2 udviklere fyret efter fræk vits på Python-konference

En anklage om sex-fikserede jokes på Twitter endte dramatisk på en amerikansk konference om Python. Nu er to personer blevet fyret.

Pas på, hvad du siger - og vær varsom med, hvad du tweeter.

Det må være moralen oven på en konferencen Pycon om programmeringssproget Python, som blev holdt i Californien i sidste uge. En Twitter-besked fra evangelisten Adria Richards fra firmaet Sendgrid endte nemlig som det helt store samtaleemne - og to fyringer. Det skriver Mashable.com.

Adria Richards - der er af hunkøn - beklagede sig via Twitter over sex-jokes om ’big dongles’ fra to mænd på rækken bag hende og tweetede også et billede ud af de to syndere.

Det fik arrangørerne af Pycon til at gribe ind og bede de to mænd om at gå fra salen. Men mere usædvanligt fik det også arbejdsgiveren for den ene af de to mænd til at fyre personen på stedet.

Trusler og angreb

Så blev der for alvor ballade. Adria Richards blev overdænget af protester, hendes arbejdsgiver Sendgrids websider blev tilsyneladende udsat for DDoS-angreb, og der var også voldstrusler mod hende.

Hun tweetede onsdag ud, at Sendgrid bakkede hende op i sagen - men få timer senere havde firmaet skilt sig af med hende, meddelte Sendgrid via en Facebook-opdatering.

I et længere blogindlæg - skrevet før fyringerne fandt sted - har Adria Richards forklaret, hvorfor hun via Twitter offentliggjorde sin utilfreds med de to mænd bag hende.

20 procent kvinder

Som kvindelig udvikler har hun bevæget sig i et mandsdomineret miljø i mange år, og har efterhånden fået ’hård hud’ når det gælder dårlige jokes med seksuelle undertoner.

Men lige netop Pycon-konferencen gør meget ud af, at alle skal være velkomne og har op til flere kvindegrupper repræsenteret. En femtedel af deltagerne var af hunkøn, og det blev også nævnt som en bedrift for Pycon.

Skal den udvikling fortsætte, skal mænd som de to, hun tog billede af, tænke over deres opførsel og stoppe den slags upassende opførsel, mener Adria Richards, som derfor valgte at tage ’kampen’ op med netop disse to, lyder forklaringen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Kenn Nielsen

Dette er vist bare et eksempel på hvor let det er at få 'noget' til at ske, hvis chefer gerne vil fremstå som handlekraftige og politisk korrekte, - måske i frygt for ellers at blive kaldt politisk ukorrekte..

Atypisk er det så at læse, at helten m/k er blevet opsagt. - Måske et signal om at PMS er overkill ?

K PC disclaimer: Jeg véd godt at PMS ikke er noget man vælger.

PC disclaimer_II : Undskyld for at have brugt PMS som beskrivende metafor for kvindelig spontan overdrevet udafrettet reaktion.

PC disclaimer_III : Jeg véd godt at PMS ikke er rart, og ikke er til at spøge med. Jeg har selv engang været i nærheden.

 • 6
 • 12
#4 Malte Dan Baden Hansen

Det synes jeg ærlig talt hun har godt af. Det kan ikke passe at man ikke har lov til at have en privat samtale hvori der bliver lavet en joke, som ikke engang var særlig grov.

Forstå mig ret, kvinder i f.eks. it skal ikke finde sig i alt, det skal ingen for den sags skyld. Jeg læste bl.a. en blogpost hvor en kvindelig svensk (tror jeg) udvikler gav en række eksempler som bare var langt over grænsen. Fælles for disse eksempler var dog at det var direkte henvendelser til denne udvikler, og ikke en privat samtale som i dette tilfælde.

Der er ingen der er hellige.

 • 11
 • 3
#5 Finn Aarup Nielsen

Amanda Blum har skrevet en udemærket blogpost: https://amandablumwords.wordpress.com/2013/03/21/3/ Kritisk overfor Adria Richards, men også kritisk i andre henseende.

