Ransomware-hackere slukker for USA's største brændstofforsyning

10. maj 2021 kl. 10:14
Tank, tanker, benzin, brændstof
Illustration: kckate16 via Bigstock.
USA's største brændstofrørledning er lagt ned af ondsindede ransomware-hackere, som vil have en løsesum for at slippe data fri igen. Analytikere frygter, at manglen på brændstof kan få store konsekvenser.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den ondsindede hackergruppe ‘DarkSide’ lukkede i fredags USA’s største brændstofrørledning med et ransomware-angreb, og det har sat en prop i forsyningen til 18 amerikanske stater.

Det skriver BBC.

Rørledningen, som hedder ‘The Colonial Pipeline’, leverer normalt 2,5 millioner tønder brændstof om dagen og står for 45 procent af diesel-, benzin- og jetfuel-forsyningen til hele USA’s østkyst.

Hackergruppen har taget omkring 100 GB data som gidsel og truer med at lække det på nettet, hvis ikke man modtager en løsesum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Staterne, der nu får leveret brændstof i lastbil er Alabama, Arkansas, District of Columbia, Delaware, Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Maryland, Mississippi, New Jersey, New York, North Carolina, Pennsylvania, South Carolina, Tennessee, Texas og Virginia.

Angrebet har fået myndighederne til at erklære en undtagelsestilstand, der midlertidigt godkender fragten af brændstof i lastbil. Dog frygter analytikere, at brændstofpriserne vil stige 2-3 procent i dag, og det bliver kun værre, jo længere tid ransomware-angrebet er aktivt.

Ifølge Gaurav Sharma, selvstændig analytiker af oliemarkedet, er rigtig meget brændstof strandet i raffinaderier i Texas:

»Medmindre de løser det senest tirsdag, så har de store problemer,« fortæller han til BBC.

»De første områder, som vil være påvirket, er Atlanta og Tennessee, og så går dominoeffekten op til New York.«

Forskere fra den britiske it-sikkerhedsvirksomhed Digital Shadow mener, at hackerne sandsynligvis har haft held med angrebet, fordi mange ingeniører har tilgået systemerne med fjernadgang under coronapandemien. De kan have købt login-oplysninger til software som Teamviewer eller Microsoft Remote Desktop og fået adgang til systemerne den vej.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger