Radikal Oracle-nørd vil i Folketinget og kæmpe for open source

Der er brug for it-forstand i Folketinget og meget mere open source i det offentlige, mener Thomas Baun, radikal kandidat og Oracle-database-konsulent.

Hvis nordjyderne giver de radikale et godt valg, og Thomas Baun bliver en af de 179 udvalgte, kan Folketinget se frem til en væsentlig mere nørdet humor i Snapsetinget.

Den radikale it-kandidat fra Thisted-kredsen kan med sin baggrund som Oracle-databaseadministrator gennem ti år nemlig ikke helt lægge en god database-joke fra sig, når han går hjem fra arbejdet, afslører han.

Samtidigt vil open source kommer højere op på dagsordenen, hvis han får magt, som han har agt. Selv holder han sig til Linux og ønsker ikke at støtte Microsoft økonomisk, fortæller han til Version2.

Hvad er din it-mærkesag?

»Det er at bruge open source i den offentlige sektor - det er vejen frem for vores offentlige it-systemer. Der er ingen grund til at bruge skatteydernes penge på at gøre store amerikanske firmaer rigere.«

Hvor meget synes du, at danske politikere generelt forstår sig på it?

»Meget lidt. Det er ubegribeligt for mig, at man ikke kan få hele vores sygehussystem lagt over på samme it-system. Det kunne vi have gjort for 30 år siden. Man kan stadig i dag opleve, at du får taget en blodprøve både på 1. sal og 2. sal på hospitalet, fordi de ikke har modtaget faxen med resultaterne fra den første prøve endnu.«

»Investeringer i store it-projekter er også en god måde at stimulere væksten og holde arbejdsløsheden nede på.«

Hvorfor skal it-professionelle stemme på dig?

»Fordi jeg har indsigt i de ret komplicerede problematikker inden for it. Nu bliver der talt om en betalingsring, men hvorfor er det ikke et GPS-baseret roadpricingsystem, man diskuterer? Jeg tror, at man taler om en betalingsring nu, fordi politikerne ikke forstår et mere avanceret system.«

Hvis du skulle være et styresystem, hvilket ville du så være?

»Linux - for det er svært at komme ind på livet af mig, men belønningen er stor. Og så kan arbejdet blive gjort hurtigere med Linux. Jeg bruger også Linux selv.«

Android, iPhone eller noget helt tredje?

»Jeg har en Android-telefon, valgt på grund af religion.«

Microsoft Office eller Openoffice/Libreoffice?

»Jeg bruger selvfølgelig Openoffice.«

Hvis du var et programmeringssprog, hvilket ville du så være?

»Ruby. Det er kortfattet, men magtfuldt.«

Hvad kan du nørde meget med, udover Oracle-databaser?

»Jeg kan godt lide at nørde med hardware. Helst serverhardware og store SAN-systemer med masser af buldrende diske.«

Hvad synes din kone er det mest irriterende ved, at du er it-professionel?

»Min indforståede humor, som kun en lille indforstået skare synes er morsom, men så er det også rigtig morsomt. Jeg ved godt, at mine database-jokes falder til jorden derhjemme, men nogle af dem er så gode, at jeg bliver nødt til at fortælle dem alligevel. Der har jeg et udviklingspunkt,« griner Thomas Baun.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jacob Larsen

Før man skal præsenteres i et IT medie, så bør man nok checke sin professionelle hjemmeside for ting som dette:

Parse error: syntax error, unexpected T_CONSTANT_ENCAPSED_STRING in /home/mesosdk/public_html/wp-settings.php on line 273

Link fra CV på thomasbaun.dk til Cold Hawaii Starfish hvor hans professionelle hjemmeside er listet som http://www.mesos.dk

 • 4
 • 1
#4 Jonas Finnemann Jensen

»Investeringer i store it-projekter er også en god måde at stimulere væksten og holde arbejdsløsheden nede på.«

Ja, specielt når de store it-projekter bare bliver ved at sluge ressourcer :)

Spøg til side, så jeg godt store it-projekter kan lade sig gøre. Men jeg vil gætte på at det kræver mod at gøre op med de store kontrakter og vandfaldsudvikling, som sikkert ikke er vejen til success.

