omskoling og videreuddannelse. Vi bliver også nødt til at tale om, hvordan kan vi lave en mere retvisende dimensionering. Det er et presserende problem, som ikke skal løses om tre år, men nu. Det er noget, jeg diskuterer med forskningsministeren,« sagde han ifølge Berlingske, da han selv tirsdag formiddag fremlagde rapporten.

Virksomheder må videreuddanne selv

Rapporten er udarbejdet af Højbjerre Brauer Schultz, Kubix og Alexandra Instituttet, der har set omkring 130.000 IT-jobopslag mellem 2008 og 2015 igennem og talt med omkring 700 virksomheder.

Lige knap tre ud af ti virksomheder, der har skullet rekruttere IT-specialister, har enten ikke fået stillingen besat eller også har de ikke fundet en kandidat med de rette kompetencer, og næsten halvdelen af dem, der har haft svært ved at skaffe de rigtige folk, har måttet opgive ordrer af den grund, fremgår det.
Mange af virksomhederne vælger derfor selv at videreuddanne de kandidater, de kan få fat på.

»Det understreger vigtigheden af, at man investerer i uddannelse og kompetenceudvikling af medarbejderne og samtidig målretter dem virksomhedernes behov. Det er den bedste medicin mod mangel på IT-kompetencer,« siger Morten Thiessen, der er formand for Ansattes Råd i IDA, til Berlingske.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
1. juni 2016 kl. 13:31

vil man bande over manglen på tandlæger, brolæggere og blikkenslagere. Men så vil ingen mindes denne rapport. Planlægning er godt, forudseenhed er også godt. Men det kræver et samfund med en vis forudsigelighed. 2030 ligger for langt ude i fremtiden. Måske er det digegrever, vi vil mangle?

2
1. juni 2016 kl. 12:05

Ikke 18.000 eller 20.000 - hvorfor ikke også med 3 betydende cifre?

Men rapporten har sikkert ikke været billig.

1
1. juni 2016 kl. 11:50

Nu tager jeg ikke pronoser alvorligt, når de kommer fra mennesker og firmaer med politiske agendager, De kan ikke foudsige salget af Windows Phone 2 år frem, eller olie og el prisen et år frem. Så at forudsige noget 15 år frem er lidt tosset, især hvis man selv tror på det. Prøv at tænke 15 år tilbage, Hvad var google, facebook, vr briller, mobiltelefon computerspil, streming der ?

Men tilgengæld kan vi nå at uddanne de extra 150..000 til den tid. Det er bare 15.000 om året. Hvad de skal leve af til der bliver brug for dem ved jeg ikke. Men jeg ved at det at overproducere, som man gjore med ingenøre i start 90 er dødeligt for faget, vi er slet ikke kommer over det. OG måske en af grunden til der er mangel på os i dag.

Som enkelt individ som er uddanet inden for en retninge hvor der er mangel , så er det jo ikke et problem, snare omvendt det vil betyde nemmer adgang til job og højereløn. Så jeg håber da ikke at min fagforening råber alt for meget op, om flere ingeniør, de skal vel ikke lønpresse og øge arbejdsløsheden inden for faget ?

Virksomheder kunne i stedet tage mennekser ind og opdatere dem, der er mange uddanet ingeniøre fra 90,'erne som aldrig fik job inden for faget. Og der er stadig ikke alle af årgange på IT uddanelserne der får et job.

Man skal huske på at arbejdsgivere vil blive ved med at råbe at der ikke er y antal x nok, så længe de ikke kan presse dem ned i samme løn som kassemedarbejderne. Der er altid folk nok, det er bare sprøgsmål om viljen til at betale, så komme de. Nogen unge mennesker vælger vel også udannelse efter løn og mulighed for Job ?

Så lad det friemarked bestemme det, vi lever vel ikke i det gammel østeuropa med planøkonomi. Eller er det friemarked kun godt, når det passer ens egen foretning. Ellers skal der styres ?