Rapport: Amerikanske myndigheder har brugt ansigtsgenkendelse massivt siden 2015

2. juli 2021 kl. 09:3812
Rapport: Amerikanske myndigheder har brugt ansigtsgenkendelse massivt siden 2015
Illustration: Bigstock.
Flere amerikanske myndigheder har brugt software fra den kontroversielle virksomhed Clearview.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mindst tyve forskellige amerikanske myndigheder har ejet og brugt software til ansigtsgenkendelse mellem 2015 og 2020. Blandt agenturerne er blandt andet FBI, US Postal Inspection Service og US Immigration and Customs Enforcement.

Det konkluderer en ny rapport fra US Government Accountability Office, ifølge CNN.

Seks af de tyve agenturer startede først med at bruge ansigtsgenkendelse i forbindelse med optøjerne i kølvandet på George Floyds død, mens andre benyttede teknologien længe før. Ofte har de forskellige myndigheder været uvidende om, hvordan deres medarbejdere har brugt teknologien.

Ti af agenturerne brugte ansigtsgenkendelsessoftware fra den kontroversielle virksomhed Clearview. Virksomheden har opbygget et enormt kartotek af millioner af billeder fra sociale medier, som den kunstige intelligens kan analysere og sammenligne med nye billeder.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
5. juli 2021 kl. 14:21

Huawei telefoner/routere,

I og med Huawei er så eklatant dårlige til at lave software, så er risikoen nok ret lille, for i vanlig Huawei stil vil det være ubrugeligt.

11
5. juli 2021 kl. 13:51

Jeg har ikke skrevet at hvad Kina goer er idealet. Idealet er at forbrydelser skal opklares og forebygges, og at vi gerne maa tage teknologien til hjaelp i stedet for at lade som om den ikke findes. Alle kinesiske kameraer, og sikker ogsaa alle deres servere koerer Linux -- skal vi forbyde Linux fordi Kina bruger det til at masseovervaage?

10
4. juli 2021 kl. 21:01

Mere overvågning giver jo mere tryghed, har jeg hørt…

8
3. juli 2021 kl. 22:13

Men jeg mangler bare at få beviser for at der er "aflytnings" bagdøre i CISCO routere, Huawei telefoner/routere, Hikvision kameraer osv.

Ud over fraværet af beviser for noget som helst (ud over de bommerter vi alle laver uden skumle bagtanker), så spekulerer jeg stadig over, hvad i alverden nogen skulle have ud af at glo på fyldebøtter fredag og lørdag på Århus Havn.

Der er en underlig logik om, at når vi ikke har fundet noget, så er det fordi, det er meget værre, end vi troede.

Jeg tror stadig, at en meget stor del af skrækken skyldes en handelskonflikt mellem USA og Kina. Som vi skal udkæmpe for USA.

7
3. juli 2021 kl. 21:47

Jamen er problemet ikke, at man ikke ved, om kineserne kigger med, når vopre egne kigger? (mere sarkasme)

Åh, jo - det er også rigtigt

Men jeg mangler bare at få beviser for at der er "aflytnings" bagdøre i CISCO routere, Huawei telefoner/routere, Hikvision kameraer osv.

Umiddelbart flyver det rundt med "FUD" og løse beskyldninger - kom nu med fakta, det må være muligt at detektere hvis et kamera ringer hjem kontinuert - altså...

6
3. juli 2021 kl. 02:02

saa naturligvis skal de ogsaa have ret til at opklare forbrydelser via ansigtsaftryk. Ligesom med fingeraftryk eller DNA kan man diskutere hvor laenge disse skal opbevares, men helt generelt er det rimeligt og oenskeligt at politiet tager den nyeste teknologi til hjaelp for at opklare forbrydelser som fx Krudttoenden eller stormen paa Kongressen i USA. Man skal holde sig for oeje, at teknologien kan vaere mindre praecis end et fingeraftryk og ikke kan bruges til at doemme nogen,

Altså omtalte kinesere har jo vist vejen. Og de kan nemt holde øje med, hvem der har mødtes med hvem, eller hvem der har været i kiosken fredag aften. Det samme er idealet her. Hvis man kan, så skal man. Bare sådan rent forebyggende. Man ved jo aldrig, hvad de mennesker kan finde på i fremtiden. Det er sådan noget der giver mere reel sikkerhed.

4
2. juli 2021 kl. 22:54

Udviklervinklen: At lave et billede om til en feature vector til brug for ansigtsgenkendelse er bare en form for kompression, altsaa en beregning. Som udvikler vil jeg til enhver tid kaempe for at bevare retten til at udfoere vilkaarlige beregninger paa data, fx at kryptere med lige saa mange bits jeg vil, eller til at fjerne DRM-beskyttelse fra en DVD med DeCSS, og jeg vil ogsaa bevare retten til at komprimere et billede af et ansigt til en lang vektor af tal eller bits, og jeg vil have ret til at indeksere de data jeg er kommet lovligt til og har lov at opbevare iflg. lovgivningen.

Samfundsvinklen: Myndigheder i USA og Danmark har allerede retten til at opklare forbrydelser via fingeraftryk, saa naturligvis skal de ogsaa have ret til at opklare forbrydelser via ansigtsaftryk. Ligesom med fingeraftryk eller DNA kan man diskutere hvor laenge disse skal opbevares, men helt generelt er det rimeligt og oenskeligt at politiet tager den nyeste teknologi til hjaelp for at opklare forbrydelser som fx Krudttoenden eller stormen paa Kongressen i USA. Man skal holde sig for oeje, at teknologien kan vaere mindre praecis end et fingeraftryk og ikke kan bruges til at doemme nogen, men det udelukker ikke at den kan bruges til at grovsortere data fra de overvaagningskameraer der allerede sidder overalt for at indkredse mistaenkte. Hvis man har et problem med at blive udsat for sporing eller genkendelse i det offentlige rum, boer man kaempe mod kameraerne, ikke algoritmerne. Derudover boer man nok droppe at bruge en mobiltelefon, altid betale med kontanter, og pille nummerpladerne af sin bil.

Disclaimer: Jeg udvikler og saelger systemer til bl.a. live ansigtsgenkendelse paa smaa enheder.

2
2. juli 2021 kl. 22:11

For det første er ingen overraskede over det. For det andet er det fredag. For det tredje er det snart sommerferie.

Og så er nogle af os nok kørt lidt trætte. Forresten havde jeg også noget arbejde, der var ret tandudtrækkende. Jeg har været træt det meste af dagen.

Giver det inspiration til vores eget politi? Uden tvivl. Det skal bare sælges på den rigtige måde. Manhunt a la Krudttønden, så er den hjemme.

1
2. juli 2021 kl. 21:49

at der ikke er flere kommentar på sådan en artikel som denne.