Blum skriver: "To be clear, I believe the tech industry, of which I am a part, is rampantly sexist." og videre: "Then the threats began- on twitter, on her blog, on facebook. She should get raped, she should be fired, she should be killed, she should kill herself. A petition was started and people threatened SendGrid’s business. The company itself suffered a DDOS attack."

Det kan være at Adria Richards er noget af en skrap kælling, men det er tilsyneladende også nødvendigt med bemærkninger "rampantly sexist", voldtægt og dødstrusler, der fyre rundt i et tilsyneladende sexistisk udviklermiljø.

Når stormen har lagt sig kan man håbe at de to firmaer besinder sig og genansætter Adria Richards og den fyrede trebarnsfar "mr-hank". mr-hank selv har givet en udemærket forklaring og undskyldning: https://news.ycombinator.com/item?id=5398681

 • 10
 • 0
#6 Rasmus Rask

Når man tænker på, at hun har argumenteret for, at sorte ikke kan udsætte hvide for racisme

Nå den lille perle af et Tweet?:

Black people CANNOT be racist against White people. Racism is a position of the oppressor who has the power

Yup, classy!

"mr-hank" på https://news.ycombinator.com/item?id=5398681:

She gave me no warning, she smiled while she snapped the pic and sealed my fate.

Igen, classy!

Fra Ars Technica:

She initially decided to remain silent about the jokes, she wrote, until she saw up on the main stage a photo "of a little girl who had been in the Young Coders workshop." At that moment, "I realized I had to do something or she would never have the chance to learn and love programming because the ass clowns behind me would make it impossible for her to do so," she wrote.

Adria Richards:

Yesterday the future of programming was on the line and I made myself heard.

Pa-lease! Selvretfærdigheds-overload, grænsende til det kvalmende.

Adria har tilsyneladende ikke noget problem med selv at fyre jokes med seksuelle undertoner af foran en bred skare (~14.000 Twitter followers):

@skwashd you should put something in your pants next time...like a bunch of socks inside one...large...sock. TSA agent faint

@Finn:

kan man håbe at de to firmaer besinder sig og genansætter Adria Richards...

Jeg har godt nok svært ved at se hvordan nogen skylder hende noget, endsige en undskyldning.

Har da sjældent set sådan en grad af overreagerende, overdramatiserende, selvretfærdig, dobbeltmoralsk, kujonagtig opførsel.

 • 22
 • 2
#9 Mikkel Krøigård

Jeg tror sådan set ikke, det er et amerikansk fænomen.

I alle tilfælde skader den slags krigeriske opførsel ligestillingen i stedet for at hjælpe. Folk opfører sig næppe ordentligt, hvis der ikke er en gensidig respekt. Det skaber man ikke ved gemen "naming and shaming" på twitter.

 • 6
 • 0
#10 Mikkel Knudsen

Når man er sendt af sit firma, for at besøge en konference, så er man til stede i kraft af sit professionelle liv. Der er sgutte noget professionelt ved at sidde og lave pik-jokes under en forelæsning.

Udover det ER det netop den konstante halvvamle tone som dominerer IT-branchen. Det er ikke en énkel penus-joke, som udgør problemet - Det er det væld af ensporede 'høøh, kvinder, pikke, smør mig en mad, gayyyyyy'-jokes der bliver fortalt hver eneste dag, som netop forgifter miljøet for alle dem, der ikke er en del af majoriteten.

Det kan godt være, at jeg 'blot' er studerende, og derfor ikke har særlig meget professionel erfaring i forhold til mange andre her i debatten, men til gengæld gør jeg hvad jeg kan, for at ethvert offentligt (og for den sags skyld og privat) rum bliver så rummeligt for alle, som muligt. Det gør man blandt andet ved nogen gange lige at tage bestik af situationen, og pakke sine pikjokes væk indtil et bedre tidspunkt.

