Nye partier skal kunne godkendes med digitale underskrifter

En ændring af valgloven kan være på vej, så nye partier kan opstilles digitalt til Folketinget.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) vil nu ændre valgloven, så de såkaldte vælgererklæringer skal kunne underskrives digitalt, skriver Politiken.

Tanken er at gøre det lettere for nye partier at blive opstillet til folketingsvalg:

»Vi skal holde fast i vores krav til vælgerne om en vis aktivitet, når nye partier skal opstilles. Men når det er sagt, kan vi så ikke også gøre det på en måde, der afspejler, at vi alle også betaler vores regninger og melder vores børn til fodbold over nettet? Hvorfor ikke også gøre det det på det her område,« siger Margrethe Vestager til avisen.

Det kræver cirka 20.000 vælgererklæringer, hvis et parti skal opstilles til Folketinget.

I dag går vælgererklæringerne ind i mellem tabt, fordi de sendes ind i papirform til kommunen, der herefter kontrollerer, at vælgeren nu også er en gyldig vælger.

Centerpartiet, der blandt andet består af nogle af udbryderne fra Kristendemokraterne, gjorde før det seneste folketingsvalg i september 2011 Folketinget opmærksomt på problematikken med tabte vælgererklæringer.

Her er man glad, at ministeren nu vil se nærmere på problemet:

»Det er positivt, at de vil se på det. Når samfundet i alle andre sammenhænge kræver, at vi kommunikerer elektronisk med det offentlige, virker det fuldstændig forældet, at man ikke kan bruge det, når vi indsamler vælgererklæringer«, siger hovedbestyrelsesmedlem hos Centerpartiet Tove F. Buch til Politiken.

Ifølge Margrethe Vestager kan det ikke afvises, at den nye digitale procedure kan være i brug til næste folketingsvalg.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anonym

I det omfang, at det er muligt sikkert at identificerer hver enkelt vælger digitalt, er det en mulighed som der bør kigges på.

I det omfang at det ikke er muligt at identificerer hver enkelt vælger sikkert, må det ikke være en mulighed, for så er Demokratiets simple regler ikke overholdt. I øjeblikket, er det ikke muligt at identificerer hver enkelt vælger sikkert, heller ikke igennem NemID, hvorfor Ministerens udtalelse må være udtryk for en utopisk drømmesituation.

 • 1
 • 5
#3 ab ab

I øjeblikket, er det ikke muligt at identificerer hver enkelt vælger sikkert, heller ikke igennem NemID,

Jeg mener ærligt talt ikke, at det bør være nødvendigt at etablere et nationalt biometriregister for at give nye partier mulighed for at validere støtteerklæringer digitalt. I øvrigt er sikker identifikation ikke en beskyttelse mod misbrug baseret på trusler eller afpresning.

Derudover er risikoen for misbrug da yderst begrænset ved at koble løsningen til e-boks og skulle det endelig ske, er den potentielle skadevirkning i værste tilfælde, at partiet får lov til at stille op ved et valg. Hvem kan have ondt af det?

Jeg synes, det er langt mere interessant at diskutere, om denne nye og langt mere bekvemme mulighed for at indsamle støtteerklæringer online kan blive Piratpartiets store chance for et gennembrud i Danmark. De har trods alt over 4.000 followers på facebook..

 • 3
 • 1
#4 Loke Dupont

I øjeblikket, er det ikke muligt at identificerer hver enkelt vælger sikkert, heller ikke igennem NemID, hvorfor Ministerens udtalelse må være udtryk for en utopisk drømmesituation.

Husk nu på at dette er vælgererklæringer og ikke selve afstemningen på valgdagen. Jeg vil påstå at NemID er godt nok til disse, da det værste der kunne ske ved evt fusk i den sammenhæng er et ekstra parti opstillet.

Kom det til afstemning ville jeg dog helt sikkert også være lodret imod.

En del partier har dog i dag store problemer med de meget omstændige og besværlige regler for vælgererklæringer, så jeg hilser helt klart dette tiltag velkommen hvis det kan hjælpe med at få lidt mere bredde i den politiske debat.

 • 5
 • 0
#5 Flemming Jacobsen

Jeg har valgt IKKE at kæde min OCES sammen med mit nemid. Mit nemid bruges til min netbank og det bliver jeg ved med. Det skal ikke blandes sammen i min verden.

Har stadig min digitale signatur og det bliver jeg ved med til den ikke kan fornyes længere og så må jeg overgå til personlig og telefonisk kontakt derefter.

 • 1
 • 1
#6 ab ab

Jeg faldt lige over følgende anekdote fra annalerne over politiske hensigtserklæringer om digitalisering, som måske kan mane til eftertanke i forhold til ovenstående udmelding fra Økonomi- og Indenrigsministeren. Jeg håber virkelig, at det kan lade sig gøre at realisere digitale vælgererklæringer hurtigere end de 10 år, det ind til nu har taget at komme fra politisk udmelding til et konkret initiativ inden for digitalisering af straffeattesterne:

Det skal fremtiden været muligt for borgerne at hente deres egen straffeattest på internettet. Forslaget kommer fra justitsminister Lene Espersen (K), som vil gøre det lettere for de titusinde af danskere, der hvert år får udstedt en straffeattest i forbindelse med jobskifte eller lignende, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

»Jeg finder det vigtigt, at vi også på dette område gør, hvad vi kan, for at udnytte de fordele, som den teknologiske udvikling kan give almindelige borgere i en travl hverdag«, siger Lene Espersen.

Kilde: Politiken, 14. juli 2002

 • 1
 • 0
#9 Jesper Lund

Husk nu på at dette er vælgererklæringer og ikke selve afstemningen på valgdagen. Jeg vil påstå at NemID er godt nok til disse, da det værste der kunne ske ved evt fusk i den sammenhæng er et ekstra parti opstillet.

Hvis vi havde en rigtig digital signatur, ville det også være muligt at indsamle 20000 validerede underskrifter uden af disse personer kunne identificeres af staten. Tidligere har PET udvist stor interesse for hvem har afgivet vælgererklæringer for visse partier, og der er ingen legitim grund til at PET skal have mulighed for dette. Udover at det kunne blive nemmere for borgerne med en rigtig digital signatur, kunne det også blive mere sikkert (for borgerne).

Vi mangler bare en digital signatur.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere