Rådet for Digital sikkerhed med opråb til politikere: Stop med at skære i Datatilsynet

7. september 2022 kl. 15:352
Rådet for Digital sikkerhed med opråb til politikere: Stop med at skære i Datatilsynet
Illustration: Datatilsynet.
Besparelser hos Datatilsynet, regeringen lægger op til i det nylige finanslovsforslag for 2023, vil gå ud over borgeres digitale sikkerhed, mener rådet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Regeringens nye finanslovsforslag for 2023 har fået Rådet for Digital Sikkerhed (RfDS) til at råbe vagt i gevær, da Datatilsynet efter planen skal skæres 3,7 millioner kroner til næste år og reducere antallet af årsværk fra 77 til 72.

Men det vil gå ud over borgernes databeskyttelse, mener rådet, og derfor har man sendt et høringsbrev til Folketinget med en opfordring til, at man i stedet for at skære tilsynet tilføjer en fast tocifret bevilling om året, noterer Computerworld.

»Virksomheder, myndigheder og alle andre dataansvarlige har brug for mere vejledning og mange flere principielle afgørelser for at forstå og kunne arbejde med en god databeskyttelse,« skriver rådet i brevet og uddyber:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har også brug for et tydeligt og handlekraftigt Datatilsyn, som sikrer, at det ikke er de dataansvarlige, som bruger ufine teknologier og metoder, som vinder på markedet over dem, som opfører sig i overensstemmelse med reglerne. De forbedringer kan vi kun få ved at styrke Datatilsynet i stedet for at skære dem systematisk ned over de næste år.«

Tilsynet er en forudsætning for ansvarlig digitalisering, skriver RfDS og påpeger,  at det er med til at styrke borgernes tillid til, at data bliver håndteret korrekt, når eksempelvis Chromebook-sagen kommer frem i lyset, og viser borgere, at der er konsekvenser ved dårlig databeskyttelse.

Læs også: Fra vred far til kommuner i krise: Få overblikket i Helsingørsagen

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
8. september 2022 kl. 10:21

Enig: Man er blevet bange for Datatilsynet, og dermed er de en trussel og ”juhu” færre midler, så er de en papirtiger. Offentlige/private laver fejl. Nogle af fejlene er ”triste”, f.eks. vurderingsstyrelsen under skatteministeriet, og private der ”forhåbentlig ved en fejl” har lidt for åbne systemer. Reaktionstiderne er en væsentlig faktor og færre penge giver længere reaktionstider og så går det ned af bakke derfra. ”Hvem beskytter så borgerne”

1
8. september 2022 kl. 09:42

Det er helt ufatteligt, at man - efter års forsikringer om, hvor fantastisk vi passer på data herhjemme, og at man vil prioritere datasikkerheden endnu højere, fordi vi skal turbo-digitalisere endnu mere, og skal have beroliget den stadig større skeptiske del af befolkningen - overhovedet kan få den idé at skrue ned på Datatilsynet.

Mit gæt: Det er kommet bag på regeringen - og politikerne i øvrigt - at Datatilsynet er holdt op med at være en papirtiger, og er begyndt at vise tænder. Det var ikke meningen! For det kan jo spænde ben for det hovedløse digitaliseringsstormløb, som man - på trods af, at meget få borgere vist har udtrykt ønske om noget sådant - har lanceret som sit flagskib, som man kan bryste sig af i tide og utide i skåltaler fyldt med flomme og fede bullshit-fraser - i en grad, så vi nu ligefrem er nødt til at beære BigTechs Forenede Stater (Silicon Valley) med en ambassadør, og det danske Digitaliseringsråd med en formand fra Microsoft.

Datatilsynet er blevet for farligt! På linje med Radio24Syv ("Aflyttet" - hvor er det savnet, det program) og "Detektor", som også lige er blevet aflivet. Vagthunde, der ikke er loyale overfor deres herre, må aflives.

Vi går svære tider i møde, når vi har politikere, der tænker sådan. Og det er desværre over næste hele det politiske spekter: Bigtech rules!

Det næste bliver nok, at regeringen (hvem den nu ellers består af snart) vil insistere på at lave GDPR om, så den passer i BigTechs kram.

BigTechs ambassadør i Danmark, Anne Marie Engtoft Larsen, har nok talt BigTechs sag godt.

(og nu ser jeg, at vi faktisk også har fået en tech-ambassadør i Kina:https://techamb.um.dk/. Utroligt, at BigTech stadig ikke lytter til os og retter ind)

BigTech udgør nu en overnational elite, som vore hjemlige politikere af al magt kæmper for at blive optagede i. Glemt er den danske befolkning og deres menneskerettigheder. Den politiske karriere varer jo ikke nødvendigvis evigt.