Putin: Det land, der vinder AI-kapløbet, vil ‘herske over verden’

Ifølge den russiske præsident risikerer AI-teknologier at forskubbe den magtbalance, der er blevet skabt og opretholdt af frygten for gensidig udslettelse fra atomvåben.

»Kunstig intelligens er fremtiden. Ikke kun for Rusland, men for meneskeheden,« lød det fra Ruslands præsident Vladimir Putin i en opsigtsvækkende tale til russiske studenter.

Talen er siden blevet citeret i adskillige udenlandske medier, herunder TheVerge samt Futurism.

Læs også: Ph.d-studerende: Tilbyd datalogi til alle studerende

For ifølge Putin, der i kraft af sit embede råder over det betydelige russiske militær, kan vi forvente meget af kunstig intelligens. Og vi kan forvente en tilspidsning i kapløbet om at dominere feltet, fordi teknologien har så stort militært potentiale.

Læs også: Machine learning leverer rådgivning af 1,5 mio. bankkunder: »Som at have alle kolleger med«

»Kunstig intelligens giver enorme muligheder, men udgør også en kæmpe trussel. Hvem der end bliver førende på det her felt, kommer til at herske over verden,« lyder det fra den russiske præsident.

Et reelt våben

Ud over de mange fredelige brugsmuligheder for kunstig intelligens kan teknologien, som så mange andre videnskabelige gennembrud gennem historien,bruges til krigsførelse. Den mest oplagte brug af kunstig intelligens på slagmarken er at bruge algoritmerne til at styre de droner, der overtager stadig flere roller på slagmarken.

Og det er her, verdensherredømmet kommer i spil, mener Vladimir Putin. Ifølge ham ser vi lige nu ind i en nær fremtid, hvor krige udkæmpes af algoritmestyrede dronesværme.

Læs også: Er Face ID overhovedet sikker når 2D-ansigtsbilleder kan omdannes til 3D-masker? Måske

»Når den ene parts droner overvindes af den andens, vil man ikke have noget andet valg end at overgive sig,« forudser Vladimir Putin og tilføjer, at russiske fremskridt af hensyn til magtbalancen i verden ideelt set burde deles med omverdenen.

»Det vil være særdeles uønsket, hvis en enkelt magt vinder en monopolsituation (i det teknologiske kapløb, red.)«

Ifølge The Verge har Rusland og Vladimir Putin god grund til at være bekymret, for det er Kina og USA, der i generel forstand fører kapløbet om den hurtigste, mest selvstændige software.

Læs også: Strøm af fake news under Vegas-skyderi: »For en uge siden havde jeg afvist, at det var muligt«

Kina har for nylig annonceret, at landet ønsker at være verdens fremmeste inden for kunstig intelligens inden 2030.

Imens dyster de to amerikanske giganter Apple og Google om en række automatiserede, algritmebaserede underområder som eksempelvis selvkørende biler og sprogalgoritmer.

Læs også: Forsker: Amazon-algoritmer forhøjer pris for kunder, der ikke abonnerer på Amazon Prime

Flere analytikere spår ifølge TheVerge, at USA vil falde bagud som en direkte konsekvens af Donald Trumps store nedskæringer i de amerikanske grundforskningsbudgetter.

En våbenrevolution

Vladimir Putin er ikke alene med sine bekymringer. Det er ikke længe siden, at Tesla-grundlæggeren Elon Musk sammen med 116 andre teknologer skrev et åbent brev til FN og opfordrede til, at man med det samme begynder at regulere brugen af AI-våben af forskellig art.

Læs også: Video: Forskere animerer statiske portrætter med separat videostump

Gruppen sammenligner i samme brev AI-våben som den tredje våbenrevolution efter krudt og atomvåben.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017