Når det så er sagt, har vi så mange kvalificerede udviklere som er arbejdsløse? Nu er jeg ikke selv på job markedet endnu, men er der virkelig stor arbejdsløshed blandt højtuddannede udviklere?

 • 0
 • 0
#8 Brian Høy

I min verden er Oracle ikke videre Open-Source minded. Ja de har købt SUN som havde meget open source, men de har vist mest travlt med at lukke så meget de kan komme af sted med.

Er det gør som jeg siger, og ikke som jeg gør?

 • 0
 • 6
#10 Jakob Damkjær

"»Meget lidt. Det er ubegribeligt for mig, at man ikke kan få hele vores sygehussystem lagt over på samme it-system. Det kunne vi have gjort for 30 år siden. Man kan stadig i dag opleve, at du får taget en blodprøve både på 1. sal og 2. sal på hospitalet, fordi de ikke har modtaget faxen med resultaterne fra den første prøve endnu.«"

Lidt kryptisk eksempel... og noget der nok ikke hænder så meget.

Men der er et par simple grunde til at der ikke er et fælles system og det er at der er en flok sygehus systemudviklere der har hver deres system og hvis staten gik ind og valgte et af dem som det salvede som så ville være den endelige sandhed indenfor hospitals systemer ville alle de andre udviklere sagsøge staten for konkurence forvridende adfærd...

Samtidigt er der ingen af de systemudvikler huse der har kompetencen til at opretholde et funktionelt forhold med hospitaler ikke er store nok til at kunne håndtere samtlige sygehuse i Danmark.

For nej det er ikke helt så lige til som man skulle tro at udvikle og supportere et så komplekst stykke software, fx opsætning af workflows i det enkelte hospital med dokumentationskrav, regnskabs indberetning og en alen lang liste af love og forordningner angående behandling af fortrolige personfølsomme oplysninger, en mile lang liste af meget kryptisk lovgivning om hvem der har ret til hvad og hvem der skal betale for showet, integration med laboratorie udstyr, kommunikation med primær sektor og kommuner/regioner/sundhedsstyrelsen, godkendelse af kommunikations standarder med medcom, dybt kryptiske medcomstandarder (prøv at se på edifac stadarden for overførsel af billeder) osv osv osv.

Ja der er nogen steder man har gjort det på en større skala end i Danmark... fx. VA systemet i USA... Men hvis nu du har et system som i Danmark hvor du har virksomheder der står for udvikling/support/tilpasning og der er en markedesstuktur som den vi nu har (dvs. en håndfuld aktører der konkurrere om kunderne). Samt en lille gruppe WAN leverandøre (dem der står for at drive netværket mellem sygehuse og primærsektor og tar sig meget godt betalt for det... hvor ellers vil man kunne ta op mod 25 øre for hvad der basalt set er en mail)...

Hvordan vil dit foreslag til en overgangs strategi for at komme over på det fælles system så lyde ?

Samt spørgsmålet hvem skal betale for alle de udgifter der vil være ved overgangen ?

PS! held og lykke med det...

 • 2
 • 4
#16 Hans Schou

Jakob Damkjær

Men der er et par simple grunde til at der ikke er et fælles system og det er at der er en flok sygehus systemudviklere der har hver deres system og hvis staten gik ind og valgte et af dem som det salvede som så ville være den endelige sandhed indenfor hospitals systemer ville alle de andre udviklere sagsøge staten for konkurence forvridende adfærd...

Jeg forstår ikke hvorfor sygehuse skulle være anderledes end fx skattevæsnet. Hvis man kan have en masse forskellige EPJ'er, så kunne man også argumentere for en masse forskellige skattesystemer. Alle kommunerne er jo meget forskellige.

