Python slår C++ og er nummer tre på popularitetsindeks

13. september 2018 kl. 09:509
Python slår C++ og er nummer tre på popularitetsindeks
Illustration: Bigstock.
Python forsætter sin sejrsgang blandt popularitetsmålinger, mens sproget leder efter en ny chef.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

For første gang nogensinde ligger Python på tredjepladsen på det klassiske popularitetsbarometer Tiobe, der har målt programmeringssprogs popularitet tilbage fra 1990'erne. I starten af 00'erne dukkede Python op blandt barometerets top 10, og siden da er det gået støt opad. Det er C++, der må lade pladsen til Python.

Tiobe-indekset peger på, at Python ofte er det første valg på universiteter, for alle slags fag hvor der er behov for programmering, og nu er sproget på vej til erobre industrien. Pythons styrker er at det er nemt at lære, installere og afvikle.

Python har fået vind i sejlene de sidste par år, hvor især sprogets biblioteker til videnskabelige, statistiske og numeriske beregninger har fundet stor popularitet. I den forbindelse fungerer Python som et nemt sprog, der orkestrerer de underliggende og ofte højtydende moduler skrevet i C.

Sproget er tidligere udnævnt til både programmørernes favorit og det hurtigst voksende sprog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Såkaldte 'notebooks', der kombinerer kode, data, visualisering og tekst i et dokument, via Python-distributionen Jupyter, er et andet element, der sælger billetter. Her er formålet at understøtte datavidenskab og videnskabelig programmering.

Herhjemme er sproget også valget hos DTU Fysik, som har udviklet sine egne Python-biblioteker, der skal afvikles på en klynge-supercomputer.

Pythons opfinder, Guido van Rossum, skabte sproget over en juleferie i 1989. I juli i år forlod han rollen som styrmand på sproget, og smækkede med døren over hvad han oplevede som foragt for hans beslutninger. En anden årsag for abdiceringen var problemer med helbredet, nævnte han den gang.

Senest 1. oktober skal der fremsættes forslag til en ny styringsmodel og en af kandidaterne skal findes ved valg den 1. december. 1. januar vælges en eller flere nye ledere af Pythons udvikling.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
14. september 2018 kl. 14:50

Hvordan er Java stadig nummer ET på den liste?

The ratings are based on the number of skilled engineers world-wide, courses and third party vendors.

En forklaring kunne være at der er rigtigt mange programmører derude. Det trækker nok heller ikke ned at Android bruger Java.

8
14. september 2018 kl. 09:32
  • Sproget er ikke for alle
  • Sproget er simpel og elegant
  • Sproget sætter meget få grænser for kreativiteten
  • Sproget er runtime effektivt
  • Sproget har vist sit værd til alle typer opgaver

... https://www.youtube.com/watch?v=1S1fISh-pag

Go' fredag ;-)

7
14. september 2018 kl. 08:17

Sådan er det bare med stærke sprog, de er ikke stærkere end programmøren.

Vi får nok aldrig alle programmører til at blive enige om hvad et "stærkt" sprog er. Skal det kunne sprænge hele benet væk, når man skyder sig selv i foden, som C++, eller skal det have en masse regler for hvad man ikke må, så man kan udelukke en del typer af fejl på oversættelsestidspunktet, som fx Haskell?

6
14. september 2018 kl. 08:13

Hvordan er Java stadig nummer ET på den liste?

5
13. september 2018 kl. 18:56

Som "nybegynder" indenfor Python, så vil jeg sige at det er et virkeligt stærkt sprog. Det mangler ikke noget og har nogle meget lækre features med f.eks. decorators, men det har et versions helvede.

Lidt symptomatisk at det er C++ som måtte vige pladsen. Hvis man ikke passer på, kan man med både C++ og Python lave noget forfærdeligt ulæselig kode som ingen aner hvad laver, og som gør er masse ting bag om ryggen, så man ikke ved hvordan det performer.

Sådan er det bare med stærke sprog, de er ikke stærkere end programmøren.

4
13. september 2018 kl. 16:17

Casper Pedersen, det var dog et en interessant antagelse. Hvad er det for nogle sprog du mestrer som er helt uden for min fatteevne som retarderet python-udvikler?

3
13. september 2018 kl. 13:05

Python er godt til prototype udvikling. Det er godt som makro sprog. Det er nemt at wrappe c/c++ kode ind. Der et utroligt meget hjælp på nettet i form a Forums og tutorials. Der er et rigt landskab af Frameworks til næsten alt hvad man måtte ønske. Toolkits som Qt og GTK har wrappere parat så man nemt kan lave forms applikationer.

Vælger man python som udviklings sprog får man meget fra hånden på kort tid. Ulempen ved den relativt langsomme eksekveringshastighed er opvejet af hvor nemt man kan flytte kode over i c++ .

Så der et kun meget få dårlige ting ved python.

2
13. september 2018 kl. 11:43

Python er et godt sprog. Som de nævner, er der rigtig mange muligheder med sproget, samt at python scripts ikke skal compiles før det reelt virker. Jeg kan dog godt følge dig i at fx C++ er et dejligt sprog, men det ændre ikke på at python er nemt og bekvemt, hvilket C++ ikke altid er desværre. Jeg holder dog selv meget af både python, men mest C++

1
13. september 2018 kl. 10:36

Hvis man læser mange af de kommentarer der lige flyder omkring dette så er der ikke mange ser siger at Python er et godt sprog, det er bare nemt at bruge for dem der ikke kan finde ud af andet ;-)