Rapport: 18 procent af danske virksomheder har ikke basale it-sikkerhedstiltag på plads
Det kniber med it-sikkerheden i en betydelig del af de danske virksomheder. Det fremgår af en rapport fra Danmarks Statistik om anvendelsen af it i erhvervslivet, hvor it-ansvarlige blandt andet er blevet spurgt om, hvilke sikkerhedstiltag de har implementeret.
Ifølge rapporten har 82 procent implementeret mindst ét af syv tiltag, som Danmarks Statistik har udvalgt. Det er en fremgang på fire procentpoint i forhold til året før, men der er altså stadig 18 procent, som ikke har kunnet bekræfte, at de har implementeret mindst ét sikkerhedstiltag. Kilde: Danmarks Statistik.It-sikkerhedsmæssige foranstaltninger
De syv tiltag omfatter blandt andet et punkt med grundlæggende sikkerhed som opdateret antivirus, firewall, backup og styring af databrugerrettigheder.
Det er det tiltag, flest virksomheder har svaret ja til, men det kniber i visse brancher. Blot 63 procent i byggebranchen og 69 procent inden for handel og transport bekræfter, at de har implementeret tiltagene.
Hver 3. har dataklassificeret
I lyset af den forestående implementering af EU's persondataforordning, så kan det bemærkes, at overordnet har 35 procent af virksomhederne foretaget en dataklassifikation, hvor de har vurderet de forskellige datatypers følsomhed, og hvilke adgangsrettigheder der skal være til disse data.
Der er 10 procent af virksomhederne, som svarer, at de it-sikkerhedsmæssige problemstillinger afholder dem fra digital brug af personoplysninger i deres forretning.
Det er blot 36 procent af virksomhederne, som har foretaget en risikovurdering af, hvilke konsekvenser en it-sikkerhedshændelse kan få for virksomheden. Det kan især være interessant i forhold til it-kriminalitet rettet mod virksomheder i form af eksempelvis ransomware og CEO-fraud.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.