Det er ikke uden grund, at et mandsdomineret felt, som IT desværre er, er næsten tomt for kvinder og minoriteter. Her er én enkel kvinde (Adria,) som har bedt nogen gutter om at skabe lidt plads. Som konsekvens er næsten hele mediebilledet blevet et stort circlejerk om, at Adria 'os' bare er en dum mandehadende feminist, som er tyndhudet og ikke kan tage en joke.' Er det vigtigere for alle jer heteromænd, at I skal løs med bodega-tonen dagen lang, eller vil I hellere være med til at give plads til kolleger som er kvinder/queer/religiøse/ikke-hvide.

At være imod såkaldt politisk korrekthed har alle dage været kodeord for 'Jeg vil ikke moderere mit sprog, jeg forbeholder mig ret til at være potentielt mega nederen overfor andre! Og hvis de føler sig ramt, er det deres egen skyld, uanset hvor styg jeg er.'

@Rasmus Rask. Hendes tweet var på hendes private twitterprofil. Det er ligesom ikke det samme som i en konferencesal! ;-)

 • 5
 • 23
#11 Mikkel Krøigård

Problemet er jo netop, at hun ikke har bedt dem om noget som helst. Hun har offentliggjort et billede af dem (og nej, Twitter er IKKE privat) og slet ikke henvendt sig til dem.

Jeg er da enig i, at man skal holde de lumre jokes til en privat forsamling, hvor folk kan tåle det. Men det er helt håbløst, at nogen er blevet fyret for det. Det er netop uciviliseret, når vi ikke engang forsøger at løse konflikter ved samtale.

I øvrigt synes jeg, det er lidt komisk, at du tordner mod mandschauvinisterne, men samtidig skriver du "alle jer heteromænd". En typisk generalisering.

Jeg opfører mig slet ikke sådan, og derfor synes jeg selvfølgelig også, det er noget ærgerligt, når man bare antager, at det gør alle mænd da. Det er igen det, jeg mener med den manglende gensidige respekt.

 • 20
 • 1
#12 Mikkel Knudsen

Jeg mener selvfølgelig ikke, at Twitter er et lukket forum. Men Adria repræsenterer sig selv som privatperson på netop den twitter. Lars, Lone og Ali tager ikke til PyCon som privatpersoner, de er der højst sandsynligt som udsendte fra et eller andet firma. Det var dette jeg mente. Hvorvidt #twitterprofilen kun kan ses af godkendte followers har jeg ikke taget stilling til. Vi kender ikke til Adrias fortid. Vi ved ikke, hvor mange gange, hun har forsøgt at tage til genmæle mod dagens n'te kvindejoke. Til gengæld kan jeg ret meget garantere for, at hun, og langt de fleste andre kvinder, har været ude for at gedigen og velplaceret kritik gentagne gange er blevet fejet fuldstændigt af, med begrundelser som 'hun er hysterisk,' og 'hun har nok bare PMS høøh.'

Det valg hun har truffet, har på godt og ondt sat fokus på problematikken omkring bl.a. sexualisering af arbejdspladsen. Det har der længe været brug for.

Min generalisering, som Mikkel Krølgård ganske rigtigt har lagt mærke til, kommer af, at jeg et eller andet sted ikke har noget imod at hvæse lidt ad den befolkningsgruppe, som sidder på magten i nærmest hele den vestlige verden (jvf. ligeløn, bestyrelsesposter mv.) Jeg synes lidt der bliver påpeget en splint i mit øje, fra en befolkningsgruppe der selv sidder med en KÆMPE bjælke. Mikkel Krølgård, jeg hader dig altså ikke, bare på grund af dit ophav. <3 Jeg siger bare, at det f.eks. sjældent er en mellemøstlig lesbisk kvinde, der sidder og råber op om, at kvinder ikke kan programmere, og at mænd er løsningsorienterede.

