RAM-klodser med nødstrømsbatteri erstatter memristorer i HP's 'The Machine'

Illustration: HP Enterprise
HP Enterprise vil stadig bygge fremtidens server, men memristorer er langt fra masseproduktion, så den seneste prototype bruger non-volatile RAM-moduler i stedet.

The Machine skulle have været HP's bud på, hvordan en datacentercomputer skulle se ud i fremtiden, men projektet var baseret på, at memristorer ville være klar til masseproduktion i tilstrækkelige mængder inden for en overskuelig tidshorisont. Der er HP ikke nået til endnu, men HP Enterprise har alligevel præsenteret en ny prototype på The Machine. Det skriver ExtremeTech.

Memristoren er en ny fundamental elektronikkomponent, som især er interessant, fordi den giver mulighed for at skabe hukommelse til computere, der er lige så hurtig som DRAM, men kan holde på information uden konstant elektrisk spænding.

Visionen for The Machine var en computer, der i sin grundlæggende arkitektur var bygget omkring sådan en type hurtig hukommelse, der også kunne fungere som lager. Altså en sammensmeltning af compute og storage.

Memristorer er endnu ikke klar til at blive fremstillet i tilstrækkelige mængder, og derfor bruger HP Enterprise en blanding af andre lagringsteknologier for at opnå en tilsvarende effekt.

Alm. RAM-moduler på nødstrøm

Illustration: HP Enterprise

Ifølge HP Enterprise bruger prototypen i stedet NVDIMM. Det er almindelige RAM-moduler, der er koblet på et nødstrømsbatteri, så hvis strømmen til serveren afbrydes, kan batteriet og et tilhørende chipsæt sørge for at flytte data fra RAM-kredsene til flash-hukommelse på modulerne.

På den måde har man i praksis altså hurtige RAM-moduler, som man kan behandle som storage, fordi data ikke går tabt, hvis strømmen forsvinder.

Dermed kan HP Enterprise inkorporere nogle af de øvrige teknologier, der skal være en del af The Machine. Det gælder blandt andet et nyt fotonik-netværk til transport af data ved hjælp af lys i selve computeren.

Dette 'fabric' er en vigtig komponent, fordi en anden vigtig tanke bag The Machine er, at den opbygges omkring en hukommelsespulje, som forskellige regneenheder kan udnytte. Altså lidt som flere servere kan deles om et SAN, så kan flere processorer deles om en stor pulje hukommelse, der samtidig er storage.

Lige nu er The Machine langt fra at være en realitet, men HP Enterprise, der er den ene halvdel af det nu opsplittede Hewlett-Packard, bruger visse af erfaringerne fra arbejdet med The Machine i visse af selskabets serverprodukter. Det gælder allerede NVDIMM-teknologien, der også er en standard i branchen, og planen er at bruge fabric-teknologien i visse high-end-servere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere