Regeringens nye finanslovsforslag for 2023 har fået Rådet for Digital Sikkerhed (RfDS) til at råbe vagt i gevær, da Datatilsynet efter planen skal skæres 3,7 millioner kroner til næste år og reducere antallet af årsværk fra 77 til 72.
Men det vil gå ud over borgernes databeskyttelse, mener rådet, og derfor har man sendt et høringsbrev til Folketinget med en opfordring til, at man i stedet for at skære tilsynet tilføjer en fast tocifret bevilling om året, noterer Computerworld.
»Virksomheder, myndigheder og alle andre dataansvarlige har brug for mere vejledning og mange flere principielle afgørelser for at forstå og kunne arbejde med en god databeskyttelse,« skriver rådet i brevet og uddyber:
»Vi har også brug for et tydeligt og handlekraftigt Datatilsyn, som sikrer, at det ikke er de dataansvarlige, som bruger ufine teknologier og metoder, som vinder på markedet over dem, som opfører sig i overensstemmelse med reglerne. De forbedringer kan vi kun få ved at styrke Datatilsynet i stedet for at skære dem systematisk ned over de næste år.«
Tilsynet er en forudsætning for ansvarlig digitalisering, skriver RfDS og påpeger, at det er med til at styrke borgernes tillid til, at data bliver håndteret korrekt, når eksempelvis Chromebook-sagen kommer frem i lyset, og viser borgere, at der er konsekvenser ved dårlig databeskyttelse.
Læs også: Fra vred far til kommuner i krise: Få overblikket i Helsingørsagen

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.