 • 2
 • 13
#13 Mikkel Krøigård

Jeg ved da godt, at jeg ikke på nogen måde er et offer her. Det er bare min ærlige mening, at man bør hæve sig over enhver form for diskrimination, hvis man påstår at være imod det. Men vi kommer for langt fra sagens kerne.

I øvrigt havde jeg nok ikke selv fyret nogen af parterne. Jeg ville derimod håbe, politiet kunne få fat på nogle af de fjolser, der efterfølgende kom med trusler.

 • 1
 • 0
#14 Rasmus Rask

Her er én enkel kvinde (Adria,) som har bedt nogen gutter om at skabe lidt plads.

Se den allerførste kommentar på denne artikel. Havde hun bare gjort det, havde Twittersfæren ikke imploderet, folk ikke blevet fyret og hun havde en fremstået som en idiot. Havde hun blot pænt bedt dem dæmpe sig/droppe de platte jokes, havde ALT været O.K.

Med det sagt, ved vi heller ikke om gutterne talte lavmælt til hinanden (og dermed ikke til hende), og hun kun med lidt anstrengelse kunne høre hvad de sagde (til hinanden).

...give plads til kolleger som er kvinder/queer/religiøse/ikke-hvide.

Hvilken del af det de sagde giver specifikt ikke plads til kvinder/queer/religiøse/ikke-hvide? Plat: Tja. Rettet mod en bestemt gruppe: Ikke så vidt jeg kan se.

Hendes tweet var på hendes private twitterprofil.

Den er selvfølgelig ændret nu, men tidligere har den angiveligt (jf. kommentarer på Ars, dog uden screenshots) fremstået mere som en hybrid, med referencer til hendes arbejdesgiver og rolle der.

Mit bud vil i øvrigt være at hun har fået størstedelen af sine followers, netop som direkte følge af hendes virke som "technology evangelist", bl.a. for hendes, nu tidligere, arbejdsgiver.

Når hun, udsendt af sin (tidligere) arbejdsgiver, tweeter fra/om konferencen, er den vel ikke 100% privat? Hvor går grænsen?

Vi ved ikke, hvor mange gange, hun har forsøgt at tage til genmæle mod dagens n'te kvindejoke.

Hvilken kvindejoke? Jeg har kun hørt en dongle-joke omtalt, som I lighed med hendes egen sok-i-bukserne joke, refererer til det mandlige kønsorgan.

I øvrigt værd at bemærke, fra "mr-hank"'s statement:

However, there is another side to this story. While I did make a big dongle joke about a fictional piece hardware that identified as male, no sexual jokes were made about forking. My friends and I had decided forking someone's repo is a new form of flattery (the highest form being implementation) and we were excited about one of the presenters projects; a friend said "I would fork that guys repo" The sexual context was applied by Adria, and not us.

 • 7
 • 1
#16 Jens Christian Hillerup

Hvorfor er det nødvendigt at skulle sige til de idioter, at de skal klappe i?

Kan man ikke have en fair forventning om at folk, som får deres konference betalt af deres arbejdspladser, opfører sig lidt mindre karlekammeragtigt?

Hendes pointe er jo netop dét. Altså at man -- "jaja" -- kan tage hver enkelt hændelse for sig, men det forslår sig jo som en skrædder i helvede! Det handler jo ikke om at hun ikke "kan tage en joke". Det handler om at hun taler op omkring problemet om den gennemgribende kasernestemning, der hersker på tech-konferencer mv.

Jeg tror i øvrigt heller ikke at hendes mål var at få nogen smidt ud fra PyCon -- endsige fyret -- og hvis-hun-bare-havde-..-så-var-dette-ikke-sket-argumentet gør ikke andet end at fjerne fokus på det egentlige problem: idioterne bag hende.

Vi har simpelthen ikke råd til at have en branche, hvor "folk, der ikke kan lide lugten i bageriet" bare kan skride. Vi gør aktivt vores branche mindre attraktiv at arbejde i for alle ved at insistere på at fremmedgøre halvdelen af verdens befolkning.