Gennemførslen af et og samme system er ret simpel. Nedlæg regionerne (i erkendelse af at Bent Hansen ingen værdi bidrager med). Indkald de forskellige parter til at finde ud af hvilket system der skal køres videre, og det har de så en måned til at finde ud af. Når måneden er gået, og de ikke er blevet enige, sætter man en DJØF'er til at beslutte hvilket system der skal bruges. Dem der sætter sig imod, bliver flyttet til andre opgaver de bedre kan magte.

Et ringe system, er bedre end mange systemer der taler dårligt sammen.

Rygtet siger at patienter er fejlmedicineret pga af disse forskellige systemer, og så kan man nemt få den tanke at nogen måske ligefrem er døde af det. Om ikke andet, så for at undgå at nogen dør af denne IT-diversitet, så skal der være et system, og kun et.

 • 0
 • 2
#17 Jakob Damkjær

Jeg forstår ikke hvorfor sygehuse skulle være anderledes end fx skattevæsnet.

Det er således ret tydeligt at du har en begrænset erfaring med sundhedssektoren. Fx. er der meget få der har mistet livet eller har fået livsvarige handikap af at få en ukorrekt forudfyldt selvangivelse.

Det eneste man kan lide af i skattevæsnets optik er at man har betalt for lidt, korrekt eller for meget skat, evt. udfyldt ens fradrag lidt for optimistisk. Der er paletten i sundhedsvæsnet lidt bredere...

Fejlmedicinering er et af de helt ukomplicerede problemer som der bliver brugt rigtigt mange penge på og selv den problematik kan man ikke financiere løsningen på mm de praktiserende læger er villige til at donere tusindvis af arbejdtstimer til systemet uden nogen kompensation.

Det der er et af de lidt mere komplicerede problemstillinger er hvordan man kan overgå fra den besked orienterede struktur systemet har idag til et patient orienteret system på en måde der er spiselig for de aktøre der findes på markedet idag.

"Gennemførslen af et og samme system er ret simpel. Nedlæg regionerne (i erkendelse af at Bent Hansen ingen værdi bidrager med). Indkald de forskellige parter til at finde ud af hvilket system der skal køres videre, og det har de så en måned til at finde ud af. Når måneden er gået, og de ikke er blevet enige, sætter man en DJØF'er til at beslutte hvilket system der skal bruges. Dem der sætter sig imod, bliver flyttet til andre opgaver de bedre kan magte."

Du holde dig fra sundhedspolitik mm du godt kan li at slå mennesker ihjel, eventuelt kan du indsende de par sætninger til et forelag der udgiver ordbøger hvis de har brug for et eksempel på hvad naivt betyder. Eventuelt bør du prøve at tænke de faktiske konsekvenser af dit foreslag igennem...

Det øjeblik ET system bliver valgt vil alle dem der ikke blev valgt true med at de lukker for systemerne idag, what do they care de blev jo ikke valgt som de salvede... så mm du kan trække et fuldt implementeret, indkørt og bruger trænet system, der er instaleret på samtlige afdelinger på samtlige danske sygehuse ud af bageriet så vil man ende i samme situation som en af WAN leverandørene satte os i da UNI-C tilbød gratis besked infrastruktur til hele sundhedssektoren. WAN leverandøren sagde "Nope det der gør i ikke" og Sundhedsministeriet sagde.. "Det har i ret i, vi forsætter med at betale jer 10-25 øre for at sende en mail (der tar op til 15-30 minutter for at komme frem, en sms fra Rusland kommer hurtigere frem end EDI beskeder...) istedet for ikke at betale noget for en bedre tjeneste"...

Så der for den oprindelige tittel på mit indlæg, for hvis du ikke har the powers that be svoret i ed og har sørget for at deres cashcows har rigeligt med græs så kan man glemme at reformere systemet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere