Randers-hospital: Hurra! Nu har vi kun ét EPJ-system

Der er stadig lang vej igen før Region Midtjylland får konsolideret it-systemerne. Nu fejrer regionen, at hospitalet i Randers som det første i Midtjylland kun bruger ét EPJ-system, og at der er kommet fælles bookingsystem i regionen.

Der bliver kæmpet bravt, men der er stadig et godt stykke vej igen, før Region Midtjylland kan prale af helt sammenhængende it-løsninger på sundhedsområdet.

Lige nu må sygeplejersker og resten af de ansatte i sundhedssektoren nøjes med at glæde sig over, at regionshospitalet i Randers som det første i regionen nu har fået ét fælles EPJ-system til hele hospitalet. På de andre sygehuse i Midtjylland kører man med flere forskellige systemer på samme hospital.

»I det gamle Vejle Amt havde man to parallelle forløb, og det var lidt tilfældigt, hvad der blev brugt hvor. Så på for eksempel Horsens Hospital bruger de ét system i psykiatrien og et andet for resten af hospitalet. Så man har to forskellige EPJ-systemer kørende ved siden af hinanden, og det er jo et problem,« siger Hans Henrik Bøttger, seniorkonsulent i Region Midtjylland.

Målet er selvfølgeligt at få konsolideret hele regionens sundheds-it, og foreløbigt er det altså sket på hospitalet i Randers, hvor alle afdelinger nu kører på ét fælles system. Men på grund af det komplekse software-miljø, tager det tid. I alt er der fem forskellige EPJ-systemer i brug på regionens otte hospitaler.

»Det er en stor opgave at konsolidere hele regionen, så det bliver en lang proces,« siger Hans Henrik Bøttger.

Et andet skridt på vejen mod helt fælles systemer, bliver også fejret i disse dage. Alle hospitaler er nu skiftet til det samme bookingsystem, Bookplan fra Cap Gemini. Bookingsystemet er integreret med de forskellige journal-systemer og giver dermed en fælles 'skal' for regionen, så alle patientaftaler ligger i samme system.

»Det er en stor fordel. Så bliver det lettere at lave sammenhængende patientforløb, når man kan kigge hinanden over skuldrene,« forklarer seniorkonsulenten.

Højere datakvalitet

Konsolideringen til ét fælles EPJ-system giver ikke bare nemmere samarbejde på tværs, men betyder også en grundig modernisering af it-systemerne.

I dag bliver det gamle mainframe-baserede GS Classic-system stadig brugt mange steder til den såkaldte patientadministration. Her skal der stadig tastes kommandoer, uden mulighed for en grafisk brugergrænseflade.

»Det er et meget gammelt system, der blev lanceret omkring 1988 og implementeret i 1992, så det har virkelig gjort sin pligt,« siger Hans Henrik Bøttger og tilføjer, at regionen faktisk bruger to forskellige versioner af GS Classic: En Vejle-instans og en Århus-instans.

Men med de forskellige tiltag, der er kommet til, hvor data skal udveksles på nationalt plan, er det upraktisk med det gamle GS Classic.

»Man skal taste en masse patient-oplysninger ind i det her gammeldags karakterbaserede system, der så bliver sendt til landspatientregistret. Nu bliver de data født som et produkt af den kliniske registrering, der sker fra starten. Så vi håber på, at det også vil øge kvaliteten af de data,« forklarer Hans Henrik Bøttger.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
Mikkel Kruse Johnsen

Det viser jo tydeligt at de ikke har fattet hvad EPJ går ud på.

"Hurra! Nu har vi kun ét EPJ-system"

Det handler ikke om kun at have ét system, men om at systemerne kan udveksle informationer med hinanden. Det i har gjort nu, er at låse jer fast til én udbyder som bare sætter prisen i vejret hele tiden.

"Alle hospitaler er nu skiftet til det samme bookingsystem"

Igen, hvorfor ? Det handler om at kunne tilgå de samme bookinger ikke at bruge det samme system. Det er to vidt forskellige ting.

Men ak, staten/offentlige fatter ikke forskellen på standarder og programmer. Derfor ser vi hele tiden denne form for historier. Som ikke har en skid med EPJ at gøre.

Bo jensen

Man skal taste en masse patient-oplysninger ind i det her gammeldags karakterbaserede system, der ....

Det er vel også 13-skalaen, der benyttes. Den er jo heller ikke tidssvarende.
:-)

( men jeg kunne egentligt godt tænke mig at vide hvad karakter en indgroet negl får - gerne 13-skalaen )

Per Erik Rønne

@Anders Sørensen:

hvis nogen siger "karakter" til mig er 13 skalaen ikke det første jeg tænker på... tror jeg er miljøskadet.

Hvis du med 'karakter' tænker på 'tegn', så er det i hvert fald ikke DIKU du har gået på!

Per Erik Rønne

@Anders Sørensen:

En karakter er noget man giver, eller får. Det kan også være en rolle i et skuespil, eller en bestemt person kan have en god eller dårlig karakter.

Men bevidstløst at oversætte det engelske sprog »character« til »karakter«, også når der menes »tegn«, er ikke en oversættelse men en undersættelse.

Allan Bjerrum

Det er lidt ærgerligt, at man under overskriften "...ét EPJ-system" nævner et bookingsystem, som ikke har med det ny EPJ at gøre og det gamle GS Classic-system, som heller ikke har med det ny EPJ at gøre.

Historien er der og Randers kan være stolte, men det er der desværre ikke nævnt et ord om i artiklen: at kunne nøjes med ét EPJ til det hele er ret enestående i vort lille kongerige, men hvor meget står egentlig i artiklen om det ny system, omfang, funktioner og integration?

Anders Sørensen

En karakter er noget man giver, eller får. Det kan også være en rolle i et skuespil, eller en bestemt person kan have en god eller dårlig karakter.
Men bevidstløst at oversætte det engelske sprog »character« til »karakter«, også når der menes »tegn«, er ikke en oversættelse men en undersættelse.

Det var, lidt af omveje, min pointe. Du ved ikke hvad et karakterbaserede system er, da du tænker skuespiller eller en karakter skala. Dog, selvom jeg ikke går på DIKU, giver det ikke mening for mig, når jeg læser artiklen. Du kan ikke mene seriøst, at du tror der står navnet på en rolle som en skuespiller har eller (f.eks.) 13 skalaen, der hvor der stå karakter...

Bo jensen

.. STOP! Det var bare en lille morsomhed.

Manden stiller sig op og "basher" et system, fordi det ikke har et grafisk interface ( a.k.a brugergrænseflade :-) ).

.. han fortjente at blive sablet ned, med lidt "ordkløveri".

.. det var ikke meningen at afspore debatten.

Undskyld.

Heine Pedersen

Det er korrekt, at det er åbne standarder der er vigtige, men hvis du kigger lidt på den daglige administration på hospitalet, så er det da trods alt lidt nemmere at hele hospitalet kører samme system, det er f.eks. væsentligt nemmere for en ansat at skifte afdeling.

Hvis systemet, derimod kører en åben standard, er der jo ikke noget der forhindrer, at man på sigt kan skifte til et andet EPJ system.

Samtidig har jeg en klar fornemmelse af, at EPJ systemer i høj grad bliver tilpasset de processer der er på hospitalet, og ved at bruge 1 system, kan man nøjes med at implementere tilpasningerne 1 gang.

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017