 • 3
 • 5
#17 Kristian Klausen

Hvorfor er det nødvendigt at skulle sige til de idioter, at de skal klappe i?

Hvorfor er de egentlig nogle idioter? Så vidt jeg ved var det ikke en seksuel-joke [1], det var Adria der overhørte dem og tilføjede det seksuele. Er det virkelig noget at blive sur over?

Vil du hvis du hørte nogen lave en joke som kan misforståes til at være en seksuel-joke gøre noget? Jeg vil nok ikke, i hvert fald ikke hvis det kun er 1 enkel joke, men hvis de nu forsatte vil jeg enten påpege at det er træls at høre på eller gå..

 • 3
 • 1
#18 Christian Nobel

Vi har simpelthen ikke råd til at have en branche, hvor "folk, der ikke kan lide lugten i bageriet" bare kan skride

Kan vi nu ikke snart blive fri for det der sludder.

Der er et par gutter der har siddet og joket med hinanden - and so fucking what?

Det er da fuldstændig latterligt at blive ved med at vælte rundt i den historie, og jeg tror faktisk at hovedparten af kvinder ville være tindrende ligeglade - men desværre for de to, så sad der åbenbart en bitter fundamentalistisk feminist foran dem, som mente at god problemløsning er gabestokken.

Der skal være plads til humor her i samfundet, eksempelvis er en af min gamle mors yndlingshistorier følgende (og stort set lige så uskyldig som donglen):

De gamle to damer var til opera, hvor den ene kommenterede tenorens flotte høje sang med dette: "Sikke dog et organ han har" Hvorpå den anden gamle dame fremdrog teaterkikkerten og sagde: "Jeg kan da ikke se noget"

Som jeg har skrevet andetsteds, IT branchen er slet ikke speciel slem, og tro at nu skal alle hanskønsvæsner mentalt kastreres for at tækkes feministerne er helt ude i skoven.

Der er faktisk rigtig mange piger der er håndværkere, og som trives udmærket med den jargon der nu engang er, så der er tonen åbenbart ikke det helt store problem.

Grunden til der ikke kommer flere piger i IT-branchen har intet med tonen at gøre, men det faktum, at pigerne synes at emnet er røvsygt, slet og ret.

Det hjælper så heller ikke på det at fyrene går rundt med hvide sokker i sandalerne, har alt for meget skæg, er overvægtige og går i grimme t-shirts - håndværkerdrengene er da i det mindste lidt lækre.

 • 4
 • 2
#19 Rasmus Rask

Kan man ikke have en fair forventning om at folk, som får deres konference betalt af deres arbejdspladser, opfører sig lidt mindre karlekammeragtigt?

Det at arbejdsgiveren har betalt for adgangen, har før været oppe og vende.

a) Ved du positivt at de to fyre havde fået adgangen betalt af deres arbejdsplads? På en af de konferencer jeg jævnligt, er der jævnligt deltagere der har betalt af egen lomme, hvis de ikke har kunnet få konferencen godkendt af chefen (eller har mellem jobs).

b) Gør det nogen forskel for om folk skal opføre sig ordentligt, siden du specifikt nævner det?

 • 2
 • 0
#20 Anders Rosendal

Som jeg har skrevet andetsteds, IT branchen er slet ikke speciel slem, og tro at nu skal alle hanskønsvæsner mentalt kastreres for at tækkes feministerne er helt ude i skoven.

100% enig. Kvinder har indtil nu været behandlet ringere end mænd, men nu svinger vi for langt den anden vej. Så alt som bare kan fornærme eller opfattes forkert skal straks overreageres på. Det er ihvertfald den opfattelse jeg har af de historier jeg ser komme ud af usa.

Synes ikke det virker som det store problem i Danmark. Ville noget firma virkelig fyre en mand fordi han lavede en joke til sin ven, som blev overhørt af en kvinde?

 • 2
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere