Python slår C++ og er nummer tre på popularitetsindeks

Illustration: Bigstock
Python forsætter sin sejrsgang blandt popularitetsmålinger, mens sproget leder efter en ny chef.

For første gang nogensinde ligger Python på tredjepladsen på det klassiske popularitetsbarometer Tiobe, der har målt programmeringssprogs popularitet tilbage fra 1990'erne. I starten af 00'erne dukkede Python op blandt barometerets top 10, og siden da er det gået støt opad. Det er C++, der må lade pladsen til Python.

Tiobe-indekset peger på, at Python ofte er det første valg på universiteter, for alle slags fag hvor der er behov for programmering, og nu er sproget på vej til erobre industrien. Pythons styrker er at det er nemt at lære, installere og afvikle.

Python har fået vind i sejlene de sidste par år, hvor især sprogets biblioteker til videnskabelige, statistiske og numeriske beregninger har fundet stor popularitet. I den forbindelse fungerer Python som et nemt sprog, der orkestrerer de underliggende og ofte højtydende moduler skrevet i C.

Sproget er tidligere udnævnt til både programmørernes favorit og det hurtigst voksende sprog.

Såkaldte 'notebooks', der kombinerer kode, data, visualisering og tekst i et dokument, via Python-distributionen Jupyter, er et andet element, der sælger billetter. Her er formålet at understøtte datavidenskab og videnskabelig programmering.

Herhjemme er sproget også valget hos DTU Fysik, som har udviklet sine egne Python-biblioteker, der skal afvikles på en klynge-supercomputer.

Læs også: DTU’s nye supercomputer kører Python og C i klynger

Pythons opfinder, Guido van Rossum, skabte sproget over en juleferie i 1989. I juli i år forlod han rollen som styrmand på sproget, og smækkede med døren over hvad han oplevede som foragt for hans beslutninger. En anden årsag for abdiceringen var problemer med helbredet, nævnte han den gang.

Senest 1. oktober skal der fremsættes forslag til en ny styringsmodel og en af kandidaterne skal findes ved valg den 1. december. 1. januar vælges en eller flere nye ledere af Pythons udvikling.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Nicolai Oe

Python er et godt sprog. Som de nævner, er der rigtig mange muligheder med sproget, samt at python scripts ikke skal compiles før det reelt virker. Jeg kan dog godt følge dig i at fx C++ er et dejligt sprog, men det ændre ikke på at python er nemt og bekvemt, hvilket C++ ikke altid er desværre. Jeg holder dog selv meget af både python, men mest C++

 • 4
 • 3
#3 Magnus Jørgensen

Python er godt til prototype udvikling. Det er godt som makro sprog. Det er nemt at wrappe c/c++ kode ind. Der et utroligt meget hjælp på nettet i form a Forums og tutorials. Der er et rigt landskab af Frameworks til næsten alt hvad man måtte ønske. Toolkits som Qt og GTK har wrappere parat så man nemt kan lave forms applikationer.

Vælger man python som udviklings sprog får man meget fra hånden på kort tid. Ulempen ved den relativt langsomme eksekveringshastighed er opvejet af hvor nemt man kan flytte kode over i c++ .

Så der et kun meget få dårlige ting ved python.

 • 6
 • 1
#5 Kjeld Flarup Christensen

Som "nybegynder" indenfor Python, så vil jeg sige at det er et virkeligt stærkt sprog. Det mangler ikke noget og har nogle meget lækre features med f.eks. decorators, men det har et versions helvede.

Lidt symptomatisk at det er C++ som måtte vige pladsen. Hvis man ikke passer på, kan man med både C++ og Python lave noget forfærdeligt ulæselig kode som ingen aner hvad laver, og som gør er masse ting bag om ryggen, så man ikke ved hvordan det performer.

Sådan er det bare med stærke sprog, de er ikke stærkere end programmøren.

 • 2
 • 0
#7 Jonas Høgh

Sådan er det bare med stærke sprog, de er ikke stærkere end programmøren.

Vi får nok aldrig alle programmører til at blive enige om hvad et "stærkt" sprog er. Skal det kunne sprænge hele benet væk, når man skyder sig selv i foden, som C++, eller skal det have en masse regler for hvad man ikke må, så man kan udelukke en del typer af fejl på oversættelsestidspunktet, som fx Haskell?

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere