Også internt i regeringen kritiseres det nu, at danskerne ikke kan få lov at kende omfanget af PET's brug af aflytningssoftware mod borgerne.
Regeringspartiet Radikale Venstre vil have lagt tallene på bordet, der viser, hvor mange gange politiet har benyttet aflytningssoftwaren siden 2002, og hvor mange sigtelser det er endt med.
»PET skal have sine beføjelser og kan ikke offentliggøre alt. Men det er kun værdigt for en retsstat, at vi ved, hvor meget overvågning der finder sted af borgerne. På nogen punkter har vi været for hårdhændede ved retssikkerheden de seneste ti år,« siger retsordfører Jeppe Mikkelsen (R) til Version2.
Som tidligere beskrevet på Version2 har PET afvist at oplyse, hvor mange gange efterretningtjenesten har benyttet de såkaldte 'sniffer-programmer', siden det blev muligt ved lov i 2002 som en del af den først antiterror-pakke.
PET har brugt aflytningssoftwaren i 'mange tilfælde' og med succes i efterforskningen af blandt andet terrorsager som Vollsmosesagen.
Softwaren installeres på borgerens pc uden dennes vidende, hvorefter PET kan modtage kopi af alle tastetryk, når der for eksempel sendes e-mails og skrives dokumenter.
Senest har justitsminister Morten Bødskov (S) afvist at oplyse antallet i et svar til Folketingets Retsudvalg. Her henviste han til, det er for krævende for de enkelte politikredse at tælle sagerne sammen, da det kun kan gøres manuelt.
Afvisningen fra både politiet og ministeren har mødt kritik fra flere stedet, blandt andet fordi mere åbenhed mellem politiet og befolkningen er en del af regeringsgrundlaget.
Kritikken følges nu op af Radikale Venstre:
»Den antiterror-lovgivning, vi har haft siden i 2002, har givet øgede beføjelser til terrorbekæmpelse. Den lovgivning skal kunne evalueres løbende, fordi den giver politiet og PET beføjelser til nogle meget store indgreb i den personlige frihed,« siger Jeppe Mikkelsen.
»Vi er nødt at få at vide, i hvor mange tilfælde overvågningen har ført noget med sig. Ellers ved vi ikke, om midlet hænger sammen med målet,« uddyber retsordføreren.
»Nu kommer der et udvalg (i Folketinget, red.), som skal kigge på, hvordan der laves et bredt eftersyn af PET's og politiets beføjelser. Så jeg tror, at der er et godt grundlag for at diskutere problemstillingen. Det handler jo samlet set om, at vi får en større åbenhed,« siger Jeppe Mikkelsen.
Brugen af aflytningssoftwaren kræver en dommerkendelse og kan kun ske i sager, hvor strafferammen er seks års fængsel eller mere.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.