Rådet for Større IT-sikkerhed: Danskerne har mistet tilliden til NemID

Ekstra forholdsregler for at bruge NemID, gør danskerne utrygge, mener Rådet for Større IT-sikkerhed

Tilliden til NemID har ramt bunden, efter en trojansk bagdør har lænset otte Danske Bank-kunder for sammenlagt 700.000 kroner, mener forsker i persondataret ved Aalborg Universitet og næstformand i Rådet for større IT-sikkerhed, Charlotte Bagger Tranberg.

»Problemet er, at danskerne har fået ødelagt deres tillid til NemID. Nu skal de tage ekstra forholdsregler for at kunne bruge det,« siger hun til Radio24syv.

Læs også: Hård kritik fra IT-sikkerhedsråd: NemID skal forbedres

Rådet for Større IT-sikkerhed har tidligere rettet hård kritik mod NemID og påpeget, at der er en række designmæssige svagheder, som skal udbedres, hvis danskerne trygt skal kunne bruge NemID. Det er især de såkaldte man-in-the-middle angreb, som har vakt bekymring hos Rådet for Større IT-sikkerhed. Samme type angreb som Danske Bank kunderne var ofre for.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Thomas Jensen

Problemet er, at danskerne har fået ødelagt deres tillid til NemID.

Det er ikke noget stort problem. Den bliver hurtigt rettet op igen af beroligende udtalelser om at sikkerheden i NemID ikke er kompromiteret, og at man bare skal holde sin computer opdateret med antivirus osv.

Jeg tror at langt de fleste danskere ikke bekymrer sig. Der en stor gruppe som ikke har hørt om eller lagt mærke til at der har været et problem, fordi de ikke forstår og/eller intereserer sig for computere, og lukker ørerne når der snakkes om dem. Det er nok en større gruppe end mange læsere her er villige til at acceptere.

Og så er der dem der har bemærket det, og har haft overskud til at undersøge hvordan de kan/skal forholde sig til det. Her tror jeg at langt den største del accepterer de beroligende udtalelser om at man bare skal bruge antivirus osv. Der er jo altid nogen der kæfter op, men når banken siger man roligt kan bruge systemet, så må det jo være ok.

At der er et kæmpe problem, er der ingen tvivl om. Vi har samlet alle æg i én kurv, og dem der bærer kurven kalder det et "teoretisk problem", og skubber ansvaret over til brugerne.

Men at sige at danskerne har mistet tilliden er nok ikke smart, hvis der ikke er solid dokumentation for udtalelsen. Det kan nemt give bagslag - hvis en måling viser det modsatte, så kan det nemt tolkes som at der ikke er noget problem med NemID - for folket har talt og sagt god for systemet.

Nej, vi skal have politikerne til at forstå alvoren af det her. Det er dem der har mulighed for at gøre noget ved det.

  • 10
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere