Putin underskriver ny lov, der kan blokere for sociale medier i Rusland

Internetfriheden er under pres i Rusland, hvor sider som Facebook og Twitter fra 2016 skal lade sine data om russiske brugere lagre på centre styret af den russiske regering - ellers kan de risikere, at blive lukket ned.

Mens verden holder øje med Rusland og den russiske præsident Putin i forbindelse med Ukraine-krisen og flynedskydninger, har præsidenten nu underskrevet en ny lov, der potentielt kan stramme grebet om sociale medier som Facebook og Twitter, skriver Mashable.

Med den nye lov, bliver internetdata om russiske brugere systematisk lagret på datacentre rundt omkring i Rusland, og internetoperatører vil fra 2016 blive påkrævet at gemme brugerdata fra de russiske borgere.

Kritikere frygter, at loven kan ende med at isolere russere på internettet, mens flere udenlandske hjemmesider, heriblandt sociale medier, kan ende med at blive helt censurerede.

Hjemmesider vil blive påkrævet at lagre brugernes data i Rusland, tilgængelig for russiske myndigheder. Internetvirksomheder der ikke kan acceptere den nye lov, vil blive blokeret fra nettet, skriver Mashable endvidere.

Selve loven er blevet til at forbedre evnen til at behandle personlig data fra civile russere, som det lyder fra officielt hold, og er blot endnu en lov i længere række, der sætter spørgsmålstegn ved russernes frihed på nettet.

Mashable skriver, at en nylig gennemført lov påkræver, at bloggere med over 3.000 daglige besøg skal registrere sig som medie for at få lov til at fortsætte. Et træk lavet for lettere at kunne monitorere indholdet.

»Det ultimative mål er at lukke munde, gennemtvinge censur i landet og forme en situation, hvor internetforretning ikke er i stand til at fungere og eksistere ordentligt,« siger den russiske internetekspert og blogger Anton Nossik ifølge Mashable til the Moscow Times om den lov om datalagring.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Allan S. Hansen

Jeg ville være mere bekymret for russernes censur problemer; hvis ikke det var fordi det er lige så svært at råbe vores politikere op, omkring mange it-problemstillinger som eks. overvågning/censur, uden at vi lever i et diktatur som Rusland.... det skræmmer mig endnu mere.

 • 12
 • 1
#2 David Rechnagel Udsen

Så Rusland vil gerne have data om deres borgere bliver gemt på datacentre i Rusland?

Er det ikke nogenlunde det samme europæerne er efter? At man med sky-løsninger og lignende kan stole på, at dataene også bliver gemt i Europa? Det har jo allerede vist sig, at være et problem, at f.eks. Microsoft og Facebook gemmer deres data primært i Nordamerika. Også selvom det siden har vist sig, at det er lige meget hvis de faktisk gemmer det i Europa; amerikanerne skal nok få fat i det!

Man kunne vel godt forlange - fra europæisk side - at hvis man ikke gemmer europæiske borgers data i Europa, så lukker vi for adgangen!

Ak, men vi tør nok ikke tage så drastiske skridt, vi straffer dem bare økonomisk. Ligesom mod Rusland.

 • 9
 • 0
#5 Niels Hoej

Jeg tror at dem som ser det største problem i dette i forvejen ville bide mærke i:

VK.com (Ruslands Facebook - 80mio aktive bruggere) blev i 2013/2014 overtaget af "stats-venlige" virksomheder, efter manglende censurering på VK - Stifteren af VK tog sig en lang ferie fra landet.

Twitter bruges i forbindelse med ukraine krisen i høj grad af dem som er kritiske overfor Rusland til at sprede informationer - De sociale mediers nyhedsavis om man vil. Se f.eks. www.liveuamap.com, som ifølge dem selv kom under ddos angreb i går.

I løbet af 2013 blev antallet af privatejede nyhedsmedier i Rusland færre. Primær grund - de overgik til at blive statsejede. Hvor mange privatejede der er tilbage, skal jeg ikke kunne sige.

 • 4
 • 1
#7 Gert Agerholm

Jeg tror at du har ikke forstået baggrunde for hvorfor det sker. De officielle russiske medier er allerede i dag godt i gang med at fortælle løgn og sælge det som sandheden. F.eks blev der i officielt russisk TV (ejet og styret af regeringen) sagt at de russiske separatister slet ikke kunne forstå hvorfor vesten ikke kom og hjalp med de lig der var, vesten var fraværende.

Disse nyheder har bare ét problem, de kan modbevises via nyheder fra andre lande og ikke mindst de sociale medier. Derfor skal disse overvåges, for at forhindre at løgn bliver afsløret som løgn og at man har fuld propaganda kontrol over befolkningen. Det vil på sigt bare ikke lykkedes. Jo længer eder går med sådanne metoder stiger sandsynligheden for at der kommer en decideret mod revolution, og så vælges Putin med magt af sit eget folk. Man skulle tro at politikerne tog ved lære af historien, men magtbegær gør nok blind.

Dette er ikke kun gældende for Rusland, men vil nok også ske i andre lande, så som Tyrkiet og Iran. Tyrkiet forsøgte samme metoder for at dække over korruption blandt politikerne. Det gik heller ikke.

Sådanne forhold vil du nok heller ikke gerne have i Europa. Jeg er ikke tilhænger af NSA's metoder, men ved at gøre dem som de eneste onde gør vi os selv blinde over for alt andet.

 • 3
 • 1
#9 Thomas Watts

I kommentatorer, der sammenligner med EU og USA trænger til lidt (gen)opdragelse i virkelighedens Rusland.

Lær at tale sproget, lev der, arbejd der (og nej, danskerenklaven i Moskva tæller ikke), lær landets og folkets historie så du forstår den absurde inerti "bagt ind" i samfundet (læs f.eks. også transkriptionerne fra skueprocesserne under Stalin), diskutér politik og værdier med russerne på deres sprog, tag del i valghandlinger, og kom så tilbage og hav en holdning til det. Hvis du ikke har tid til det, så spørg én, der har.

Der er ingen tvivl om, at der er store problemer med den vestlige verdens overvågning af sine borgere, og at især USA har et problem med div. styrelser og institutioner ude af kontrol.

Men vi taler ikke om likvideringer i trappeopgange pga. udtalelser på sociale medier, arbitrær fængsling pga politiske holdninger, fjendtlig (men naturligvis yderst venlig) overtagelse af din virksomhed af Putins fætters biks...

Rusland er ikke en spøg, og det er naivt grænsende til det ubehagelige, hvor lidt folk ved, men STADIG vil have en stålsat mening om det.

Hvis man vil have en stemme, skal man vide hvad man taler om - ellers skal man spørge, ikke påstå.

 • 3
 • 1
#10 Peter Stricker
 • 4
 • 1
#11 Gert Agerholm

Thomas gør kun opmærksom på hvilke ting der har været normal praksis i det tidligere Rusland (Stalin) og at Rusland lige nu bevæger sig baglæns i tiden, tilbage til disse tider så det nuværende Rusland begynder at ligne "det gamle Rusland".

Jeg vil give ham ret i at det er sundt med lidt historisk viden og kigge tilbage i tiden. Putin har udtalt at den største fejl der er sket var opsplitningen af sovjet imperiet. Han er godt i gang med at ville genskabe det.

Det skal så siges at der har været stor "anti kommunist propaganda" i USA specielt i 50'erne hvor du i USA ikke kunne eksistere hvis man kom med bare én udtalelse som kunne tolkes en smule venstreorienteret. Geniet Oppenheiner ville helst have atombomben overvåget af en international gruppe for at undgå misbrug af et sådant våben. Han blev næsten stemplet som landsforræder, så der har heller ikke altid været politisk frihed i USA.

 • 1
 • 1
#12 Lars Kr. Lundin

der har heller ikke altid været politisk frihed i USA.

USA har på forbløffende kort tid bevæget sig tilbage til noget der er sammenligneligt med McCarthyismen.

De nuværende kriterier for at stemple folk som en terrorist er faktisk mere vage end 50ernes kriterier for at stemple folk som kommunist:

https://firstlook.org/theintercept/article/2014/07/23/blacklisted/

 • 1
 • 0
#13 Finn Christensen

Rusland er ikke en spøg, og det er naivt grænsende til det ubehagelige, hvor lidt folk ved, men STADIG vil have en stålsat mening om det.

Tak Thomas.. de færreste (som har indsigt i historiske og interne forhold) har vel troet på, at den århundrede gamle svøbe hos det gamle Rusland senere USSR forsvandt efter 1989.

Men at gense den russiske galskab så hurtigt igen kom vist bag på vores naive politiker, der selv hældte penge og goder ned i Putins lommer - fjolser. Utallige år er gået med at slæbe Putin med rundt i sidevogn til ingen verdens nytte.

Næste omgang kostbar oprydning er i vente. Jo længere de venter, kræmmer, krejler og lusepusterne, jo mere koster det til sidst når man bider til bolle.

Albert Einstein definerede i sin tid menneskelig dumhed som dette at foretage den samme handling igen og igen i forventning om et nyt resultat.

 • 1
 • 1
#14 Thomas Watts

@Peter

Det ved jeg nu ikke, om jeg er enig i, og deraf mit lille opstød... :)

Skift "Rusland" ud med "Kryptering" eller "Javascript" - er du stadig glad for kommentarer fra folk, der ikke ved, hvad de taler om, men frygtelig gerne vil mene en masse?

Det er helt fint ikke at være verdensmester i (her) russiske forhold, men så skylder man en debat at søge viden, og ikke strø om sig med påstande og sammenligninger. At gå nysgerrigt til værks og spørge "hvem er egentlig eksperterne på dette område? Hvad siger de?"

Det jeg taler om er reelt ikke meget mere end nogle års hands-on erfaring og interesse for et område. Det er da lig et niveau af viden jeg forudsætter, de fleste har på et teknisk område, før jeg gider høre på dem.

Barren skal sguda sættes højt. Vi er bedre end som så ;)

...og er det ikke et ekko til dette forums generelle holdning til politikere, der udtaler sig om vores felt? Lyt til eksperterne. Så må vi tage egen medicin også.

 • 3
 • 0
#15 Johannes Aagaard

For godt og vel ét år siden fremlagde et udvalg under EU Kommissionen nemlig en rapport under titlen "A free and pluralistic media to sustain European democracy", hvor der blandt andet blev foreslået, at der etableres et såkaldt overstatsligt EU-regulerende pressenævn, der skal kontrollere, at nationale pressenævn skal følge et sæt europæiske standarder og være under opsyn af EU-kommissionen for at "sikre europæiske værdier".

“The national media councils should follow a set of European-wide standards and be monitored by the Commission to ensure that they comply with European values”, anføres det således i rapporten: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-11-1173_en.htm?locale=en og http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/high-level-group-media-freedom-and...

Omhandlede rapport blev såmænd overdraget til EU-kommissionens vicepræsident, Neelie Kroes, der udtrykte stor tilfredshed med rapportens anbefalinger: http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/leveson-inquiry/9817625/Leveson-E...

EU Kommissionen barsler endvidere med tanker om overvågning af medier og blogs generelt og specifikt sociale medier for at "dekonstruere myter" og fremme budskabet om mere Europa" - http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/com/com_com(2...

Ydermere er EU Kommissionen også forslagsstiller til tiltag, hvor støtte til politiske partier direkte betinges af, at de "... på europæisk plan bidrager til at skabe en europæisk politisk bevidsthed og til at udtrykke unionsborgernes vilje" - http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/com/com_com(2...

Læs her, hvad pressejurist Oluf Jørgensen mener om deisse totalitære tiltag: http://journalisten.dk/pressejurist-kritiserer-eu-tanker-om-oeget-mediek...

Men kunne man egentlig have ventet andet, når man har en kommissionsformand, der er ex-maoist?

@ Thomas Watts, At kunne russisk, skal man bestemt ikke kimse ad, men i forhold til vore egne nære forhold, er det vist vigtigere at vide, hvordan man i EU-kommissionen tænker russisk.

 • 2
 • 0
#16 Peter Stricker

Skift "Rusland" ud med "Kryptering" eller "Javascript" - er du stadig glad for kommentarer fra folk, der ikke ved, hvad de taler om, men frygtelig gerne vil mene en masse?

Jeg har set masser af kommentarer herinde om Nets' brug af Java i browseren. En stor del af disse kommentarer bærer præg af, at de kommer fra folk der ikke programmerer i Java. Alligevel kan folk vel godt være kvalificerede til at udtale sig om de uhensigtsmæssigheder, de selv oplever, blandt andet med hensyn til at få en Ask toolbar lirket ind på deres computer. Jeg er selv (blandt andet) Java programmør, men har ikke lavet en Applet de seneste 10 år. Så er jeg vel også ukvalificeret til at brokke mig over Nets' valg af Java?

Og hvis du på et site for IT-professionelle, kun vil lade folk kommentere på en artikel om blokering af sociale medier i Rusland, såfremt de selv har boet derovre, så sætter du altså barren for højt. Jeg kunne jo vælge at sige at du skal holde dig væk fra diskussionen, hvis du aldrig selv har været med til at implementere censurlignende tiltag, for så har du ikke nok domæneviden. Gad vide hvor mange deltagere, diskussionen så ville have.

Barren skal sguda sættes højt. Vi er bedre end som så ;)

Der er forskel på at sætte barren højt, og at sætte den urimeligt højt. Prøv lige at læse dine krav til debatdeltagerne en gang til. Og kom så med et bud på, hvor stor en del af Version2s læsere, der klarer adgangskravene.

 • 2
 • 0
#17 Lars Kr. Lundin
 • 1
 • 0
#19 Janus Knudsen

Det er jo ikke det Putin vil, besynderligt at det kunne tage sådan en drejning.

Putin vil gerne have at alle personfølsomme data gemmes på servere som er geografisk placeret i Rusland.

Det er dog utroligt at journalisterne sådan kan piske en stemning op.

Vi har jo gentagne gange set hvor lemfældigt danske websider, både private og offentlige, opbevarer vores data.

Hvis DK indførte en lov om at personfølsomme data kun skulle ligge, forudsat at det kan håndteres sikkert, på danske servere, ville jeg da være himmelhenrykt.

Lige nu ligger mine personlige oplysninger hos amazon, ebay, paypal og flere andre websites som jeg deltager aktivt på, og den tanke er da lidt uhyggelig, synes du ik`?

 • 0
 • 0
#20 Jimmy Christiansen

Det er jo ikke det Putin vil, besynderligt at det kunne tage sådan en drejning.

Når er det ikke? Hvis denne del af artiklen passer, så er det blandt andet netop det han vil.

Mashable skriver, at en nylig gennemført lov påkræver, at bloggere med over 3.000 daglige besøg skal registrere sig som medie for at få lov til at fortsætte. Et træk lavet for lettere at kunne monitorere indholdet.

Et sådant tiltag hænger ikke sammen med et frit og demokratisk samfund.

Hvorvidt siderne så reelt under alle omstændigheder bliver overvåget "NSA-/FSB- style" er et andet spørgsmål.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere